Ειδική αποστολή στην Ουάσιγκτον

Ειδική αποστολή στην Ουάσιγκτον

Στην Ουάσιγκτον θα βρίσκεται από την προσεχή Παρασκευή η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου για τις προγραμματισμένες πολιτικές διαβουλεύσεις με αμερικανούς αξιωματούχους ενόψει της τρίτης ελληνικής θητείας της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας (2025-2026) που τυπικά αρχίζει τον Ιανουάριο. Το ταξίδι της ελληνίδας υφυπουργού στην άλλη όχθη του Ατλαντικού στο συγκεκριμένο μομέντουμ (μερικές εβδομάδες από την επανεκλογή Τραμπ, η οποία σηματοδοτεί κάτι παραπάνω από αλλαγή σκυτάλης Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικανών) αποκτά χαρακτηριστικά «ειδικής αποστολής» καθώς από τις άτυπες επαφές που είναι σχεδόν βέβαιο πως θα έχει για δύο – τρία 24ωρα θα μπορούσε να προκύψει μια πρώτη χαρτογράφηση του νέου πολιτικού τοπίου στις ΗΠΑ και μια αναγνωριστική επαφή με ανθρώπους – κλειδιά που ενδέχεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη δεύτερη διακυβέρνηση Τραμπ.

Στόχος αυτής της πρώτης επίσκεψης στην Ουάσιγκτον μετά τις αμερικανικές εκλογές είναι αφενός να χτιστούν «γέφυρες» με τη νέα ανθρωπογεωγραφία που ακούγεται (ή έχει ανακοινωθεί) ότι θα στελεχώσει τον Λευκό Οίκο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και άλλες θέσεις νευραλγικού διπλωματικού ενδιαφέροντος, αλλά και να αξιοποιηθεί κάθε χρήσιμο δίαυλος για τη διασφάλιση της συνέχειας των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ενεργοποιώντας εκ νέου επαφές που και η ίδια η υφυπουργός Εξωτερικών έχει αποκτήσει κατά τη μακρά διπλωματική διαδρομή της στις ΗΠΑ. Είτε με την ελληνική Ομογένεια και τους ελληνοαμερικανούς βουλευτές στο Κογκρέσο, είτε με σημαντικά πρόσωπα που μπορεί να βρίσκονται σε ισχυρές ρεπουμπλικανικές δεξαμενές σκέψης, καθώς και με υψηλόβαθμα στελέχη που αναμένεται να καταλάβουν θέσεις επικεφαλής σε Γερουσία, Βουλή των Αντιπροσώπων και την κρίσιμη Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Τα ονόματα στην ατζέντα. Σίγουρα ονόματα στην ατζέντα της υφυπουργού πρέπει να θεωρούνται τα πρόσωπα με τα οποία θα συνομιλήσει ενόψει της ελληνικής συμμετοχής στο Συμβούλιο Ασφαλείας – η ομόλογός της Μισέλ Σισόν, ο Τζέιμς Ο’Μπράιαν (βοηθός ΥΠΕΞ ΗΠΑ για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις) και η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας – Γκρίνφιλντ. Πέραν αυτών, είναι βέβαιο πως η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, σε συνεργασία με την ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, θα επιδιώξει να έχει επαφές με τους έξι εκλεγμένους ομογενείς στο Κογκρέσο (Νικόλ Μαλλιωτάκη, Κρις Πάππα, Μάγκι Γκουντλάντερ, Μάικ Χαριδόπουλος, Γκας Μπιλιράκης, Ντίνα Τάιτους) καθώς, ιδιαιτέρως οι Ρεπουμπλικανοί (Μαλλιωτάκη, Χαριδόπουλος, Μπιλιράκης), αναμένεται να έχουν λόγο στο νέο σύστημα Τραμπ. Αλλα πιθανά πρόσωπα για επαφές είναι άτομα που βρίσκονται κοντά στο λεγόμενο «τρίο της εξωτερικής πολιτικής Τραμπ» – Μάρκο Ρούμπιο (ΥΠΕΞ), Μάικ Γουόλτς (σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας), Ελίζ Στεφάνικ (νέα πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ).

Δεν αποκλείεται, δε, η πρώτη ομάδα με τη δεύτερη να «συμπίπτουν» καθώς, για παράδειγμα, ο Γκας Μπιλιράκης έχει στενές σχέσεις με τον Μάρκο Ρούμπιο λόγω Φλόριντα. Η διακομματική ελληνική ομάδα της Βουλής των Αντιπροσώπων (Hellenic Caucus) θα περιλαμβάνεται σίγουρα στο πρόγραμμα της ΥΦΥΠΕΞ για εποικοδομητικές επαφές, καθώς και ισχυροί ομογενείς πρόεδροι πανεπιστημίων, όπως ο Μιχάλης Αμοιρίδης (Ν. Καρολίνα), ο Πολ Αλιβιζάτος (Σικάγο) αλλά και το ζευγάρι Ντιν και Νταϊάνα Μητρόπουλος. Αλλοι πιθανοί «στόχοι» για δικτύωση και προπαρασκευαστικές συζητήσεις είναι Ρεπουμπλικανοί που δραστηριοποιούνται στο Heritage Foundation καθώς και οι «παλιοί γνώριμοι» Μάικ Πομπέο και Τζον Πόλσον, ο καθένας για το δικό του ειδικό βάρος.

Η δική της σφραγίδα. Η επιλογή της Ελλάδας να είναι η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου το πρόσωπο εκείνο που θα φέρει εις πέρας τη συγκεκριμένη ειδική αποστολή – η οποία, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, θέλει εξαιρετικά λεπτούς χειρισμούς καθότι η Ουάσιγκτον ακόμα κινείται σε περίοδο μετάβασης – δεν είναι σε καμία περίπτωση τυχαία. Αντιπαραθέτοντας κομβικές στιγμές της πρόσφατης ελληνικής εξωτερικής πολιτικής με την πορεία της πολύπειρης υφυπουργού, διαπιστώνει κανείς ότι σε μια σειρά από αξιοσημείωτα γεγονότα υπάρχει η σφραγίδα της. Για παράδειγμα, σε εκείνη πιστώνεται, ως πρεσβευτού τότε της Ελλάδας στις ΗΠΑ, ο «θρίαμβος» της ομιλίας του έλληνα Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο (2022) αλλά και η αποτροπή κάποιας μη αναστρέψιμης κρίσης το «θερμό» καλοκαίρι του 2020 μέσω της αξιοποίησης των πολύτιμων συμμαχιών που έχει η ίδια συνάψει με σημαίνοντα μέλη της Ομογένειας, τα οποία δύνανται την κρίσιμη στιγμή να «σηκώσουν το τηλέφωνο» για την υπεράσπιση των ελληνικών συμφερόντων.

Νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2020, είχε διαχειριστεί, επίσης, από τη θέση της επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, τη συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Μέσα από τα πόστα που έχει υπηρετήσει, ειδικά επί αμερικανικού εδάφους, η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου έχει κατορθώσει να έχει βαθιά γνώση του αμερικανικού «οικοσυστήματος» και ανοιχτές πόρτες σε Λευκό Οίκο και Κογκρέσο, ενώ μέσα από τον προσανατολισμό της σκέψης της στην εύρεση λύσης θεωρείται το κατάλληλο άτομο για να θέσει, σε αυτόν τον χρονισμό, τις διπλωματικές αγωνίες και επιδιώξεις της Ελλάδας «σε ευήκοα ώτα» προτού καν ο Τραμπ αναθέσει τα κρίσιμα για Ελλάδα και ΕΕ χαρτοφυλάκια. Επιστρέφοντας, δεν αποκλείεται να μεταφέρει στις αποσκευές της και το όνομα του «διαδόχου» του Τζορτζ Τσούνη, ενώ, όσον αφορά την πρόσκληση του έλληνα Πρωθυπουργού προς τον νεοεκλεγέντα αμερικανό πρόεδρο, αρμόδιες πηγές επισημαίνουν πως στη συγκεκριμένη αποστολή κρίνεται «εξαιρετικά πρόωρο» να ανοίξει οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ