Fitch Ratings: Τι κρύβει ο «χρησμός» της – Τα επόμενα ραντεβού με τους οίκους και το διπλό στοίχημα του 2025 –

Fitch Ratings: Τι κρύβει ο «χρησμός» της - Τα επόμενα ραντεβού με τους οίκους και το διπλό στοίχημα του 2025 - Οικονομικός Ταχυδρόμος

H Fitch Ratings δεν έδωσε τελικά θετικό outlook στο πρώτο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας, στο οποίο ανέβασε την ελληνική οικονομία πριν από έναν χρόνο, και διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση του αξιόχρεου της χώρας μας στο ΒΒΒ- με ουδέτερο outlook.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχες είναι και οι αξιολογήσεις που έχουν δώσει οι, Moody’s, SCOPE, S&P και DBRS, οι οποίες έχουν διατηρήσει την Ελλάδα στην ελάχιστη επενδυτική βαθμίδα, όμως αναβάθμισαν την προοπτική της οικονομίας στο Positive.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι η Ελλάδα υποστηρίζεται από ένα αξιόπιστο πλαίσιο πολιτικής, η δημοσιονομική και μακροοικονομική προσαρμογή έχει επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια, και πως το δημόσιο χρέος βαίνει σταθερά μειούμενο, αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Fitch Ratings: Αμετάβλητη στο BBB- η αξιολόγηση της Ελλάδας

Ο διεθνής οίκος  αναμένει ότι η υγιής δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης θα συνεχιστεί το 2025 και το 2026, τονίζοντας ότι η χώρα έχει επιτύχει ισχυρή δημοσιονομική θέση μετά την πανδημία και τα ενεργειακά σοκ

Οι προβλέψεις της Fitch

Ο διεθνής οίκος  αναμένει ότι η υγιής δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης θα συνεχιστεί το 2025 και το 2026, τονίζοντας ότι η χώρα έχει επιτύχει ισχυρή δημοσιονομική θέση μετά την πανδημία και τα ενεργειακά σοκ, με δημοσιονομικό έλλειμμα που εκτιμάται γύρω στο 1% του ΑΕΠ φέτος.

Αυτό είναι ευνοϊκότερο από το τρέχον διάμεσο έλλειμμα «BBB» 2,6% και κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ 3,1%. Τα έσοδα ενισχύονται με τη βελτίωση της είσπραξης φόρων, ενώ οι δαπάνες βρίσκονται υπό αυστηρό κρατικό έλεγχο. Προβλέπει ότι το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα θα παραμείνει πάνω από το 2% του ΑΕΠ τουλάχιστον έως το 2026.

Ο Fitch αναβάθμισε τις αξιολογήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κατά μία βαθμίδα τον Σεπτέμβριο, με θετικές προοπτικές

Παράλληλα, προσθέτει ότι θεωρεί το σχέδιο εξυγίανσης της κυβέρνησης ως αξιόπιστο.

Αναφορικά με το δημόσιο χρέος το βασικό σενάριο του οίκου προβλέπει ότι θα μπορούσε να μειωθεί κάτω από το 140% του ΑΕΠ έως το 2028.

Οι αναλυτές επίσης προβλέπουν αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ 2,4% το επόμενο έτος, παρόμοια με το 2024 και το 2023. Η ανάπτυξη υποστηρίζεται από μια σταθερή επιτάχυνση των επενδύσεων και τη μέτρια αύξηση της κατανάλωσης, που υποστηρίζεται από τις αυξήσεις των πραγματικών μισθών και την περαιτέρω πτώση της ανεργίας.

Το τελευταίο ραντεβού της ελληνικής οικονομίας με τους διεθνείς οίκους για φέτος είναι στις 6 Δεκεμβρίου με τη Scope Ratings

Τα εμπόδια

Παρά τις πρόσφατες σταθερές επιδόσεις ανάπτυξης, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει διαρκή σημάδια από τις κρίσεις χρέους της: ο δείκτης επενδύσεων 15,6% προς το ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι χαμηλός σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ και το επίπεδο του ΑΕΠ είναι σχεδόν 20 π.μ. κάτω από το ανώτατο όριο του 2007. Ο Fitch αναμένει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει σε σταθερή πορεία της τάξης του 2% μεσοπρόθεσμα, πάνω από τον ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης.

Για τις τράπεζες

Ο Fitch αναβάθμισε τις αξιολογήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κατά μία βαθμίδα τον Σεπτέμβριο, με θετικές προοπτικές. Αυτό αντανακλά τις προσδοκίες του για περαιτέρω βελτιώσεις στο λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας και στο πιστωτικό προφίλ των τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν υψηλή ρευστότητα και ισχυρή κερδοφορία, υποστηριζόμενες από υψηλότερα επιτόκια, την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης και την εκκαθάριση του ισολογισμού.

Τα επόμενα ραντεβού

Το τελευταίο ραντεβού της ελληνικής οικονομίας με τους διεθνείς οίκους για φέτος είναι στις 6 Δεκεμβρίου με τη Scope Ratings, η οποία αξιολογεί την ελληνική οικονομία με ΒΒΒ- και positive outlook.

Η Αθήνα πλέον για τη νέα χρόνια έχει ένα διπλό στόχο: αφενός να κερδίσει την επενδυτική βαθμίδα και από την «αυστηρή» Moody’s στις αρχές του έτους, και αφετέρου να ανέβει σε υψηλότερες βαθμίδες από τους άλλους οίκους.

Οι εκτιμήσεις του επιτελείου είναι ότι το 2025 θα είναι έτος σημαντικών και αρκετών αναβαθμίσεων.

Τα ελληνικά ομόλογα

Από το οικονομικό επιτελείο διαμηνύουν ότι σε περίπτωση αναβάθμισης από την Moody’s θα επέλθει ακόμα υψηλότερη ζήτηση για ελληνικά κρατικά ομόλογα

Μάλιστα, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Δημήτρης Τσάκωνας ποσοτικοποιεί την πρόσθετη ζήτηση από επενδυτές στα 3-5 δισ. ευρώ, η οποία εκτιμάται ότι θα προέλθει σταδιακά από passive funds λόγω της ένταξης των ελληνικών ομολόγων σε νέους δείκτες που ακολουθούν μεγάλοι ξένοι διαχειριστές.

Μια θετική ετυμηγορία από τη Moody’s θα σημάνει περαιτέρω αποκλιμάκωση του spread κατά 10-30 μονάδες βάσης ή και περισσότερο.

Σύμφωνα με τον κ. Τσάκωνα, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους Fitch και Standard & Poor’s είχε επίσης σημαντικά αποτελέσματα καθώς διευρύνθηκε η επενδυτική βάση κατά 30% και το spread περιορίστηκε κατά 80 μονάδες βάσης έναντι του swap rate.

Στον προϋπολογισμό

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η αξιοπιστία του αξιόχρεου της χώρας ενισχύεται σημαντικά από την επίτευξη των ανωτέρω δημοσιονομικών στόχων, γεγονός που αποτυπώνεται και στην εξέλιξη των πιστοληπτικών αξιολογήσεων. Επισημαίνεται ότι το έτος 2023 επιβεβαιώθηκε η διεθνής εμπιστοσύνη στην οικονομία της χώρας με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τους τρεις σε σύνολο τεσσάρων επενδυτικών οίκων που αναγνωρίζει η ΕΚΤ. Η θετική αυτή στάση των επενδυτικών οίκων συνεχίστηκε και το 2024, καθώς τον Απρίλιο 2024 ο οίκος S&P Global Ratings και τον Σεπτέμβριο 2024 οι οίκοι DBRS Morningstar και Moody’s αναβάθμισαν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από σταθερές σε θετικές .

Οι αναβαθμίσεις αυτές σε συνδυασμό με τις θετικές προοπτικές καταδεικνύουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας σε συνθήκες αυξημένης αβεβαιότητας και την εδραίωση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών σε σχέση με την ασκούμενη δημοσιονομική και γενικότερη οικονομική πολιτική.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ