Ταχύτερη μείωση του χρέους εντός της επενδυτικής βαθμίδας

Ταχύτερη μείωση του χρέους εντός της επενδυτικής βαθμίδας

Του Τάσου Δασόπουλου

Την πρώτη τολμηρή κίνηση για τη μείωση του ύψους του χρέους μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί η πρόωρη αποπληρωμή της τριπλής δόσης, συνολικού ύψους 7,93 δισ. ευρώ, για το δάνειο των 52,3 δισ. ευρώ που πήρε η Ελλάδα το 2010 απευθείας από τις χώρες της Ευρωζώνης.

Καθώς η κίνηση αυτή γίνεται τώρα, έχουν προηγηθεί δύο ακόμη πρόωρες αποπληρωμές δύο διπλών δόσεων ύψους 5,3 δισ. ευρώ η καθεμία για το 2022 και το 2023, ενώ η χώρα βρισκόταν σε πορεία ένταξης στην επενδυτική βαθμίδα.

Σταθερός στόχος της Ελλάδας ήταν και παραμένει η ταχεία αποκλιμάκωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, ώστε μέχρι το τέλος του 2026 να είναι για πρώτη φορά το δεύτερο υψηλότερο εντός της Ε.Ε., με το… “χρυσό μετάλλιο” να περνάει στην Ιταλία. Αυτό αναμένεται να βοηθήσει κάποια από τις επόμενες αναβαθμίσεις της οικονομίας, αφού την αμέσως επόμενη, την πρώτη αναβάθμιση εντός της επενδυτικής βαθμίδας, την αναμένουμε μέσα στο 2025.

Οι αποφάσεις του ESM 

Ωστόσο φέτος πιο κρίσιμος θα είναι ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Ο λόγος είναι ότι αυτή τη φορά θα πρέπει να πάρει τρεις αποφάσεις, αντί για δύο που πήρε πριν από την πρώτη και τη δεύτερη διπλή δόση των 5,3 δισ. ευρώ, τις οποίες αποπλήρωσε η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια. Οι δύο πρώτες αποφάσεις θα είναι ίδιες με τις προηγούμενες και μάλλον τυπικές. 

Ο οργανισμός, ως ο μεγαλύτερος πιστωτής, άρα και επόπτης της χώρας, θα πρέπει να εγκρίνει, έστω και τυπικά, την πρόωρη αποπληρωμή της τριπλής δόσης. Παράλληλα, θα πρέπει να αποποιηθεί επίσημα του δικαιώματός του να διεκδικήσει πρόωρη αποπληρωμή και των δικών του δανείων προς την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι ο ESM, μαζί με τα δάνεια του προκατόχου του, EFSF, διακρατεί ελληνικό χρέος ύψους περίπου 230 δισ. ευρώ.

Φέτος θα πρέπει να δώσει και επίσημα (ανεπίσημα η έγκριση έχει δοθεί) μια τρίτη έγκριση. Η έγκριση αυτή θα αφορά την απόδοση του δικαιώματος, η Ελλάδα να μπορεί να χρησιμοποιήσει για την αποπληρωμή χρέους το “μαξιλάρι” ασφαλείας των 15,7 δισ. ευρώ, το οποίο είχε διατεθεί στη χώρα το 2018. Το πόσο αυτό προήλθε από το υπόλοιπο του δανείου των 86 δισ. ευρώ, που δεν είχε εκταμιεύσει η χώρα στο τρίτο μνημόνιο. 

Ως γνωστόν, η Ελλάδα είχε εκταμιεύσει από το δάνειο του EFSF 61,9 δισ. ευρώ. Από το υπόλοιπο των 24,1 δισ. συμφωνήθηκε η Ελλάδα να πάρει επιπλέον 15,7 δισ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για να καλύψει τις ανάγκες της σε περίπτωση που δεν μπορούσε να αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια από τις αγορές. Η φετινή απόφαση θα απελευθερώσει τη χρήση του ποσού αυτού, ώστε η χώρα να μπορεί να αποπληρώσει παλαιότερο χρέος και εν προκειμένω μέρος του GLF. 

Οι τρεις αυτές εγκρίσεις θα ανάψουν το “πράσινο φως” για την πρόωρη αποπληρωμή της τριπλής δόσης του δανείου περί τα μέσα του επόμενου μήνα. 

Προχωρούν οι διαδικασίες 

Στο μεταξύ, σε αυτό το στάδιο ο ΟΔΔΗΧ αναμένει την επίσημη έγκριση αποπληρωμής από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που δάνεισαν τη χώρα το 2010. Όπως σε κάθε ανάλογη περίπτωση, μια τέτοια διαδικασία πρέπει να εγκριθεί από πέντε εθνικά κοινοβούλια: της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και της Σλοβακίας.

Μέχρι στιγμής η Αθήνα έχει πάρει τις μισές από τις συνολικά 15 εγκρίσεις που περιμένει και υπάρχει αισιοδοξία ότι μέχρι το τέλος του μήνα οι διαδικασίες αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί. 

Επειδή η διαδικασία πρόωρης αποπληρωμής θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, η Αθήνα έχει πάρει προέγκριση για την εκταμίευση άλλων δύο διπλών δόσεων το 2025 και το 2026. Αυτό έγινε για να αποφευχθεί η πολύπλοκη διαδικασία ενημέρωσης, διαβούλευσης, έγκρισης που ζούμε για τρίτη φορά φέτος.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ