«Η δική μας Μεταπολίτευση» – Η νέα ιστορική σειρά ντοκιμαντέρ κάνει πρεμιέρα την Κυριακή στην ERT World

METAPOLITEFSI-TREILER

Πρεμιέρα κάνει η νέα ιστορική σειρά ντοκιμαντέρ «Η δική μας Μεταπολίτευση» στην ERT World, με επιμέλεια και παρουσίαση των Στάθη Καλύβα και Παναγή Παναγιωτόπουλου, την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024, στις 24.00 (Ώρα Ελλάδας).

Η σειρά ντοκιμαντέρ, που αποτελείται από πέντε επεισόδια, πιάνει το νήμα της ελληνικής Ιστορίας από τον Ιούλιο του 1974, φτάνοντας στο σήμερα. Καλύπτει τα 50 χρόνια που μεσολάβησαν από την πτώση της Δικτατορίας και τη δημιουργία νέων πολιτικών θεσμών που εξακολουθούν να ρυθμίζουν τον πολιτικό μας βίο.

Βασισμένη στον πλούτο των οπτικοακουστικών αρχείων της ΕΡΤ, η σειρά ντοκιμαντέρ αποτυπώνει με πρωτότυπο τρόπο τα καθοριστικά γεγονότα μιας ολόκληρης εποχής. Αφηγείται, αλλά και ερμηνεύει ολόκληρη την ιστορική περίοδο που αποκαλούμε Μεταπολίτευση.

Σκοπός της σειράς δεν είναι η πλήρης, λεπτομερειακή και εγκυκλοπαιδική καταγραφή μιας σύνθετης ιστορικής πορείας μισού αιώνα, αλλά η ανάδειξη και ο σχολιασμός του στίγματος και της αίσθησης που δημιούργησαν οι πέντε αυτές δεκαετίες, έτσι όπως αποτυπώθηκαν τότε και ερμηνεύονται σήμερα.

Η ιδιαίτερη αυτή προσέγγιση προέκυψε μέσα από τη συνεργασία ενός πολιτικού επιστήμονα, του Στάθη Καλύβα και ενός κοινωνιολόγου, του Παναγή Παναγιωτόπουλου. Το αφήγημά τους, καρπός εξαντλητικής έρευνας στα Αρχεία της ΕΡΤ, που αποτελούν μοναδική και σπάνια ιστορική παρακαταθήκη, ανατρέχει στις μεγάλες πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, αλλά και αξιακές τομές που προκάλεσε η Μεταπολίτευση, κυρίως μέσα από την αμεσότητα της πρωτότυπης εικόνας και του λόγου των ανθρώπων–πρωταγωνιστών, αλλά και ανωνύμων.

Eπεισόδιο 1ο: «Τα χρόνια της αθωότητας (1974-1976)»

To 1974 τέμνει τη σύγχρονη ελληνική Ιστορία. Είναι η χρονιά των τραγικών γεγονότων στην Κύπρο, αλλά και η στιγμή που καταρρέει το δικτατορικό καθεστώς για να επιστρέψει στην Ελλάδα η Δημοκρατία. Ή μάλλον για να ανασυγκροτηθεί με πρωτόγνωρους όρους.

Το πέρασμα στη Δημοκρατία θεωρείται υποδειγματικό, καθώς συνδυάζει την απουσία βίας (είναι μια «βελούδινη επανάσταση») με τη ρηξικέλευθη στόχευση να αποτελέσει το πιο συμπεριληπτικό και ελεύθερο πολιτικό καθεστώς που γνώρισε ποτέ η χώρα. Η στόχευση αυτή θα εκφραστεί μέσα από μια σειρά μεγάλων θεσμικών μεταρρυθμίσεων και πολιτικών τομών, μέσα σε ένα περιβάλλον κοινωνικών μεταβολών και πολιτισμικών αλλαγών. Τα πάντα σχεδόν αλλάζουν μέσα σε ένα εξαιρετικά σύντομο και πυκνό χρονικό διάστημα, αλλά με συνέπειες που θα αποδειχθούν εξαιρετικά ανθεκτικές στον χρόνο.

Το επεισόδιο μάς πάει πίσω στη διετία 1974-76, οπότε και πραγματοποιούνται και αποκρυσταλλώνονται οι μεγάλες πολιτικές τομές που ορίζουν το περιεχόμενο της Μεταπολίτευσης. Ανατρέχει στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και συνεχίζει με τα γεγονότα της Κύπρου, τη γενική επιστράτευση και την άφιξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή τον Ιούλιο του 1974. Επικεντρώνει στα τρία σημαδιακά γεγονότα της περιόδου μέσα από μοναδικά αρχεία: στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974, στο δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου 1974 και στη δίκη των πρωταιτίων της Χούντας το καλοκαίρι του 1975. Παράλληλα, όμως, καταπιάνεται και με θέματα όπως οι συμπεριφορές της κοινωνίας στη διάρκεια της δικτατορίας και η δυναμική που αναπτύσσεται μεταξύ των αντίπαλων πολιτικών παρατάξεων αμέσως μετά. Τέλος, αναλύει τη διαδικασία μετάλλαξης της χώρας σε μια «σύγχρονη» αστικοποιημένη κοινωνία, με τους νέους να μπαίνουν αποφασιστικά στο κέντρο της εικόνας, διεκδικώντας τη θέση τους στην κοινωνία και στην πολιτική.

Μιλώντας στην εκπομπή Newsroom, ο κ. Παναγής Παναγιωτόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναφέρθηκε στη σημασία της περιόδου της μεταπολίτευσης και στη θεματολογία του νέου ιστορικού ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ.

Ο καθηγητής σημείωσε πως η μεταπολίτευση δεν αποτελεί μόνο μια στιγμή μετάβασης στη δημοκρατία, αλλά μια ολοκληρωμένη περίοδο ευημερίας και κρίσεων που διαμόρφωσε τον κοινωνικό και πολιτικό χάρτη της Ελλάδας. Τόνισε, επίσης, ότι το ντοκιμαντέρ δεν περιορίζεται στη μελέτη της πολιτικής και των θεσμών, αλλά εστιάζει και στη ζωή των καθημερινών ανθρώπων, αξιοποιώντας το αρχειακό υλικό της ΕΡΤ για να αναδείξει την εμπειρία αυτής της πεντηκονταετίας μέσα από εικόνες, μουσικές και αφηγήσεις.

Σενάριο-παρουσίαση: Στάθης Καλύβας, Παναγής Παναγιωτόπουλος
Σκηνοθεσία: Ανδρέας Αποστολίδης, Γιούρι Αβέρωφ

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ERT World.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ