Υβριδικός πόλεμος: Τι είναι – «Φόβος ότι θα τον εξαπολύσει η Ρωσία» μετά το ουκρανικό χτύπημα με τους ATACMS

Υβριδικός πόλεμος: Τι είναι - «Φόβος ότι θα τον εξαπολύσει η Ρωσία» μετά το ουκρανικό χτύπημα με τους ATACMS

Την Τρίτη 19 Νοεμβρίου για πρώτη φορά η Ουκρανία χρησιμοποίησε πυραύλους ATACMS για να επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος, κάτι που οδήγησε τη Ρωσία στην αλλαγή του πυρηνικού της δόγματος.

Η Μόσχα έχει συσχετιστεί στο παρελθόν με μια σειρά από εκστρατείες παραπληροφόρησης

Ο Guardian, σε άρθρο του, επισημαίνει ότι, εκτός από όλα τα άλλα, έχει αυξηθεί ο φόβος ότι η Μόσχα θα αποφασίσει να εξαπολύσει «υβριδικό πόλεμο» ως αντίποινα.

Τα τελευταία χρόνια, τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν γίνει μάρτυρες μιας πληθώρας περιστατικών: κυβερνοεπιθέσεις, εμπρησμοί, εμπρηστικοί μηχανισμοί, σαμποτάζ, ακόμη και δολοφονικές συνωμοσίες. Ο στόχος αυτών των επεισοδίων, πιστεύουν αξιωματούχοι ασφαλείας, είναι να σπείρουν το χάος, να επιδεινώσουν τις κοινωνικές εντάσεις μεταξύ των συμμάχων της Ουκρανίας και να διακόψουν τον στρατιωτικό εφοδιασμό του Κιέβου.

Το πρωτοσέλιδο του Guardian:

«Εντεινόμενη εκστρατεία υβριδικών επιθέσεων»

Ο Μαρκ Ρούτε, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, προειδοποίησε ότι η «εντεινόμενη εκστρατεία υβριδικών επιθέσεων» της Ρωσίας αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η Μόσχα μετατοπίζει γρήγορα τη γραμμή του μετώπου από την Ουκρανία «στην περιοχή της Βαλτικής, στη δυτική Ευρώπη και ακόμη βορειότερα».

Τέτοιες προσπάθειες για τη διάδοση χάους έχουν λάβει πολλές μορφές: ακόμη και πριν από την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, η Μόσχα συσχετίστηκε με ευρείες εκστρατείες παραπληροφόρησης κατά τη διάρκεια των αμερικανικών εκλογών του 2016 και του δημοψηφίσματος για το Brexit, με σκοπό να σπείρει τη διχόνοια και τη σύγχυση μεταξύ του εκλογικού σώματος μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σημειώνει ο Guardian.

Επίσης, η Εσθονία απέκρουσε μια εκστρατεία hacking από τη Ρωσία το 2022, την ίδια χρονιά που η νορβηγική αστυνομία συνέλαβε αρκετούς Ρώσους υπηκόους εξοπλισμένους με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και κάμερες, οι οποίοι βρίσκονταν κοντά σε υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Το νέο στις επιθέσεις που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια είναι η ταχύτητα, η κλίμακα και η έντασή τους, που διευκολύνονται από την ταχεία τεχνολογική αλλαγή και την παγκόσμια διασυνδεσιμότητα», δήλωσε το ΝΑΤΟ τον Ιούνιο. Οι «ομάδες αντι-υβριδικής υποστήριξης» θα παρέχουν βοήθεια, αλλά εναπόκειται πρωτίστως στις επιμέρους χώρες να προστατεύσουν τον εαυτό τους.

Η Ουάσινγκτον «ανησυχεί απίστευτα» για το τι θα κάνει η Ρωσία

Την Τρίτη, ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον «ανησυχεί απίστευτα» για την απειλή του υβριδικού πολέμου και ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες βρίσκονται σε στενή επαφή με τους Ευρωπαίους συμμάχους.

Στη συνέχεια, ο Guardian αναφέρεται σε μια σειρά από περιστατικά. Για παράδειγμα, τον περασμένο μήνα, η βρετανική αντιτρομοκρατική αστυνομία αποκάλυψε ότι ερευνούσε ένα σχέδιο δολιοφθοράς, το οποίο θεωρήθηκε ρωσικό, που περιλάμβανε εμπρηστικούς μηχανισμούς κρυμμένους σε ένα αεροπλάνο με προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο μπορεί επίσης να αποτελούσε πρόβα για μια παρόμοια επίθεση στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Ο Κεν ΜακΚόλουμ, επικεφαλής της MI5, προειδοποίησε τον Οκτώβριο ότι η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU συμμετείχε σε μια εκστρατεία για να «δημιουργήσει χάος στους βρετανικούς και ευρωπαϊκούς δρόμους» χρησιμοποιώντας πληρεξούσιους που «μειώνει περαιτέρω τον επαγγελματισμό των επιχειρήσεών τους».

Πήρε τη σκυτάλη η Βρετανία

Ο κίνδυνος αυξήθηκε μόλις λίγες ώρες αργότερα, όταν η Ουκρανία εκτόξευσε για πρώτη φορά βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow σε ρωσικό έδαφος, την επομένη του βομβαρδισμού από το Κίεβο με τη χρήση ενός άλλου δυτικού όπλου – των αμερικανικών πυραύλων ATACMS – εντός της ρωσικής επικράτειας.

Τα πλήγματα αναφέρθηκαν ευρέως από Ρώσους πολεμικούς ανταποκριτές στο Telegram και επιβεβαιώθηκαν από έναν αξιωματούχο που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Από το Λονδίνο, ένας εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι το γραφείο του δεν θα σχολιάσει δημοσιεύματα ή επιχειρησιακά θέματα. Προχθές Δευτέρα, ο Στάρμερ απέφυγε να δηλώσει αν η χώρα του θα επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους Storm Shadow για να πλήξει στόχους εντός του ρωσικού εδάφους.

Η Μόσχα έχει διαμηνύσει ότι η χρήση δυτικών όπλων για πλήγματα σε ρωσικό έδαφος μακριά από τα σύνορα θα αποτελεί σημαντική κλιμάκωση του πολέμου.

Η Ουκρανία εκτόξευσε έως και 12 πυραύλους Storm Shadow στην περιφέρεια Κουρσκ

Το Κίεβο υποστηρίζει ότι χρειάζεται τις δυνατότητες αυτών των πυραυλικών συστημάτων για να αμυνθεί, βομβαρδίζοντας τις ρωσικές βάσεις οπισθοφυλακής που χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη της εισβολής των στρατευμάτων της Μόσχας, από την έναρξη της οποίας συμπληρώθηκαν χθες 1.000 ημέρες.

Λογαριασμοί Ρώσων πολεμικών ανταποκριτών στο Telegram δημοσίευσαν πλάνα που περιλαμβάνουν – σύμφωνα με αυτούς – ήχους πυραύλων που πλήττουν την ρωσική περιφέρεια Κουρσκ. Τουλάχιστον 14 ισχυρές εκρήξεις ακούγονται, οι περισσότερες από τις οποίες προηγήθηκαν από ήχο που ακούγεται σαν εισερχόμενος πύραυλος. Το βίντεο, που κινηματογραφήθηκε σε κατοικημένη περιοχή, δείχνει μαύρο καπνό να υψώνεται από μακριά.

Το φιλορωσικό κανάλι Telegram Two Majors ανέφερε ότι η Ουκρανία εκτόξευσε έως και 12 πυραύλους Storm Shadow στην περιφέρεια Κουρσκ και κοινοποίησε φωτογραφίες κομματιών πυραύλων με την ονομασία Storm Shadow να φαίνεται ευδιάκριτα.

Το Storm Shadow έχει βεληνεκές άνω των 250 χλμ και θα δώσει στην Ουκρανία τη δυνατότητα να πλήξει στόχους στη Ρωσία πολύ βαθύτερα από πριν.

Κλιμάκωσε και η Γερμανία

Δυτικές χώρες υποστηρίζουν ότι η άφιξη τις τελευταίες εβδομάδες περισσότερων από 10.000 στρατιωτών της Βόρειας Κορέας για να πολεμήσουν στο πλευρό της Ρωσίας αποτελεί μια κλιμάκωση που χρήζει απάντησης. Εν τω μεταξύ, η Γερμανία έστειλε στην Ουκρανία ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, το οποίο περιλαμβάνει τεθωρακισμένα οχήματα, αυτοκινούμενα πυροβόλα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυρομαχικά.

Αναλυτικά το πακέτο

Ειδικότερα, παραδόθηκαν 11 αυτοκινούμενα πυροβόλα -τέσσερα Panzerhaubitze 2000 και επτά M109- όπως προκύπτει από την επικαιροποιημένη λίστα της γερμανικής κυβέρνησης με την στρατιωτική βοήθεια που έχει προσφέρει στο Κίεβο.

Ένα Panzerhaubitze 2000 ανοίγει πυρ

Παραδόθηκαν επίσης 41.000 βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών.

Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης 47 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και 8 αερομεταφερόμενα οχήματα Caracal.

Επιπροσθέτως, η Ουκρανία έχει παραλάβει δύο οχήματα Biber για κατασκευή γεφυρών, τρία τεθωρακισμένα οχήματα αποναρκοθέτησης Wisent και οκτώ φορτηγά Oshkosh.

Παραδόθηκαν τέλος περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, διαφόρων τύπων, καθώς και ιατρικές προμήθειες.

Από πλευράς ποσότητας, η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων για την Ουκρανία, μετά τις ΗΠΑ.

Άλλα δυο F-16 από την Ολλανδία

Την ίδια στιγμή παραδόθηκαν σε κέντρο εκπαίδευσης ουκρανών πιλότων στη Ρουμανία τα δύο τελευταία από τα 18 μαχητικά F-16 που είχε υποσχεθεί η Ολλανδία στην Ουκρανία, όπως ανακοινώθηκε από το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας.

Η Ολλανδία, η Δανία, η Νορβηγία και το Βέλγιο είχαν δεσμευτεί συλλογικά να παραδώσουν στην Ουκρανία περισσότερα από 60 αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη F-16, αναλαμβάνοντας την εκπαίδευση ουκρανών πιλότων και τεχνικού προσωπικού, προκειμένου να ενισχύσουν το Κίεβο στον πόλεμο κατά των ρώσων εισβολέων.

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι θα αυξήσει κατά 10% τις αμυντικές δαπάνες της το επόμενο έτος, επικαλούμενη τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.



Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ