ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18.34
Του Δημήτρη Γκάτσιου
Σαφείς αιχμές αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να αφήσει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην αποψινή προγραμματισμένη ομιλία του σε παρουσίαση βιβλίου στην Πάτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο της ομιλίας του ο κ. Καραμανλής αναμένεται να πει ότι “η ενότητα της Νέας Δημοκρατίας δεν υπηρετείται με πειθαρχικά μέτρα” αλλά θα μιλήσει και γενικά υπέρ της ενότητας της Νέας Δημοκρατίας δείχνοντας ίσως και τις προθέσεις του, αποστασιοποιούμενος έτσι εμμέσως από την στάση του Αντώνη Σαμαρά που οδήγησε στην διαγραφή του.
Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ξεκαθαρίσει ότι το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας ούτε τον αφορά, ούτε τον ενδιαφέρει.
Το Capital.gr μετέδιδε νωρίτερα:
Στραμμένα στη σημερινή απογευματινή παρέμβαση του κ. Κώστα Καραμανλή είναι τα βλέμματα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρώην πρωθυπουργός θα μιλήσει στην Πάτρα, στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά “Γιαβόλ” και οι τοποθετήσεις του αποκτούν έντονο ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα εντός του… γαλάζιου στρατοπέδου. Ιδιαίτερα, μάλιστα, από τη στιγμή που η ομιλία του κ. Καραμανλή έρχεται λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη διαγραφή του κ. Αντώνη Σαμαρά από την κυβερνητική παράταξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται ότι θα κινηθεί σε χαμηλούς τόνους. Θα περιγράφει το γεωπολιτικό πλαίσιο σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και στο επίπεδο της γεωγραφικής γειτονιάς της χώρας μας, δίνοντας, κατά κύριο λόγο έμφαση, στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία και λιγότερο στα ελληνοτουρκικά, καθώς αυτά θα αποτελέσουν το κύριο αντικείμενο της προγραμματισμένης ομιλίας του σε εκδήλωση του Συλλόγου Καρπαθιωτών στις 8 Δεκεμβρίου.
Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής αναμένεται να τονίσει ότι οι συνθήκες που δημιουργούνται απαιτούν εγρήγορση, συνεννόηση και ενότητα. Μία ενότητα που δεν υπηρετείται από πειθαρχικά μέτρα, όπως θα σημειώσει, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός, διατυπώνοντας με τον τρόπο αυτό τη διαφωνία του για την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να διαγράψει τον κ. Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία. Παράλληλα, συνεργάτες του κ. Καραμανλή υπενθυμίζουν το πνεύμα της τελευταίας του παρέμβασης στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές Νοεμβρίου. Όταν ο πρώην πρωθυπουργός είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων, ότι οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες που εκφράζονται για τα εθνικά μας θέματα είναι εύλογες και υπαρκτές.
“Τους δημιουργεί, άλλωστε, η επιθετικότητα και ο αυξανόμενος αναθεωρητισμός της Τουρκίας. Η ανάδειξή τους στην ουσία ενισχύει τις πάγιες εθνικές μας θέσεις κυρίως όταν εκφράζονται από υπεύθυνα χείλη. Είναι λάθος να αντιμετωπίζονται ως επικριτικές εφόσον μάλιστα η χώρα παραμένει προσηλωμένη στην εθνική γραμμή”, είχε σημειώσει ο πρώην πρόεδρος της… γαλάζιας παράταξης. “Κάθε τοποθέτηση και ομιλία ενός πρώην πρωθυπουργού έχει αξία. Και περιμένουμε πάντοτε επισημάνσεις και παρατηρήσεις… Εμείς κοιτάμε τη δουλειά μας. Να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα το οποίο έχουμε εκλεγεί. Έχουμε ακόμη μπροστά μας δυόμισι χρόνια”, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, όταν ερωτήθηκε στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων για τη σημερινή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού.
Στην πρώτη γραμμή η οικονομία
Σε χρόνο παράλληλο, η κυβέρνηση επιχειρεί φυγή προς τα εμπρός, εκπέμποντας το μήνυμα της πολιτικής σταθερότητας, αλλά και μία στρατηγική, με κοινωνική διάσταση και αιχμές:
– Την οικονομία
– Την ανάπτυξη
– Την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών
– Τις μειώσεις φόρων
– Το άνοιγμα της… βεντάλιας των φοροελαφρύνσεων και στη διετία 2026-2027, πάντα υπό το πρίσμα της δημοσιονομικής ισορροπίας. “Όσο τα διαρθρωτικά αυτά μέτρα έχουν μόνιμο χαρακτήρα, δεν προέρχονται από έκτακτες φορολογήσεις, τόσο μας δίνεται η δυνατότητα και μετά το 2025 -το 2026 και το 2027- να προγραμματίσουμε κι άλλες μόνιμες μειώσεις φόρων. Και πού θα στρέψουμε την προσοχή μας; Θα στρέψουμε την προσοχή μας στην περαιτέρω ανακούφιση της μεσαίας τάξης, όπως έχουμε κάνει μέχρι σήμερα. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και μέχρι το τέλος της πολιτικής μας. Άρα, αυτή η πολιτική δεν είναι μια πολιτική η οποία είναι κοινωνικά και πολιτικά ουδέτερη. Είναι μία πολιτική η οποία επιστρέφει, θα έλεγα, το μέρισμα των πρόσθετων εσόδων πίσω στην κοινωνία, είτε με αύξηση των δημόσιων επενδύσεων είτε με σταθερή μείωση των φόρων”, επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης στην εκδήλωση για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης και της εξυπηρέτησης του πολίτη.
Πηγή: capital.gr