Σε επίθεση στην Οδησσό, σε κτίριο κατοικιών και εγκαταστάσεις ενέργειας προχώρησε η Ρωσία, μια επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς θέρμανση περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι και ένα από τα μαιευτήρια της πόλης, σύμφωνα με τον δήμαρχο της Οδησσού Γκενάντι Τρουχάνοφ. Η ρωσική αεροπορία έχει εντείνει τις επιθέσεις της τις τελευταίες ημέρες καθώς φουντώνει η συζήτηση για το εάν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία με τη νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ. Ο όρος της Μόσχας είναι οι διαπραγματεύσεις να βασίζονται στις συνθήκες που ήδη έχουν διαμορφωθεί στο έδαφος, δηλαδή να κρατήσει κάποιες από τις περιοχές που έχει καταλάβει – ένας όρος που είναι δύσκολο να δεχθεί η κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Στελέχη του επιτελείου του Τραμπ έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, λέγοντας ότι «πρέπει να αποδεχθούμε τα γεγονότα και να δούμε πώς θα υπάρξει ειρήνη από εδώ και πέρα», στέλνοντας σαφή μηνύματα προς το Κίεβο, μαζί με την απειλή της διακοπής της στρατιωτικής βοήθειας. Μια έντονη αντίθεση με την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης. Την Πέμπτη, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν επαναβεβαίωσαν τη συνέχιση της στήριξης στο Κίεβο με τον ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Αντριι Σιμπίχα να υπογραμμίζει ότι στην Ουκρανία αποφασίζεται το μέλλον της διατλαντικής και παγκόσμιας ασφάλειας.
Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές έχει προκαλέσει ανησυχία στο Κίεβο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σχετικά με τον βαθμό της μελλοντικής δέσμευσης των ΗΠΑ να βοηθήσουν την Ουκρανία. «Ο Τραμπ υποσχέθηκε να διευθετήσει την ουκρανική κρίση μέσα σε μία νύχτα. Ας είμαστε ρεαλιστές… βέβαια καταλαβαίνουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ», δήλωσε ο Γκενάντι Γκαμπλόφ, πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη στη Γενεύη. «Αλλά αν αρχίσει ή αφήσει να εννοηθεί ότι θα ξεκινήσει την πολιτική διαδικασία, αυτό θα είναι ευπρόσδεκτο», προσθέτοντας ότι η Μόσχα δεν θα δεχθεί αλλαγή των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί.
Από την άλλη πλευρά ο ουκρανός πρόεδρος επαναλαμβάνει πως η ειρήνη δεν μπορεί να εγκαθιδρυθεί μέχρις ότου όλες οι ρωσικές δυνάμεις εκδιωχθούν και όλα τα εδάφη που κατέλαβε η Μόσχα, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, επιστραφούν, όροι που περιλαμβάνονται και στο «σχέδιο νίκης», το περίγραμμα του οποίου παρουσίασε τον περασμένο μήνα.
Αγκάθι παραμένει και η πρόσκληση της Ουκρανίας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ που επιδιώκει το Κίεβο και καταγγέλλει η Μόσχα.
Πηγή: tanea.gr