Τα μηνύματα Μητσοτάκη για οικονομία και επενδύσεις στην εκδήλωση του…

Τα μηνύματα Μητσοτάκη για οικονομία και επενδύσεις στην εκδήλωση του...

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Ο πρωθυπουργός, στην εκδήλωση  του Bloomberg, αναδεικνύει τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, δείχνει ότι η δημοσιονομική ισορροπία αποτελεί κεντρική και αδιατάρακτη στρατηγική της κυβέρνησης και απευθύνει νέο προσκλητήριο στους επενδυτές να στρέψουν το βλέμμα τους στην Ελλάδα.

“Οι πρόωρες αποπληρωμές, θεωρώ ότι αντικατοπτρίζουν την ισχυρή θέση της ελληνικής οικονομίας. Θέλουμε πάντα να εκπλήσσουμε ευχάριστα τις αγορές”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και ανακοίνωσε επιπλέον αποπληρωμές ύψους πέντε δισεκατομμυρίων το 2025 από τα δάνεια του Greek Loan Facility που θα ωρίμαζαν μεταξύ 2033 και 2042. 

“Είναι μια ένδειξη της εμπιστοσύνης που χαίρουμε όσον αφορά στα δημόσια οικονομικά μας, της εξαιρετικής δουλειάς που έχει γίνει από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους και της συνολικής ισχύος της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας, κάτι που δεν θα περίμεναν πολλοί πριν από τέσσερα ή πέντε χρόνια. Όταν αναλάβαμε την εξουσία, όμως, συνειδητοποιήσαμε εξ αρχής ότι η δημοσιονομική πειθαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν συνιστά απλώς προτεραιότητα, αλλά αποτελεί θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζονται όλες οι άλλες πολιτικές μας.

Επικεντρωθήκαμε αμείλικτα στην επίτευξη δημοσιονομικής πειθαρχίας και στο να εκπλήσσουμε θετικά τις αγορές. Αν κοιτάξετε τον προϋπολογισμό μας, πετύχαμε αύξηση των εσόδων μειώνοντας τους φόρους. Γιατί συνέβη αυτό; Διότι η οικονομία έχει αναπτυχθεί και επειδή καταφέραμε να κυνηγήσουμε τη φοροδιαφυγή. Δεν υπάρχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες που να μπορούν να ισχυριστούν ότι είναι σε θέση να εφαρμόσουν μια τέτοια πολιτική. Καταφέραμε να διατηρήσουμε αυτούς τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ταυτόχρονα να μειώσουμε το χρέος μας με ρυθμό ρεκόρ”, σχολίασε ο πρωθυπουργός. “Δεν πιστεύω ότι έχουμε κανένα λόγο να αλλάξουμε μία πετυχημένη συνταγή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, όταν υποβάλαμε το νέο τετραετές δημοσιονομικό μας σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήμασταν πολύ προσεκτικοί, λαμβάνοντας υπόψη ακόμα και ότι οι υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι, νομίζω, μάλλον απαισιόδοξες όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξής μας. Θα τα πάμε καλύτερα από ό,τι περιμένουν κάποιοι, αλλά γνωρίζουμε ότι έχουμε ορόσημα στο σκέλος των δαπανών τα οποία πρέπει να τηρήσουμε. Γνωρίζουμε ότι όποιο όφελος δημιουργήσουμε από τη μείωση της φοροδιαφυγής, δεν μπορούμε απαραίτητα να ξοδέψουμε τα χρήματα, αλλά μπορούμε να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές, αν αποδείξουμε ότι αντιμετωπίζουμε συστηματικά τα ζητήματα της φοροδιαφυγής’, πρόσθεσε. 

Η ικανοποίηση των αγορών

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι αγορές είναι σαφώς ικανοποιημένες από την ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης. “Υπάρχει παράπλευρο όφελος όσον αφορά το τι συμβαίνει με τον τραπεζικό τομέα, αλλά και η δυνατότητα των μεγάλων επιχειρήσεων να δανείζονται με χαμηλότερα επιτόκια, επωφελούμενες επίσης από τα φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Για να το πω ξεκάθαρα, χρειαζόμαστε αυτό το περιβάλλον προκειμένου να τονώσουμε τις επενδύσεις, διότι τα θεμέλια δεν αρκούν για να χτιστεί ένα σπίτι. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, αφού δημιουργήσουμε μια σταθερή δημοσιονομική βάση, είναι να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει και μπορούμε να τα πάμε ακόμη καλύτερα και όσον αφορά την προσέλκυση επενδύσεων.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική κατάσταση στη χώρα, έχουμε μία άνετη, σταθερή πλειοψηφία και τη δέσμευση, την σαφή προσωπική μου δέσμευση, ότι θα ολοκληρώσουμε την θητεία μας και οι επόμενες εκλογές θα γίνουν την άνοιξη, αρχές του καλοκαιριού του 2027″, επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης. “Οι επενδυτές γνωρίζουν ότι έχουμε λίγο περισσότερα από δυόμισι χρόνια έως τη λήξη της θητείας μας. Ξέρουν τι να αναμένουν. Γνωρίζουν ότι είμαστε κυβέρνηση ενός κόμματος, οπότε δεν χρειάζεται να εμπλακούμε σε περίπλοκες διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβερνητικών εταίρων. Κοιτάξτε τι συμβαίνει σε άλλες σημαντικές χώρες της Ευρώπης για να καταλάβετε τι πλεονέκτημα αποτελεί αυτή η πολιτική σταθερότητα. Σίγουρα δεν είναι δεδομένη. Είναι η εξαίρεση στον κανόνα σήμερα στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι αυτό είναι ένα δεύτερο σημαντικό θεμέλιο πάνω στο οποίο βασίζονται οι πολιτικές μας”, ανέφερε. 

Ο πρωθυπουργός στάθηκε και στις μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα. “Ως σταθερή χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ, μέλος της Ευρωζώνης, σε αυτή τη γεωγραφική θέση, προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες μαζί με τις προκλήσεις…”, επεσήμανε. 

“Βρισκόμαστε στην αρχή του νέου ευρωπαϊκού κύκλου, με μια νέα Επιτροπή, η οποία ελπίζω ότι θα αναλάβει από την 1η Δεκεμβρίου. Εκκρεμούν ακόμη ψηφοφορίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την τελική επικύρωσή της, αλλά δεν αναμένω επιπλοκές. Με την Πρόεδρο της Επιτροπής που έχει σαφή εντολή να παράξει αποτελέσματα στα ζητήματα που σχετίζονται με την ανταγωνιστικότητα, και πιστεύει επίσης σε αυτό. ‘Έχω σε μεγάλο βαθμό κοινή γραμμή με την Πρόεδρο της Επιτροπής σε αυτά τα θέματα. Πιστεύω ότι θα είναι η λυδία λίθος για τη νέα Επιτροπή το αν είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα και αν μπορούμε να κάνουμε την Πράσινη Συμφωνία να λειτουργήσει για όλους, διότι η Πράσινη Συμφωνία δεν είναι απλώς μια πολύ γρήγορη πράσινη μετάβαση για την επίτευξη κάποιων ονομαστικών στόχων, πρέπει επίσης να λειτουργήσει για τις επιχειρήσεις μας.

Εάν οδηγήσουμε την ευρωπαϊκή βιομηχανία στην καταστροφή, ενώ κάνουμε την Πράσινη Συμφωνία να λειτουργήσει και αντιπροσωπεύουμε μόνο το 6% των παγκόσμιων εκπομπών, δεν νομίζω ότι θα έχουμε πετύχει κάτι πολύ σημαντικό. Πιστεύω στην πράσινη μετάβαση. Αλλά αν αυτό απαιτεί την αναπροσαρμογή του ρυθμού και, φυσικά, την εξέταση της συνολικής ρυθμιστικής επιβάρυνσης, τάσσομαι υπέρ”, τόνισε ο πρωθυπουργός, εστιάζοντας στις μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις “Πιστεύω ότι υπάρχει κατανόηση γενικώς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και στην Επιτροπή, ότι αυτή είναι η κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθούμε. Πιστεύω πολύ στην πράσινη μετάβαση, αλλά πιστεύω επίσης πολύ ότι δεν μπορούμε να εστιάζουμε μόνο στον μετριασμό των συνεπειών μακροπρόθεσμα, στο πώς θα μειώσουμε τις εκπομπές μας το 2035 ή το 2040, που πρέπει να το κάνουμε. Αλλά τι θα γίνει με την προσαρμογή το 2024 και το 2025; Πόσα χρήματα ξοδεύουμε για να προστατεύσουμε τις χώρες μας, τις κοινότητές μας, από αυτό που γνωρίζουμε ότι συμβαίνει ήδη σήμερα. Κοιτάξτε τι συνέβη στην Ισπανία. Είχαμε παρόμοιες καταστροφικές πλημμύρες, δόξα τω Θεώ χωρίς σημαντικές απώλειες ζωής στην Ελλάδα, πέρυσι. Έχουμε πυρκαγιές, έχουμε λειψυδρία. Αυτά είναι κρίσιμα ζητήματα. Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα της πολυπλοκότητας των ευρωπαϊκών κανονισμών. Θα πρέπει να αποτελεί μέρος της Πράσινης Συμφωνίας η επένδυση στην εξοικονόμηση νερού σήμερα; Ίσως, τεχνικά, κάποιος Ευρωπαίος γραφειοκράτης να σας πει: “Όχι, αυτό πραγματικά δεν μειώνει τις εκπομπές ρύπων”. Αλλά είναι κρίσιμο. Είναι κρίσιμο όχι μόνο για την προσαρμογή, αλλά και για την ανταγωνιστικότητα του γεωργικού μας τομέα. Είναι μια περιβαλλοντική επένδυση. Αυτή είναι μάλλον η υπ’ αριθμόν ένα πρόκληση που θα αντιμετωπίσουμε στην Ελλάδα για τα επόμενα δέκα χρόνια”, σημείωσε. 
 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ