Νέο πλήγμα για βιομηχανία και επιχειρήσεις οι επερχόμενες αυξήσεις στο…

Νέο ψαλίδι στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το Φεβρουάριο

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει δηλώσει ότι δεν θα αφήσει να περάσουν στους καταναλωτές οι υψηλές τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς, ωστόσο ένα μεγάλο και κρίσιμο κομμάτι της κατανάλωσης, αυτό των επαγγελματιών, των επιχειρήσεων και των βιομηχανιών θα υποστεί τις συνέπειες της νέας κρίσης που πλήττει την αγορά ενέργειας. Και αυτό διότι οι επιδοτήσεις που θα δοθούν για τον Δεκέμβριο θα αφορούν αποκλειστικά και μόνον τους οικιακούς καταναλωτές και δεν περιλαμβάνουν τα επαγγελματικά ή τα βιομηχανικά τιμολόγια. Έτσι για τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες, τον Δεκέμβριο με βάση τη μέχρι στιγμής πορεία της χονδρικής αγοράς έρχονται σοβαρότατες ανατιμήσεις που θα επιδεινώσουν την ήδη δύσκολη κατάσταση όσον αφορά το ενεργειακό κόστος. 

Ουσιαστικά, το παραγωγικό κομμάτι των επιχειρήσεων και των βιομηχανιών παραμένει εκτεθειμένο στην έξαρση των τιμών χονδρικής στο ρεύμα και θα κληθεί να επωμιστεί αυξήσεις έως και 50% από τον επόμενο μήνα. 

Σε αυτό το πλαίσιο οι επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες, ιδιαίτερα οι ενεργοβόρες, εκπέμπουν σήμα κινδύνου λόγω της νέας εκτόξευσης των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής, όπως συνέβη τους καλοκαιρινούς μήνες στις ώρες αιχμής, κυρίως μετά τη δύση του ήλιου λόγω και της υψηλής ζήτησης την περίοδο αυτή για εξαγωγές στη ΝΑ Ευρώπη.

Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι προειδοποιήσεις που είχε απευθύνει έγκαιρα η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας ΕΒΙΚΕΝ και ο πρόεδρός της Αντώνης Κοντολέων, ότι οι υψηλές τιμές θα διαμορφώνονται κάθε φορά που υπάρχει ζήτηση υψηλή για εξαγωγές, καθώς στην ελληνική αγορά υπάρχουν συνθήκες που επιτρέπουν τη χειραγώγηση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά που έχει χαρακτηριστικά  ολιγοπωλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, η ΕΒΙΚΕΝ μαζί με τις βιομηχανικές ενώσεις της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας θα αποστείλει σήμερα νέα τέταρτη κατά σειρά επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνοντας ότι παραμένουν οι σημαντικές διαφορές με την κεντρική Ευρώπη στις τιμές που πληρώνουν οι βιομηχανίες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. 

Το πρόβλημα πάντως της ελληνικής αγοράς, σύμφωνα με την άποψη της βιομηχανίας είναι δομικό και αφορά στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς προμήθειας και συνολικά της αγοράς ηλεκτρισμού. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Κοντολέων, οι τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς μεταφέρονται αυτόματα στα οικιακά τιμολόγια  (πράσινα, κίτρινα, πορτοκαλί), οπότε οι ίδιοι παίκτες ως προμηθευτές δεν έχουν ρίσκο λόγω των υψηλών τιμών που διαμορφώνουν οι ίδιοι στη χονδρεμπορική αγορά. Ήταν σοβαρό λάθος της κυβέρνησης που μετάφερε αυτόματα όλα τα οικιακά τιμολόγια στα πράσινα. Δεν υπάρχει περίπτωση ακόμη και εάν τα καταστήσει μη υποχρεωτικά η πλειοψηφία των καταναλωτών να αλλάξει τιμολόγιο και να πάει στα σταθερά, αφού είναι σίγουροι ότι θα πάρουν επιδότηση, προσθέτει ο ίδιος.  

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΒΙΚΕΝ, δεν υπάρχει σοβαρή αιτιολογία για τη διαμόρφωση των υψηλών τιμών στο ελληνικό χρηματιστήριο που καμία σχέση δεν έχουν με το κόστος παραγωγής τους. Απόδειξη είναι η ιταλική αγορά, η οποία συνεχώς αποσυνδέεται και παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. “Τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι οι υψηλές τιμές διαμορφώνονται από Έλληνες παίκτες” λέει ο κ. Κοντολέων.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΒΙΚΕΝ ζητεί από την κυβέρνηση τρεις άμεσες κινήσεις:

1. Να φορολογήσει άμεσα τα υπερκέρδη των παραγωγών κάτι το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει και φυσικά να μην ξαναβάλει φόρο στο φυσικό αέριο όπως τον Αύγουστο καθώς το μέτρο αυτό επιβάρυνε τους καταναλωτές και όχι τους παραγωγούς. 

2. Να επιδοτήσει οριζόντια όλες τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας, όπως κάνει η Βουλγαρία.

3. Να σταματήσουν δηλώσεις ότι είναι μύθος ότι οι υψηλές τιμές αποτελούν τροχοπέδη για τις βιομηχανίες, γιατί πολύ γρήγορα θα διαψευστούν από τα λουκέτα που έρχονται.   

“Δεν μπορούμε να περιμένουμε την απόφαση της Επιτροπής. Η βιομηχανία πρέπει να δει εάν έχει την κυβέρνηση στο πλευρό της για να συνεχίσει να αγωνίζεται για την επιβίωση της”, υπογραμμίζει ο κ. Κοντολέων.

Πρέπει να τονιστεί ότι εκτός από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες που εκπροσωπεί η ΕΒΙΚΕΝ, σοβαρότατο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι μικρομεσαίοι. Η εκρηκτική άνοδος των τιμών ενέργειας δεν είναι απλώς αριθμοί στα χαρτιά. Πρόκειται για μια βίαιη αφαίμαξη των κόπων των επαγγελματιών, που δίνει το τελειωτικό χτύπημα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γ. Χατζηθεοδοσίου. Ο ίδιος είχε ζητήσει άμεσες παρεμβάσεις για την ανακούφιση της οικονομικής αυτής πίεσης. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον φετινό χειμώνα να συνοδευτεί από την οικονομική εξόντωση του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου. Το κράτος πρέπει να παρέμβει τώρα, προκειμένου να προστατεύσει την επιχειρηματικότητα και να διασφαλίσει ότι οι επαγγελματίες δεν θα συνεχίσουν να πληρώνουν το τίμημα της πρωτοφανούς ενεργειακής ακρίβειας, είχε δηλώσει ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ