Η είσοδος του Κιρ Στάρμερ στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ πριν από τέσσερις μήνες είχε συνοδευτεί από (μια πρώτη) αισιοδοξία για ένα ζήτημα το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει ότι κρατά ψηλά στην ατζέντα του: την επίτευξη μιας συμφωνίας η οποία θα επιτρέψει την «επανένωση» των Γλυπτών του Παρθενώνα. Κυρίαρχη εκτίμηση στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η βρετανική κυβέρνηση υπό τον Στάρμερ μπορεί να είναι περισσότερο «ανοιχτή» – συγκριτικά με την περίοδο του Ρούσι Σούνακ – στην προοπτική μιας διευθέτησης. Εξ ου και ο έλληνας Πρωθυπουργός θα προσπαθήσει για κάτι περισσότερο από βολιδοσκόπηση διαθέσεων κατά το επικείμενο ταξίδι του στη βρετανική πρωτεύουσα. Ο ίδιος θα βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 2 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο, με ανοιχτούς ωστόσο ακόμα τους διπλωματικούς διαύλους προκειμένου να οριστικοποιηθεί το τετ α τετ με τον Στάρμερ. Η Αθήνα ρίχνει βάρος στην πραγματοποίηση του ραντεβού, καθώς θα είναι η πρώτη ουσιαστική συνάντηση των δύο πρωθυπουργών. Μητσοτάκης και Στάρμερ τα είχαν πει στο ανάκτορο του Μπλένεϊμ κοντά στην Οξφόρδη στα μέσα του περασμένου Ιουλίου, αλλά… στο πόδι τότε, άρα χωρίς να εμβαθύνουν σε θεματικές. Στο περιθώριο εκείνης της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας όμως είχαν συμφωνήσει να έχουν διμερή συνάντηση «εν ευθέτω χρόνω».
Η ελληνική πλευρά προσδοκά να καλλιεργήσει νέες προσδοκίες στο εσωτερικό σε ό, τι αφορά τον στόχο «επανένωσης» των Γλυπτών. Εξ ου και όλα θα μετρήσουν στις επικείμενες συνομιλίες κορυφής επί βρετανικού εδάφους – και έπειτα από τις προ ημερών υπουργικές συζητήσεις (μεταξύ Ολγας Κεφαλογιάννη και Κρις Μπράιαντ): μίνιμουμ στόχος, ένα θετικό νεύμα στην κατεύθυνση επανενεργοποίησης, πόσω μάλλον εντατικοποίησης, των διαβουλεύσεων με το Βρετανικό Μουσείο. «Εχουμε μια πολύ σοβαρή επιχειρηματολογία» επιμένει ο έλληνας Πρωθυπουργός, όπως μεταφέρουν συνεργάτες του.
ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ. Ταυτόχρονα με αυτή τη διάσταση και με δεδομένο ότι το πρωθυπουργικό ταξίδι στο Λονδίνο έρχεται σε μια περίοδο κινητοποίησης της Ευρώπης μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, ο Μητσοτάκης θα αναφερθεί στη σημασία για μια παραγωγική σχέση μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου και στενή συνεργασία σε τομείς όπως η ασφάλεια, η μετανάστευση, το κλίμα κ.ά. Είναι σαφές ότι στην ατζέντα υπάρχει μεταξύ άλλων το Κυπριακό, δεδομένης της κινητικότητας υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ, ενώ η ελληνική αποστολή θα προτάξει το κεφάλαιο «οικονομία – επενδύσεις».
Πηγή: tanea.gr