IBM: Ενίσχυση των επιχειρηματικών επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη –

IBM: Επένδυση στην ΑΙ με 2,3 δισ.δολάρια - Οικονομικός Ταχυδρόμος

Η IBM δημοσίευσε την πρώτη της έκθεση State of Sustainability Readiness Report 2024 σύμφωνα με την οποία το 88% των υψηλόβαθμων διοικητικών στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα σχεδιάζουν να αυξήσουν τις επενδύσεις στην πληροφορική για θέματα βιωσιμότητας μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Η έρευνα αναδεικνύει ότι περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες, από πολλούς και διαφορετικούς κλάδους, αναγνωρίζουν ότι οι επενδύσεις στην τεχνολογία με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη δεν αποτελούν απλώς έναν τρόπο μείωσης του κόστους, αλλά μία ευκαιρία για ανάπτυξη.

Ωστόσο, η έκθεση υπογραμμίζει ότι παρά την άποψη των υψηλόβαθμων διοικητικών στελεχών σχετικά με την πληροφορική σε θέματα βιωσιμότητας, οι ενέργειές τους δεν ευθυγραμμίζονται με τους φιλόδοξους στόχους τους – ειδικά στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Η ΙΒΜ επενδύει 2,3 δισ. δολάρια στην ΑΙ

Η έκθεση State of Sustainability Readiness 2024 διεξήχθη από την ανεξάρτητη Morning Consult, ενώ η IBM ανέλαβε τη χρηματοδότηση, την ανάλυση και τη δημοσίευσή της. Οι συνεντεύξεις έλαβαν χώρα από τον Απρίλιο έως τον Μάιο 2024 με τη συμμετοχή 2.790 υψηλόβαθμων διοικητικών στελεχών και υπευθύνων λήψης αποφάσεων από 15 κλάδους σε 9 χώρες. Επιπλέον, η έκθεση περιλαμβάνει την επισκόπηση των περιπτώσεων των εταιρειών Water Corporation (Αυστραλία), Downer Group (Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία) και Neste (Φινλανδία), όπου διασταυρώνονται η βιωσιμότητα και η τεχνολογία.

IBM: Οι αναξιοποίητες δυνατότητες της AI

Σχεδόν ομόφωνα, οι ερωτηθέντες είχαν θετική άποψη για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στη βιωσιμότητα: 9 στα 10 στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα συμφωνούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα συμβάλλει θετικά στην επίτευξη των στόχων τους για τη βιωσιμότητα. Ωστόσο, η έκθεση διαπίστωσε ότι το 56% των οργανισμών δεν αξιοποιούν ακόμη ενεργά την τεχνητή νοημοσύνη σε θέματα βιωσιμότητας. Αυτή η ασυμφωνία μπορεί να οφείλεται σε περιοριστικούς προϋπολογισμούς, καθώς οι συμμετέχοντες ανέδειξαν τη χρηματοδότηση ως την κορυφαία πρόκληση για επενδύσεις στη βιωσιμότητα. Σύμφωνα με την έκθεση, το 48% δήλωσε ότι οι επενδύσεις στην πληροφορική σε θέματα βιωσιμότητας είναι μεμονωμένες και δεν αποτελούν κομμάτι του τακτικού επιχειρησιακού προϋπολογισμού.

Για την υπεύθυνη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης, οι οργανισμοί πρέπει επίσης να λάβουν υπόψη την κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται – κάτι που τα υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη προσπαθούν να μετριάσουν. Αυτή η νέα τάση ενσωμάτωσης της τεχνητής νοημοσύνης παρακινεί τους οργανισμούς να εφαρμόσουν πιο βιώσιμες πρακτικές, όπως η βελτιστοποίηση των θέσεων επεξεργασίας δεδομένων, η επένδυση σε ενεργειακά αποδοτικούς επεξεργαστές και η αξιοποίηση συνεργασιών ανοικτού κώδικα. Αυτές οι στρατηγικές μπορούν όχι μόνο να μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά να ενισχύσουν τη λειτουργική απόδοση και τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας. Ένα ακόμη ζήτημα είναι η εύρεση του κατάλληλου ταλέντου στην τεχνητή νοημοσύνη: σύμφωνα με την έκθεση η διατήρηση έμπειρου δυναμικού εν μέσω της τρέχουσας έλλειψης δεξιοτήτων συγκαταλέγεται στις τρεις μεγαλύτερες επιχειρηματικές προκλήσεις βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν τα υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη.

«Οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν τις τεράστιες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, τόσο για την ενίσχυση των προσπαθειών τους σε θέματα βιωσιμότητας, όσο και οικονομικής ανάπτυξης, και είναι αρκετά ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι αυτά τα δύο κίνητρα συγκλίνουν», σημειώνει η Christina Shim, Chief Sustainability Officer στην IBM. «Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων θα πρέπει να συνεχίσουν να προνοούν για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατά την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης, ωστόσο τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για πρόοδο όσον αφορά τη βιωσιμότητα και το κόστος».

Δυσκολία μέτρησης της βιωσιμότητας

Καθώς οι οργανισμοί συνεχίζουν να ενσωματώνουν βιώσιμες πρακτικές και τεχνολογίες στις δραστηριότητές τους, ένα βασικό ερώτημα παραμένει αναπάντητο: Πώς μετράς τη βιωσιμότητα; Τα υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα εστίασαν κυρίως στην αποδοτική χρήση των πόρων, αναφέροντας την κατανάλωση ενέργειας που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, τη συνολική κατανάλωση ενέργειας, καθώς και την ανακύκλωση ως τους τρεις βασικούς δείκτες που καθορίζουν την επίτευξη της βιωσιμότητας. (Η IBM μετρά επίσης αυτούς τους βασικούς δείκτες απόδοσης μέσω της κατανάλωσης μεγαβατωρών ενέργειας, του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές και που καταναλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο και του ποσοστού κατά βάρος των απορριμμάτων από χώρους υγειονομικής ταφής και καύσης. Μάθετε περισσότερα για το Impact Report της IBM εδώ).

Η έκθεση ανέδειξε επίσης ότι η μέτρηση των βασικών δεικτών βιωσιμότητας συγκαταλέγεται στις τρεις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι συμμετέχοντες. Το 50% των υψηλόβαθμων διοικητικών στελεχών επεσήμανε ότι τα δεδομένα που χρησιμοποιούν για τη μέτρηση των επιδόσεων βιωσιμότητας δεν είναι ώριμα, γεγονός που μπορεί να καθιστά τη διαδικασία υποβολής εκθέσεων ακόμη πιο δύσκολη.

«Είτε οι οργανισμοί επιθυμούν να ξεκινήσουν το ταξίδι τους στη βιωσιμότητα είτε έχουν ήδη εμπειρία σε αυτόν τον τομέα, η συλλογή και η ακριβής ταξινόμηση των δεδομένων τους είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη βιώσιμων πρακτικών», αναφέρει η Kendra DeKeyrel, VP, ESG & Asset Management Products Leader στην IBM. «Αυτή η έρευνα δείχνει ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη των επιχειρήσεων αντιλαμβάνονται τη σημασία μιας προσέγγισης για τη βιωσιμότητα που βασίζεται στα δεδομένα – και είναι πρόθυμα να επενδύσουν στην τεχνολογία για την επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας».

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες συμφωνούν ότι η υποβολή εκθέσεων και η συμμόρφωση αποτελεί πρόκληση για τον οργανισμό τους, ωστόσο μόνο μερικοί (το 29%) των συμμετεχόντων προσδιόρισαν τη βελτίωση της ακρίβειας των εκθέσεων ως ένα από τα τρία κορυφαία οφέλη που θα εκτιμούσαν περισσότερο από την εφαρμογή νέων τεχνολογιών. Οργανισμοί όπως ο Ikano Group, για παράδειγμα, παρατηρούν τα θετικά αποτελέσματα της επένδυσής τους σε λύσεις αυτοματοποίησης της καταγραφής και της ανάλυσης δεδομένων ESG. Συγκεκριμένα, οι οργανισμοί αυτοί κατάφεραν να καταγράψουν και να παρακολουθήσουν περισσότερους από 15.000 τύπους δεδομένων για την υποβολή εκθέσεων CSRD, εξοικονομώντας χιλιάδες εργατοώρες κατά τη διαδικασία υποβολής των εκθέσεων.

Χάσμα αντιλήψεων μεταξύ στελεχών και εργαζομένων

Η έκθεση υπογράμμισε επίσης το χάσμα που εντοπίζεται όσον αφορά τις αντιλήψεις και τις προσδοκίες για τη βιωσιμότητα, μεταξύ των υψηλόβαθμων διοικητικών στελεχών και των εργαζομένων. Τα υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη είναι πιο αισιόδοξα από τα λοιπά διοικητικά στελέχη και τους διευθυντές όσον αφορά την ενίσχυση της ανθεκτικότητας απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Πράγματι, το 67% των ανώτατων στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν ότι οι προσπάθειές τους για την κλιματική ανθεκτικότητα είναι προληπτικές σε σύγκριση με το 56% των υπευθύνων λήψης αποφάσεων από κατώτερες διοικητικές βαθμίδες. Το χάσμα αυτό εκτείνεται επίσης σε ζητήματα όπως οι οικονομικοί κίνδυνοι, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις υλικές υποδομές και οι προκλήσεις της αλυσίδας εφοδιασμού.

Συστάσεις της IBM προς εφαρμογή

Η έκθεση State of Sustainability Readiness Report της IBM παρέχει σημαντικές συστάσεις προς τα υψηλόβαθμα στελέχη των επιχειρήσεων και τους οργανισμούς που επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της βιωσιμότητας. Αναμεσά σε αυτές σημειώνονται:

  •  Επενδύστε στα κατάλληλα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για τον οργανισμό σας – Για παράδειγμα, το generative AI μπορεί να παρέχει πληροφορίες που βοηθούν στην ανάδειξη ευκαιριών για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στη δημιουργία σεναρίων και αλγορίθμων για πιο βιώσιμες επιχειρηματικές πρακτικές. Αυτό μπορεί να παρέχει στους οργανισμούς τις γνώσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των κλιματικών κρίσεων και την πραγμάτωση των φιλόδοξων στόχων τους στον τομέα της βιωσιμότητας.
  •  Αξιοποιείστε τα δεδομένα για το κλείσιμο του χάσματος αντιλήψεων μεταξύ των υψηλόβαθμων διοικητικών στελεχών και των υπευθύνων λήψης αποφάσεων από κατώτερες διοικητικές βαθμίδες – Καθώς οι κορυφαίες προκλήσεις για τη βιωσιμότητα συνεχίζουν να εξελίσσονται, οι οργανισμοί θα πρέπει να συλλέγουν δεδομένα από το σύνολο της επιχείρησης για να κατανοήσουν καλύτερα τη διαφορά στις αντιλήψεις μεταξύ των υψηλόβαθμων στελεχών και των υπευθύνων λήψης αποφάσεων από κατώτερες διοικητικές βαθμίδες. Η αξιοποίηση εργαλείων ανάλυσης δεδομένων και υποβολής εκθέσεων μπορεί να αναδείξει τα τρωτά σημεία και να διασφαλίσει τη διαφάνεια και την ευθυγράμμιση των απόψεων σε ολόκληρο τον οργανισμό.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ