Της Ματίνας Χαρκοφτάκη
Παρά τον καταιγισμό έργων ψηφιοποίησης που υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, η Ελλάδα εξακολουθεί να κινείται με ρυθμούς….χελώνας στην ανάπτυξη του τεχνολογικού της κλάδου. Και αυτό, ενώ η εγχώρια αγορά ζει πρωτόγνωρες στιγμές με έναν πακτωλό χρημάτων να κατευθύνεται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, κυρίως χάρη στην ευνοϊκή συγκυρία των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Αν έχουν γίνει ορισμένα σημαντικά βήματα προς την τεχνολογική αναβάθμιση, η Ελλάδα συνεχίζει να αγκομαχά, μένοντας μίλια πίσω από τις επιδόσεις των ανεπτυγμένων κρατών. Μάλιστα, αντί να πλησιάζει τον μέσο όρο, παραμένει καθηλωμένη σε χαμηλές ταχύτητες, αποδεικνύοντας ότι οι προσπάθειες δεν είναι απλώς ανεπαρκείς, αλλά και αναποτελεσματικές.
Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ
Αυτό αποτυπώνεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ “OECD Digital Economy Outlook 2024 (Volume 1)” με τα στοιχεία για την χώρα μας να είναι άκρως απογοητευτικά. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 38 κρατών που είναι μέλη του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα κατέγραψε από τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στον κλάδο του ICT το 2023. Ο τομέας αυτός εμφάνισε ανάπτυξη της τάξεως του 3,98%, ποσοστό που κατέταξε την Ελλάδα στην προτελευταία θέση, κάτω από την Ιταλία που σημείωσε ανάπτυξη 4,05% και πάνω από την Σλοβακία με 3,15%, η οποία, άλλωστε, βρέθηκε στην τελευταία θέση. Στην έκθεση σημειώνεται ότι 2023 αποτέλεσε σημαντικό ορόσημο για την ανάπτυξη του τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT) σε πολλές χώρες του ΟΟΣΑ καθώς δέκα εξ αυτών σημείωσαν ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 9%, όπως η Αυστρία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Δανία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες ενώ ο μέσος όρος διαμορφώθηκε σε 7,65%.
Θετικό σημείο για την Ελλάδα εκλαμβάνεται το γεγονός ότι ο ρυθμός ανάπτυξης ξεπέρασε το 3%, φθάνοντας μια ανάσα πριν το 4%. Τα δεδομένα δείχνουν πως, αν και ο τεχνολογικός τομέας αναπτύχθηκε την περίοδο 2013-2023 στα περισσότερα κράτη του ΟΟΣΑ, η πρόοδος ήταν άνιση, αποκαλύπτοντας σημαντικές υστερήσεις σε ορισμένες χώρες. Η πραγματικότητα είναι ότι ένα βαθύ χάσμα χωρίζει τις ισχυρότερες οικονομίες από τις ουραγούς, στις οποίες συγκαταλέγεται η Ελλάδα στον τομέα του ICT, με τη διαφορά στους ρυθμούς ανάπτυξης να ξεπερνά τις 10 ποσοστιαίες μονάδες.
Οι συμβάσεις ύψους 4,34 δισ. ευρώ
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα από την πανδημία του κορονοϊού μέχρι σήμερα, έχει υπάρξει ένας ορυμαγδός έργων ψηφιοποίησης στον δημόσιο τομέα της χώρας. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς από τις αρχές του 2020 μέχρι και σήμερα έχουν υπογραφεί συμβάσεις για έργα τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (με προϋπολογισμό άνω των 100.000 ευρώ το καθένα), συνολικής αξίας τουλάχιστον 4,34 δισ. ευρώ, με τη συμμετοχή 20 συνολικά αναδόχων. Στην κορυφή της αγοράς δεσπόζουν οι πέντε ισχυρότεροι παίκτες, με τους τρεις μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους (ΟΤΕ, Vodafone, Nova) να πλαισιώνονται από τις εταιρείες πληροφορικής Netcompany/Intrasoft και Unisystems. Αδιαφιλονίκητος ηγέτης αναδεικνύεται ο όμιλος ΟΤΕ (ΟΤΕ/Cosmote), ο οποίος την εξεταζόμενη περίοδο εξασφάλισε συμβάσεις συνολικής αξίας περίπου 1,24 δισ. ευρώ, κατακτώντας το 28,3% του συνόλου των έργων.
Πηγή: capital.gr