Πώς ο Σεπτέμβριος ανέβασε ξανά τα τουριστικά έσοδα

ΕΤΕ: Νέο ρεκόρ για τον τουρισμό το 2023

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Τα “χαμόγελα” επέστρεψαν ξανά στους επιχειρηματίες του τουρισμού, που μετά την κάμψη που καταγράφηκε στις εισπράξεις τόσο τον Ιούλιο, όσο και τον Αύγουστο, είδαν τα τουριστικά έσοδα να επανακτούν το θετικό τους πρόσημο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2023, οι αφίξεις ξένων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 6,6% και τα τουριστικά έσοδα κατά 7,9%, φτάνοντας στα 3,578 δισ. ευρώ από τα 3,318 δισ. ευρώ.

Από την αρχή του έτους, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 9,3% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 4,1%. Συνολικά, στο τουριστικό καλάθι έχουν μπει φέτος 18,75 δισ. ευρώ, όταν πέρσι το ίδιο διάστημα τα έσοδα ήταν 18 δισ. ευρώ. Η “ανάσα” που δίνει ο Σεπτέμβριος στα τουριστικά έσοδα, όπως σημειώνουν φορείς του χώρου, φέρνει τώρα πιο κοντά τον στόχο για ένα νέο ρεκόρ. Υπενθυμίζεται πως πέρσι οι εισπράξεις έφτασαν τα 20,5 δισ. ευρώ. Όπως τονίζουν παράγοντες της τουριστικής αγοράς, είναι εφικτό να πιάσουμε το στόχο των 22 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς, εντούτοις εάν οι επιδόσεις του καλοκαιριού ήταν καλύτερες, θα μπορούσαμε να φτάσουμε ακόμη πιο ψηλά.

Οι ξενοδόχοι έβλεπαν τις κρατήσεις του Σεπτεμβρίου να κινούνται ανοδικά και την κίνηση από το εξωτερικό να είναι αυξημένη, τόσο στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς (μεγάλη άνοδο είχαν η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος και η Κως), όσο και σε λιγότερο γνωστούς (Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος), αλλά και στην Αθήνα. Είναι χαρακτηριστικό πως η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία της χώρας τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου άγγιξε το 85% και η μέση τιμή δίκλινου δωματίου ήταν στα 160 ευρώ, από 123 πέρυσι, σύμφωνα με δεδομένα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων.

Μιλώντας στο Capital.gr, επιχειρηματίες από τον χώρο των ξενοδοχείων, εξηγούν πως ενώ η τουριστική κίνηση ήταν υψηλή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η κατανάλωση ήταν μειωμένη, και αυτό φάνηκε κυρίως στην εστίαση. Τον Αύγουστο η μείωση των εσόδων ήταν 1,8% σε σύγκριση με πέρυσι, παρά την άνοδο των αφίξεων κατά 6,6%, καθώς παρατηρήθηκε πτώση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 8,8%. Τον Ιούλιο οι τουριστικές εισπράξεις ήταν επίσης μειωμένες κατά 4,2% έναντι του Ιουλίου του 2023 (4,03 δισ. ευρώ από 4,20 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους), αν και οι αφίξεις κινήθηκαν ανοδικά κατά 4,1%.

Εστιάζουν τους λόγους της πτώσης της δαπάνης ανά ταξίδι (σε σχέση και με τις προηγούμενες χρονιές) και στη μειωμένη αγοραστική δύναμη των Ευρωπαίων ταξιδιωτών, στο γεγονός πως επιλέγουν πλέον να κάνουν περισσότερα από ένα ταξίδια στο εξωτερικό μέσα στη χρονιά με μειωμένη παραμονή και έξοδα ανά προορισμό. Επιπλέον, μεγάλη άνοδο καταγράφει ο οδικός τουρισμός, ο οποίος όμως χαρακτηρίζεται από επισκέπτες με χαμηλότερη μέση δαπάνη.

Σε κάθε περίπτωση, παραμένει ο προβληματισμός για τη μείωση των εσόδων που καταγράφηκε αυτό το καλοκαίρι, θεωρώντας πως ο ελληνικός τουρισμός θα πρέπει να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά του. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ