Γιάννης Στουρνάρας: Η Ευρώπη θα απαντήσει αν ο Τραμπ επιβάλει δασμούς –

Στουρνάρας: Nα εξαλειφθούν οι ολιγοπωλιακές πρακτικές – Η ομιλία στη ΓΣ των μετόχων της ΤτΕ

Υπέρ μείωσης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το Δεκέμβριο τάχθηκε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο Bloomberg.

Ο Γιάννης Στουρνάρας τάχθηκε ακόμη υπέρ της μείωσης επιτοκίων για κάθε συνεδρίαση της ΕΚΤ μέχρι να φτάσει στο ουδέτερο επιτόκιο το οποίο βρίσκεται στο 2%. Ανάφερε μάλιστα ότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για το αν η ΕΚΤ θα πρέπει να πάει σε μια πιο επεκτατική νομισματική πολιτική (δηλαδή κάτω από το όριο του ουδέτερου επιτοκίου).

Γιάννης Στουρνάρας: Οι 3+2 λόγοι που επηρεάζουν τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης

«Καθώς ο πληθωρισμός εξελίσσεται τώρα και καθώς η πραγματική οικονομία εξελίσσεται τώρα, νομίζω ότι ναι, θα πρέπει να έχουμε μια μείωση σε κάθε συνεδρίαση από εδώ και στο εξής μέχρι να φτάσουμε σε αυτό που αποκαλούμε ουδέτερο επιτόκιο», δήλωσε.

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι μια τέταρτη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά ένα τέταρτο της μονάδας για φέτος τον Δεκέμβριο – που θα το φέρει στο 3% – θα ήταν επί του παρόντος η «σωστή απάντηση», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να πει» αν αποκλείεται μια κίνηση 50 μονάδων βάσης.

Τι είπε για τους δασμούς ο Γιάννης Στουρνάρας

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Γιάννης Στουρνάρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ήπιας ύφεσης σε περίπτωση επιβολής δασμών από την κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ, αν ακολουθήσει τις προεκλογικές του εξαγγελίες και συνέχισε αναφέροντας πως η Ευρώπη δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να προβεί σε μια αντίστοιχη κίνηση.

Προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν εμπόδια στο εμπόριο και είπε πως η ΕΚΤ φοβάται τη χρηματιστηριακή αστάθεια. Τόνισε πως υπάρχει ανησυχία και για το κομμάτι του δημόσιου χρέους και πρόσθεσε πως η ΕΚΤ παραμένει data dependent, δηλαδή δίνει βάση κυρίως στο τι λένε τα δεδομένα.

Σχετικά με την άνοδο των διαπραγματευόμενων μισθών ανέφερε πως τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου που έδειξαν άνοδο αποτέλεσαν μια απόκλιση.

Όσον αφορά το θέμα της ανεξαρτησίας των Κεντρικών Τραπεζών και ορισμένα σχόλια που ακούστηκαν από το στρατόπεδο Τραμπ σχετικά με τον νυν επικεφαλή της FED, Τζερόμ Πάουελ, ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε πως ο Πάουελ είναι ένας εξαιρετικός κεντρικός τραπεζίτης και θεώρησε το ζήτημα αυτό πιο σημαντικό από τους δασμούς.

Αν και όπως εκτίμησε ο ίδιος, η νέα προεδρεία στις ΗΠΑ δεν θα προβεί σε κάποια αλλαγή του καταστατικού της FED, σχολίασε όμως πως αν το πράξει αυτό θα είχε σημαντικές παγκόσμιες συνέπειες και θα επηρέαζε τις παγκόσμιες αγορές και πρωτίστως αυτές των ομολόγων.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ