«Χτυπήστε τους Ρώσους με πυραύλους made in USA»

«Χτυπήστε τους Ρώσους με πυραύλους made in USA»

Το πράσινο φως στο Κίεβο για να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς βαθιά στο ρωσικό έδαφος φέρεται ότι άναψε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με αποκάλυψη των «New York Times». Τρεις πηγές που η εφημερίδα αποκαλεί γνώστες του θέματος, πιστοποιούν ότι η αμερικανική κυβέρνηση αίρει τους περιορισμούς που είχε θέσει και εμπόδιζαν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα που της παρείχε η Ουάσιγκτον για να πλήξει στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος. Το ρωσικό πρακτορείο Τass έσπευσε να μεταδώσει δήλωση ρώσου βουλευτή ότι η απόφαση να επιτραπεί στην Ουκρανία να χτυπήσει τη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους αποτελεί ένα άνευ προηγουμένου βήμα που οδηγεί στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και πως η απάντηση θα είναι άμεση.

Η απόφαση Μπάιντεν είναι μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στον πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας, δύο μήνες πριν εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ – ο οποίος αναμένεται να τηρήσει μια εντελώς διαφορετική στάση και να πιέσει το Κίεβο να αποδεχθεί να παραμείνουν στη Ρωσία πολλά από τα εδάφη που έχει καταλάβει. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο ουκρανικός στρατός σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τις πρώτες επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς μέσα στις επόμενες ημέρες. Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα. Η αλλαγή πολιτικής ακολουθεί την ανάπτυξη από τη Ρωσία βορειοκορεατικών στρατευμάτων που συντρέχουν τις δικές της δυνάμεις, μια εξέλιξη που έχει προκαλέσει συναγερμό σε Ουάσιγκτον και Κίεβο. Τα πρώτα βαθιά πλήγματα είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν με τη χρήση πυραύλων ATACMS, οι οποίοι έχουν βεληνεκές έως και 306 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τις πηγές. Ενώ ορισμένοι αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει σκεπτικισμό ότι επιτρέποντας πλήγματα μεγάλης εμβέλειας θα αλλάξει η συνολική πορεία του πολέμου, η απόφαση θα μπορούσε να βοηθήσει την Ουκρανία σε μια στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν κέρδη και πιθανώς να θέσει το Κίεβο σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση όταν και εάν γίνουν συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός.

Αγνωστο είναι αυτή τη στιγμή εάν ο Τραμπ θα ανατρέψει την απόφαση Μπάιντεν όταν αναλάβει τα καθήκοντά του. Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι θα θεωρήσει μεγάλη κλιμάκωση μια κίνηση για χαλάρωση των ορίων στη χρήση των αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία.

«Δεν θα τον σταματήσετε με τηλεφωνήματα»

Εν τω μεταξύ χθες, η Ρωσία εξαπέλυσε μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές επιδρομές της από την αρχή του πολέμου, τη μεγαλύτερη εδώ και σχεδόν τρεις μήνες, εις βάρος της Ουκρανίας, με 120 πυραύλους και 90 drones που σκότωσαν τουλάχιστον 10 ανθρώπους και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στο ήδη εύθραυστο ενεργειακό της δίκτυο. Για μία ακόμα φορά, οι κάτοικοι του Κιέβου έτρεξαν να αναζητήσουν καταφύγιο στους υπόγειους σταθμούς του μετρό. Για μία ακόμα φορά, οι Αρχές επεσήμαναν την ανάγκη για «επιπλέον συστήματα αεράμυνας από τους συμμάχους μας».  Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι η μεγάλη ρωσική επίθεση δείχνει πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν αναζητά την ειρήνη. Προτεραιότητά μας», πρόσθεσε, «είναι να συνεχίσουμε να βοηθούμε την Ουκρανία να υπερασπιστεί το έδαφός της έναντι της Ρωσίας». «Κανείς δεν θα σταματήσει τον Πούτιν με τηλεφωνήματα», σημείωσε δηκτικά ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, δύο ημέρες μετά το αμφιλεγόμενο τηλεφώνημα του γερμανού καγκελάριου στον ρώσο πρόεδρο. «Η διπλωματία μέσω τηλεφωνημάτων δεν μπορεί να αντικαταστήσει μία αληθινή υποστήριξη του συνόλου της Δύσης στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Πίεση και συνομιλίες

Λίγο προτού συμπληρωθούν – αύριο – 1.000 ημέρες από την ολομέτωπη εισβολή της Ρωσίας και την έναρξη του πολέμου, η πίεση προς την Ουκρανία γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Στο ανατολικό κομμάτι της χώρας, οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται αργά αλλά σταθερά. Στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, όπου είχαν εισβάλει αιφνιδιαστικά τον Αύγουστο θέλοντας να εξασφαλίσουν ένα επιπλέον διαπραγματευτικό χαρτί για το μέλλον, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν, πέραν των Ρώσων, και περίπου 11.000 βορειοκορεάτες στρατιώτες. Στις ΗΠΑ, ο εκλεγμένος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, που έχει καυχηθεί πως θα τερματίσει τον πόλεμο «μέσα σε 24 ώρες», διόρισε υπουργό Εξωτερικών τον Μάρκο Ρούμπιο, έναν γερουσιαστή που έχει πει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει περιέλθει σε αδιέξοδο και υπουργό Αμυνας τον Πιτ Χέγκσεθ, έναν τηλεοπτικό παρουσιαστή που έχει πει ότι οι ΗΠΑ ξοδεύουν υπερβολικά πολλά χρήματα για το Κίεβο.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσωπεία

Προσωπεία

Ρόμπερτ Χάμπεκ Το πρόσωπο των Πρασίνων στις εκλογές Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο Πράσινος αντικαγκελάριος της Γερμανίας,…