Η έκθεση με τίτλο: σήματα καπνού – έκθεση ζωγραφικής του Κυριάκου Κατζουράκη, είναι η καινούρια διοργάνωση που με μεγάλη χαρά και συγκίνηση υποδέχεται η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας για να τιμήσει τον πολύ σημαντικό καλλιτέχνη. Τα “σήματα καπνού” είναι ένας αρχέγονος τρόπος επικοινωνίας. Γίνεται με διαβίβαση οπτικής πληροφορίας και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε περιπτώσεις μετάδοσης μηνύματος σε μεγάλες αποστάσεις.
“Τρία χρόνια μετά τον θάνατο του εικαστικού Κυριάκου Κατζουράκη τα έργα του είναι εδώ και στέλνουν τα δικά του σήματα καπνού: οι σκέψεις, οι προβληματισμοί, το συναισθηματικό φορτίο και η ιδιαιτερότητα με την οποία ο καλλιτέχνης έστρεφε το βλέμμα του στον σύγχρονο κόσμο και τον ερμήνευε με ενσυναίσθηση, συμπάθεια για τον άνθρωπο, τις αδυναμίες και τα πάθη του, αλλά και με κριτική διάθεση, καθώς και με το ταυτόχρονο αντιστάθμισμα της επιθυμίας, του ονείρου και της προσδοκίας”.
Ο Κυριάκος Κατζουράκης «[…] με την επική του γραφή και τη διάθεση να κάνει μια ζωγραφική ιστορικής συνείδησης και κοινωνικής παρέμβασης […] » (2001) « […] καταθέτει μια ζωγραφική της επιθυμίας βιώνοντας τα επίκαιρα προβλήματα ενός σύγχρονου κόσμου. Η κλασικής ποιότητας τεχνική του εμψυχώνει συνθέσεις μιας κινηματογραφικής αφήγησης με έντονα στυλιζαρίσματα, cuttings, αυξομειώσεις μεγεθών, απρόβλεπτα πλάνα ή παράδοξους φωτισμούς οι οποίοι αναδεικνύουν τα ένδον στοιχεία και διαλύουν την εξωτερική τελειότητα των μορφών […] πάντα υπάρχει μια ιστορία, ένα μυστήριο, δηλαδή η πιθανότητα της πτώσης και η δυνατότητα της κάθαρσης […]», σημειώνει σε παλαιότερα κείμενά του (2010) ο μελετητής του έργου του Μάνος Στεφανίδης, ιστορικός τέχνης – Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, για να προσθέσει κάποια χρόνια αργότερα (2022) « […] Η τέχνη […] που δημιούργησε συνειδητά ο Κατζουράκης ως την τελευταία στιγμή της ασυμβίβαστης, ποιητικής ζωής του, σηματοδοτεί την ασυμβίβαστα αισιόδοξη, την αντιστεκόμενη πλευρά της δυσοίωνης περιόδου που ζήσαμε όλοι μας και εξακολουθούμε να ζούμε […] Γιατί αυτό σημαίνει τέχνη. Τον τρόπο μας να ψιθυρίσουμε την απόλυτα προσωπική μας ιστορία στο αυτί της αιωνιότητας […]».
Ενώ ο Νικόλαος Θ. Κόλμαν (φαρμακοποιός – συγγραφέας) συμπυκνώνει ότι ο Κατζουράκης «ζωγράφιζε […] και μας ταξίδευε πιο πέρα, πιο ψηλά και πιο βαθιά απ΄ αυτό που φανταστήκαμε» (2013).
Τα έργα που παρουσιάζονται σε αυτήν την έκθεση, αποτελούν μια επιλογή από τα έργα που έχουν ήδη εξασφαλιστεί και καταβάλλεται εντατική προσπάθεια για να αποκτήσουν μόνιμη στέγη και να γίνουν κτήμα των επόμενων γενιών μέσα από την μελλοντική πινακοθήκη Κυριάκου Κατζουράκη.
Η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας ευχαριστεί ό όσους παραχώρησαν έργα τους, ιδιαίτερα τον κ. Γιώργο Αγγελόπουλο, από την εικαστική συλλογή του οποίου προέρχονται τα περισσότερα έργα που παρουσιάζονται, επίσης την κ. Κάτια Γέρου, τον κ. Μάνο Στεφανίδη, τον κ. Νίκο Χαϊδεμένο
Την έκθεση που επιμελήθηκε ο κ. Γιώργος Αγγελόπουλος (art curator and advisor), συνοδεύει κατάλογος με κείμενα των: Μάνου Στεφανίδη, Γιώργου Αγγελόπουλου, Κάτιας Γέρου. Περιλαμβάνεται και συνομιλία του καλλιτέχνη με τον Χαμίντ Χαρούν.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024, στις 20:00. Στην διάρκεια τους θα μιλήσει για τον καλλιτέχνη ο κ. Μάνος Στεφανίδης (ιστορικός τέχνης – Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών)
Για ξεναγήσεις σε σχολικές και άλλες ομάδες είναι απαραίτητη η προηγούμενη συνεννόηση με την ΔΠΚ (τ.: 24410 79119 & email: pinakothiki@dimoskarditsas.gov.gr).
εγκαίνια: Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024, στις 20:00
διάρκεια έκθεσης: 22 Νοεμβρίου 2024 – 31 Ιανουαρίου 2025
ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 8:00 – 14:00
www.ertnews.gr
Πηγή: ertnews.gr