Σαμποτάζ σε υποθαλάσσια καλώδια επικοινωνίας οπτικών ινών

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Ως πράξη δολιοφθοράς αντιμετωπίζεται η ζημιά που προκλήθηκε σε δύο υποθαλάσσια καλώδια επικοινωνίας οπτικών ινών στη Βαλτική Θάλασσα, το ένα μεταξύ Φινλανδίας και Γερμανίας, το άλλο μεταξύ Σουηδίας και Λιθουανίας, εγείροντας υποψίες για κακόβουλη επίθεση. Αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο υβριδικός πόλεμος που αναπτύσσεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στοχεύει στη διατάραξη της ευρωπαϊκής οικονομίας και ασφάλειας. «Γελοίο» χαρακτήρισε το Κρεμλίνο οποιονδήποτε υπαινιγμό για εμπλοκή του. Προκαταρκτική έρευνα για δολιοφθορά βρίσκεται σε εξέλιξη και εξετάζονται συγκεκριμένες κινήσεις πλοίων που θα μπορούσαν να συνδέονται με το συμβάν. Το ναυτικό της Δανίας ανακοίνωσε χθες ότι εξετάζει την περίπτωση του κινεζικού φορτηγού πλοίου «Yi Peng 3» που κινούνταν στην περιοχή. Σύμφωνα με τους «FT» και η Σουηδία εξετάζει πιθανό ρόλο κινεζικού φορτηγού που σταμάτησε στο στενό του Κάτεγκατ και μετά εμφανίστηκε το πρόβλημα.

Μεγάλη διακοπή

Η πρώτη από τις ύποπτες επιθέσεις αφορά μια σύνδεση μεταξύ Λιθουανίας και νήσου Γκότλαντ στη Σουηδία, που σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής προκαλώντας μεγάλης έκτασης διακοπή. Η δεύτερη έπληξε καλώδιο μεταξύ του Ελσίνκι και του γερμανικού λιμανιού του Ρόστοκ. Η σύνδεση σταμάτησε να λειτουργεί τα ξημερώματα της Δευτέρας. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει γίνει και στο παρελθόν στόχος ύποπτων επιθέσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται εκρήξεις κατά μήκος των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream το 2022.

«Η ευρωπαϊκή μας ασφάλεια δεν απειλείται μόνο από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, αλλά και από τον υβριδικό πόλεμο από κακόβουλους παράγοντες» ανέφεραν σε κοινές δηλώσεις τους οι υπουργοί Εξωτερικών της Φινλανδίας και της Γερμανίας.

Στις αρχές του μήνα η Σουηδία ανακοίνωσε σχέδια να ασκήσει βέτο σε 13 υπεράκτια αιολικά πάρκα στη Βαλτική, επικαλούμενη σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια.

Ανάλογη είναι η εκτίμηση και της συμμαχικής ναυτικής διοίκησης του ΝΑΤΟ (Marcom) για την αύξηση των απειλών στις υποθαλάσσιες υποδομές, η οποία έχει προειδοποιήσει ότι η ασφάλεια σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική απειλείται από τις ρωσικές προσπάθειες να στοχεύσουν τρωτά σημεία υποβρύχιων υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των αιολικών πάρκων.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ