Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί ότι θα επιστρέψει τις ΗΠΑ στο δόγμα του «Πρώτα η Αμερική», χωρίς όμως να έχει δώσει λεπτομέρειες για το πώς σκοπεύει να ασκήσει αυτή την εξωτερική πολιτική.
Οι πρώτες τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με διεθνείς ηγέτες μετά τη νίκη του στις εκλογές δείχνουν ότι εμφανίζεται πρόθυμος να εκπληρώσει την υπόσχεσή του για τον γρήγορο τερματισμό των συγκρούσεων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τραμπ ρώτησε ορισμένους από τους ευρωπαίους συνομιλητές του για το πώς βλέπουν τα πράγματα στο Ουκρανικό. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών στην Ουάσιγκτον είναι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, βάζοντας ως προτεραιότητα το θέμα της Ουκρανίας.
Οπως εξηγεί ο Τσάρλς Κάπτσαν, ανώτερος συνεργάτης στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, «όταν πρόκειται για τη Μέση Ανατολή, νομίζω ότι κατά κάποιο τρόπο, το μήνυμα θα είναι επισπεύστε τις διαδικασίες για να τελειώνουμε με αυτόν τον πόλεμο. Για την Ουκρανία, όμως, θα είναι σταματήστε εδώ και τώρα».
Ωστόσο, οι επικριτές του Τραμπ τον κατηγορούν για στρατηγική αφέλεια και υπενθυμίζουν ότι δεν έχει εξηγήσει το πώς θα κάνει τον πόλεμο να σταματήσει γρήγορα χωρίς να υπάρξουν σημαντικές παραχωρήσεις από την πλευρά της Ουκρανίας.
Από την άλλη πλευρά, στο Ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο υποστηρίζουν ότι η φόρμουλα για τη λύση δεν πρέπει να εστιάζει αποκλειστικά στα εδαφικά σύνορα, αλλά στην παροχή διαβεβαιώσεων που θα κάνουν το Κίεβο να αισθάνεται άνετα για την επόμενη μέρα.
Οπως είναι γνωστό, η ουκρανική πλευρά επιδιώκει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, καθώς θεωρεί ότι κάτι τέτοιο αποτελεί μια εγγύηση που τη θωρακίζει έναντι των νέων επιθέσεων από τη Ρωσία. Η αμερικανική πλευρά επισημαίνει ότι θα ήταν ανοιχτή σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, χωρίς, όμως, να δίνει το πράσινο φως για οποιαδήποτε επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος. Μάλιστα, μια από τις ιδέες που φαίνεται να διακινείται στο στρατόπεδο του Τραμπ είναι να διαβεβαιωθεί η Μόσχα ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ για τουλάχιστον τα επόμενα 20 χρόνια.
Η πίεση που ετοιμάζεται να ασκήσει ο Τραμπ για άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες συνιστά σίγουρα μια μετατόπιση από τη θέση της κυβέρνησης Μπάιντεν που υποστήριζε ότι τον τελικό λόγο θα τον έχει η Ουκρανία. Οπως φαίνεται ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ σκοπεύει να ασκήσει αμφίπλευρη πίεση για να φέρει τόσο τον Ζελένσκι όσο και τον Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Προς τους Ουκρανούς θα ξεκαθαρίσει ότι εάν αρνηθούν δεν θα υπάρχει πλέον καμία αμερικανική βοήθεια, ενώ στο Κρεμλίνο θα καταστήσει σαφές ότι μια διπλωματική αποτυχία μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σημαντικότερη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο.
Πηγή: tanea.gr