Του Κώστα Κατίκου
Πρόσθετη αμοιβή με τη μορφή ενός πριμ επίτευξης στόχων στην υπηρεσία τους, θα πάρουν 874 ελεγκτές και υπάλληλοι της Επιθεώρησης Εργασίας.
Το πριμ αφορά στην επίτευξη στόχων για το 2023 και το ποσό που προβλέπει η απόφαση που υπέγραψε η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως ανέρχεται σε 1,75 εκατ.ευρώ
Το ειδικό αυτό μπόνους θα μοιραστεί με συντελεστές επίτευξης στόχων ανάλογα με τον τομέα που ανήκουν οι υπάλληλοι. Ο μέγιστος αριθμός των ωφελούμενων υπαλλήλων φτάνει στους 874 σύμφωνα με το περιεχόμενο της απόφασης.
Κατά μέσο όρο αντιστοιχεί πριμ 2.000 ευρώ για κάθε υπάλληλο της Επιθεώρησης Εργασίας.
Σε κάθε περίπτωση όπως αναφέρει η απόφαση, το συνολικό ποσόν του μπόνους δεν δύναται να υπερβεί, ανά έτος, το 15% του αθροίσματος του ετήσιου βασικού μισθού και του επιδόματος θέσης ευθύνης κάθε υπαλλήλου.
Η πληρωμή θα γίνει στο επόμενο διάστημα και η σχετική δαπάνη (1,75 εκατ.ευρώ) έχει προβλεφθεί και είναι εντός των επικαιροποιημένων προβλέψεων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2025-2028, ενώ θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της Επιθεώρησης Εργασίας για το έτος 2024.
Η επιπλέον ανταμοιβή θα καταβληθεί κατόπιν αξιολόγησης της επίτευξης των στόχων. Αρμόδιοι για την αξιολόγηση είναι οι Προϊστάμενοι οργανικών μονάδων επιπέδου Περιφερειακής Διεύθυνσης για κάθε οργανική μονάδα υπαγόμενη σε αυτούς και ο Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Εποπτείας και Ελέγχων για την Υπηρεσία Ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας οι οποίοι συντάσσουν έκθεση με την οποία βεβαιώνουν την υπέρβαση ή όχι του 100% των στόχων.
Ο Διοικητής, ο Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Εποπτείας και Ελέγχων και ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τις οργανικές μονάδες που υπάγονται σε αυτούς, αντίστοιχα, συντάσσουν έκθεση με την οποία βεβαιώνουν την επίτευξη των στόχων στο πλαίσιο του ετήσιου επιχειρησιακού σχεδίου της Επιθεώρησης Εργασίας
Η επιπλέον ανταμοιβή δεν συμψηφίζεται με την προσωπική διαφορά και υπόκειται στις ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές κρατήσεις των πρόσθετων αποδοχών. Το μπόνους δεν καταβάλλεται για το ίδιο έτος σε υπαλλήλους που λαμβάνουν άλλη πρόσθετη ανταμοιβή που χορηγείται σε δημοσίους υπαλλήλους.
Πρόστιμα 40,2 εκατ. ευρώ στο 10μηνο 2024
Σε επίπεδο ελέγχων τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας δείχνουν ότι στο 10μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2024, έχουν γίνει 64.861 έλεγχοι, στους οποίους επιβλήθηκαν 14.941 κυρώσεις για ισάριθμες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία με συνολικά πρόστιμα ύψους 40,2 εκατ.ευρώ.
Το 2023 για όλο το έτος είχαν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 44 εκατ. ευρώ για 16.049 παραβάσεις.
Το 2023 που είναι η χρονιά για την οποία θα καταβληθεί το πριμ, έγιναν 73.579 έλεγχοι ενώ ο αρχικός στόχος ήταν για 67.000 ελέγχους.
Την πρωτιά στις παραβάσεις που διαπιστώνονται στους ελέγχους του 10μήνου του 2024 έχει η αδήλωτη εργασία. Οι επιθεωρητές εντόπισαν1.093 αδήλωτους εργαζόμενους επιβάλλοντας πρόστιμα ύψους 12,5 εκατ. ευρώ στους εργοδότες που τους απασχολούσαν παράνομα.
Ψηλά στις παραβάσεις είναι και η μη καταβολή μισθών σε 837 εργαζόμενους με τα πρόστιμα προς τους εργοδότες να ανέρχονται στα 3 εκατ/.ευρώ.
Υψηλή παραβατικότητα εμφανίζει και η μη αναγραφή των εργαζομένων στους πίνακες προσωπικού, -που προσιδιάζει σε αδήλωτη εργασία- με 3.003 παραβάσεις και πρόστιμα ύψους 7 εκατ.ευρώ.
Παραβάσεις εντοπίστηκαν και στην ψηφιακή κάρτα όπου οι ελεγκτές της Επιθεώρησης Εργασίας κατέγραψαν 1.715 παραβάσεις στο 10μηνο του 2024 επιβάλλοντας πρόστιμα ύψους 4,5 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις που δεν τήρησαν το μέτρο.
Πηγή: capital.gr