Η Ελλάδα καθιερώνεται ως κορυφαίος προορισμός ιατρικού τουρισμού, με έμφαση στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, όπως αναδείχθηκε σε πρόσφατο φόρουμ στη Νέα Υόρκη
ΤΟΤΑ ΚΑΡΛΑΤΗΡΑ
Το προνομιακό πεδίο του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα, με αιχμή την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, χάρη στις στέρεες επιστημονικές, νομικές και ανταγωνιστικά οικονομικές βάσεις που έχουν τεθεί, ανέδειξαν Έλληνες ειδικοί σε ξένους ομολόγους τους, επιχειρηματίες, αλλά και επιστήμονες, το περασμένο διήμερο στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο φόρουμ για τον Ιατρικό Τουρισμό.
Εκπρόσωποι και μέλη του Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας (ΕΛΙΤΟΥΡ) παρουσίασαν σε αμερικανικούς φορείς τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα και πραγματοποίησαν επαφές με τη διοίκηση του μεγάλου νοσοκομείου Mount Sinai για την ενδεχόμενη κοινή επιστημονική αλλά και εκπαιδευτική συνεργασία σε θέματα γονιμότητας, καρδιολογίας και ογκολογίας. Στο ίδιο πλαίσιο, εκπρόσωποι της ΕΛΙΤΟΥΡ είχαν συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο της Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο και με την πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, κυρία Ιφιγένεια Καναρά.
Η κινητικότητα στο πεδίο του ιατρικού τουρισμού είναι μεγάλη, με έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό ατόμων να επιλέγουν την Ελλάδα ως τον προορισμό που τους επιτρέπει να αναζητούν και να βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν. Στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα της Νέας Υόρκης καταγράφεται σταθερή ροή προς το εγχώριο πεδίο υπηρεσιών υγείας, κυρίως στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κυρίας Ελένης Σαββίδου, που επικοινωνεί με γενναιότητα και χαρά τη δική της ιστορία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που ακολούθησε και παροτρύνει όλες τις γυναίκες να ακούσουν το σώμα τους και την ψυχή τους αν θέλουν να αποκτήσουν παιδί, και κυρίως να εμπιστευτούν τους σωστούς επιστήμονες και ανθρώπους.
Η 56χρονη Ελληνίδα, κάτοικος ΗΠΑ, απέκτησε ένα υγιέστατο μωρό χάρη στον Δρα Κωνσταντίνο Πάντο, μαιευτήρα γυναικολόγο, αντιπρόεδρο του Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας (ΕΛΙΤΟΥΡ). «Στάθηκε δίπλα μου όχι μόνο ως επιστήμονας αλλά και ως άνθρωπος. Ήταν ένας εξαιρετικός συνοδοιπόρος σε αυτό το δύσκολο ταξίδι μου» είπε μιλώντας στο ygeiamou.gr η κυρία Σαββίδου.
«Ζω και εργάζομαι στις ΗΠΑ από το 2001, με ένα μεγάλο διάλειμμα στο Ντουμπάι. Έχω μια απαιτητική δουλειά ως ηλεκτρολόγος μηχανικός με ειδίκευση τον φωτισμό και έχω υλοποιήσει πολύ μεγάλα project στις ΗΠΑ. Στα 47 μου χρόνια αποφάσισα ότι θα κάνω πραγματικότητα το όνειρο μου για οικογένεια, χωρίς σύντροφο, εφόσον δεν υπήρχε τη δεδομένη χρονική στιγμή. Με καθοδηγούσε η επιθυμία μου να αποκτήσω παιδί και ο δυνατός οργανισμός μου. Ακολούθησα τις υποδείξεις του κ. Πάντου για λήψη ωαρίων με φυσικό κύκλο και θεραπεία PRP για την αναγέννηση των ωοθηκών μου και κατάφερα να έχω τα ωάρια που χρειαζόμουν. Η εμβρυομεταφορά πέτυχε και είχα μια καλή εγκυμοσύνη. Τον Ιούνιο του 2022 γέννησα τον Γιώργο μου» περιγράφει συγκινημένη, μιλώντας στο ygeiamou.gr και εξηγώντας πως πλέον η ζωή της έχει αποκτήσει ουσιαστικό σκοπό, πέρα και πάνω από την εργασία της.«Η επιστημονική γνώση υπάρχει στην Ελλάδα, η τεχνογνωσία το ίδιο, η δική μου συμβουλή είναι εμπιστοσύνη στην επιστήμη και πίστη στον εαυτό μας και στον σκοπό» λέει η κυρία Σαββίδου.
«Η προσπάθεια μας να ενισχύσουμε τον ιατρικό τουρισμό δεν σταματά ποτέ. Αντλούμε τη δύναμή μας από την σύγχρονη νομοθεσία, που επιτρέπει στις γυναίκες να μένουν έγκυοι ως τα 54, το δυνατό επιστημονικό κομμάτι της χώρας με τους γενετιστές και τους γυναικολόγους και όλους τους επαγγελματίες υγείας, τις ανταγωνιστικές τιμές μας, και φυσικά από τα εξαιρετικά αποτελέσματα που έχουμε» ανέφερε ο κ. Πάντος στην παρουσίασή του στο φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στο Εμπορικό και Τεχνικό Επιμελητήριο της Νέας Υόρκης.
Μάλιστα, ο Όμιλος ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ που διευθύνει τα τελευταία 20 χρόνια ο κ. Πάντος, ακολουθώντας τις τάσεις του ιατρικού τουρισμού, πρόκειται να ανοίξει νέα Μονάδα με έμφαση στη γονιμότητα, στη Σαντορίνη. Τα πλεονεκτήματα αυτής της σημαντικά ανερχόμενης αγοράς ανέδειξε στην ομιλία του και ο καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας, κ. Νίκος Βραχνής, επίσης επιστημονικό μέλος της ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ.
Όπως επισήμανε, στην Ελλάδα, υπάρχουν 57 Μονάδες που επικεντρώνονται στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, πραγματοποιώντας πάνω από 6.000 κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης κάθε χρόνο. Το κόστος για κάθε κύκλο κυμαίνεται στα 3.000 με 3.500 ευρώ, και μπορεί να φτάσει τα 5.000 με 6.000 ευρώ, την ώρα που στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι περίπου 30.000 ευρώ. «Είναι μια νέα αγορά, με ένα εξαιρετικό επιστημονικό και νομικό υπόβαθρο» κατέληξε ο κ. Βραχνής.
Την αξία της επιστημονικής γνώσης που έχει ελληνική υπογραφή εξήρε στην ομιλία του ο κ. Αντώνης Πολυδώρου, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Γιατρών και την ανάγκη ενίσχυσης κάθε ερευνητικής και ακαδημαϊκής συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών γιατρών τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιώργος Πατούλης.
Στο φόρουμ για τον ιατρικό τουρισμό συμμετείχαν επίσης ειδικοί από τον χώρο της Ογκολογίας, της Οδοντιατρικής, της Γενετικής (με έμφαση στην κατάψυξη ωαρίων και την κρυοσυντήρηση γενετικού υλικού), αλλά και του ιαματικού τουρισμού.
Διαβάστε επίσης:
Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Για πρώτη φορά ηλεκτρονικό μητρώο δοτών γεννητικού υλικού
Joeanne Friggieri: Η γυναίκα που κάλυψε 14.949 χιλιόμετρα, από τη Μελβούρνη στην Αθήνα, για να γίνει μητέρα
Πηγή: ygeiamou.gr