Η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές μέσω νέων εκδόσεων κρατικών ομολόγων έως και 8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2025, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), καλύπτοντας περίπου τα τρία τέταρτα των ετήσιων χρηματοδοτικών αναγκών της, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.
Ο δανεισμός θα κατευθυνθεί στην κάλυψη μέρους των 11 δισ. ευρώ που χρειάζονται για τη συνολική χρηματοδότηση του κράτους το επόμενο έτος, ενώ το υπόλοιπο θα προέλθει από ευρωπαϊκά κεφάλαια όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλες πηγές, δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτριος Τσάκωνας. Η Ελλάδα έχει πωλήσει ομόλογα αξίας 9,5 δισ. ευρώ το 2024.
Η κυβέρνηση προχωρά στην περαιτέρω μείωση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ, καθώς η οικονομία αναπτύσσεται σταθερά μετά την πανδημία, προσβλέποντας σε μείωση περίπου 20 ποσοστιαίων μονάδων τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε τη Δευτέρα το σχέδιό του να αποπληρώσει εκ των προτέρων περισσότερα από τα δάνεια διάσωσης της εποχής της χρηματοοικονομικής κρίσης το 2025, με πρόωρη εξόφληση μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων που λήγουν μεταξύ 2033 και 2042.
Η Ελλάδα βλέπει την οικονομία της να αναπτύσσεται κατά 2,3% το 2025, από το προβλεπόμενο 2,2% για φέτος, ξεπερνώντας τις επιδόσεις πολλών άλλων χωρών της ευρωζώνης. Ο νέος προϋπολογισμός που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 147,5% του ΑΕΠ το 2025, από 154% φέτος.
Το πρωτογενές πλεόνασμα – ένα μέτρο των εσόδων μείον τις δαπάνες, εξαιρουμένων των πληρωμών τόκων – θα μειωθεί στο 2,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, λίγο κάτω από το φετινό ποσοστό του 2,5%, δείχνουν οι προβλέψεις.
Το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί στο 0,6%, από 0,7% το 2024.
Πηγή: capital.gr