Tου Τάσου Ιωσηφίδη*
Η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει τα τελευταία χρόνια σε μια νέα φάση ανάπτυξης και μετασχηματισμού. Η δραστική βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών, η αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δημιουργούν σημαντικές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και την εθνική οικονομία. Την ίδια ώρα ωστόσο, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες προκλήσεις που δημιουργούν οι μακροπρόθεσμες αλλαγές στο παγκόσμιο περιβάλλον: η κλιματική αλλαγή, η ραγδαία εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας και ειδικότερα της τεχνητής νοημοσύνης, οι μεταβαλλόμενες προτεραιότητες των καταναλωτών, σε συνδυασμό με βραχυπρόθεσμες προκλήσεις, όπως ο υψηλός πληθωρισμός, οι ελλείψεις κρίσιμων δεξιοτήτων και η διαφαινόμενη αναζωπύρωση εμπορικών συγκρούσεων, συνθέτουν ένα περιβάλλον στο οποίο οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να αντιδράσουν δυναμικά.
Στην ΕΥ, μέσα από την καθημερινή μας συνεργασία με μικρές και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, παρακολουθούμε και συμμετέχουμε στη μάχη που δίνει το ελληνικό επιχειρείν για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Από τη σκοπιά μας, οι άμεσες προτεραιότητες είναι κυρίως τρεις: ο μετασχηματισμός των επιχειρήσεων μέσα από επενδύσεις στην τεχνολογία, την καινοτομία και τον άνθρωπο, η μεγέθυνση των επιχειρήσεωνnμέσω συγχωνεύσεων, εξαγορών αλλά και συμπράξεων, και η αποτελεσματική αξιοποίηση των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων για την επίτευξη των δύο πρώτων προτεραιοτήτων.
Σήμερα, τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι πολλά, μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά, και, αντίθετα με την επικρατούσα αντίληψη, είναι προσβάσιμα σε όλες τις επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες. Ειδικότερα το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με χαμηλό επιτόκιο και απλές διαδικασίες, μπορεί να υποστηρίξει κάθε είδους έργα που σχετίζονται με τομείς όπως η βιώσιμη ανάπτυξη, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η ενεργειακή μετάβαση, καθώς και η υποστήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στη μεγέθυνσή τους, την ενίσχυση της καινοτομίας τους και τις εξαγωγές. Λιγότερο γνωστά είναι τα ευρωπαϊκά προγράμματα άμεσης χρηματοδότησης που με τη μορφή επιδοτήσεων σε ποσοστό που ξεπερνά το 50%-60%, έχουν τη δυνατότητα να συνδυαστούν με άλλα έμμεσα και άμεσα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημιουργώντας σημαντικές ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Τα τελευταία επτά χρόνια, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου έχω την τιμή να συμμετέχω, έχει διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο υποστηρίζοντας τις ελληνικές επιχειρήσεις στην κρίσιμη αυτή περίοδο, και λειτουργώντας, παράλληλα, ως σύμβουλος της Πολιτείας στη χάραξη των πολιτικών που επηρεάζουν άμεσα την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις γνωρίζουν ότι η έκβαση της μάχης που δίνουν σήμερα θα κριθεί, στο τέλος της ημέρας, από τις δικές τους προσπάθειες. Προσβλέπουν, όμως, και χρειάζονται και την υποστήριξη της Πολιτείας για τη διατήρηση και τη βελτίωση του θετικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί, και, σε αυτήν την κατεύθυνση, ο ρόλος του Επιμελητηρίου είναι καθοριστικός.
Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντική η μαζική συμμετοχή των μελών του Επιμελητηρίου στις επερχόμενες εκλογές και η υποστήριξη των ανθρώπων εκείνων που έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν την εμπειρία, το όραμα και την αγωνιστικότητα για να εκπροσωπήσουν επάξια τις ελληνικές επιχειρήσεις. Και για αυτό ακριβώς τον λόγο, έχω την τιμή να είμαι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές για την ανάδειξη των μελών ΔΣ του ΕΒΕΑ, στις 30 Νοεμβρίου και 1 και 2 Δεκεμβρίου, με τον συνδυασμό “Άλμα Μπροστά”, υπό την ηγεσία του Γιάννη Μπρατάκου. Για να μπορέσουμε να είμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις, σε αυτή τη μάχη για την ανάπτυξη.
*Ο Τάσος Ιωσηφίδης είναι Μέλος Δ.Σ. του ΕΒΕΑ και Εταίρος και Επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων, Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της EY Ελλάδος
Πηγή: capital.gr