Με νέο φόρο στην αγορά ηλεκτρισμού θα πληρωθούν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα…

Με νέο φόρο στην αγορά ηλεκτρισμού θα πληρωθούν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα...

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Ανοιχτή παραμένει η συζήτηση της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τη νέα κρίση στην αγορά ρεύματος. Σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές του Υπουργείου Ενέργειας, υπήρξε κατανόηση ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να αναλάβει κάποια δράση και ότι δεν μπορεί να περιμένει τις όποιες κινήσεις γίνουν από τις Βρυξέλλες και στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν τα εργαλεία που θα αξιοποιηθούν ώστε να μην περάσουν στους καταναλωτές οι υψηλές τιμές. 

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση επικεντρώνεται στο πώς η παρέμβαση που θα γίνει θα έχει τη μικρότερη επίπτωση στη μακροπρόθεσμη λειτουργία της αγοράς και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να αξιοποιηθεί περισσότερο η δημοσιονομική πλευρά. Τι σημαίνει αυτό; Το πιθανότερο σενάριο που εξετάζεται είναι η επιβολή φόρου που θα χρηματοδοτήσει τη δαπάνη για την επιδότηση των λογαριασμών. Η ελληνική πλευρά στη συζήτηση ξεκαθάρισε ότι δεν θα αφήσει οι τιμές αυτές που επικρατούν στη χονδρεμπορική αγορά να περάσουν στους καταναλωτές και επομένως η εφαρμογή των επιδοτήσεων θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο. 

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι υπάρχουν εάν χρειαστεί εργαλεία και για τις επιχειρήσεις που δεν καλύπτονται από τις επιδοτήσεις. 

Σε κάθε περίπτωση το ύψος της δαπάνης και άρα του φόρου που θα χρειαστεί θα φανεί όταν ανακοινωθούν στις αρχές Δεκεμβρίου οι τιμές των προμηθευτών. 

Σημειώνεται ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση δόθηκε μια πρώτη εικόνα, ωστόσο η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βρίσκεται σε επαφή με την Επιτροπή και θα υπάρξει follow up ούτως ώστε να οριστικοποιηθεί η μορφή και ο τρόπος της φορολόγησης, που θα αφορά στην αγορά ηλεκτρισμού, πιθανότατα τους ηλεκτροπαραγωγούς. 

Αξίζει να τονιστεί ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης κατέστη σαφές ότι η χώρα μας και η ελληνική αγορά δεν φέρουν καμία ευθύνη για το πρόβλημα που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή: το αντίθετο, μάλιστα, η Ελλάδα συνεισφέρει με σημαντικές εξαγωγές ενέργειας στην κάλυψη των αναγκών τρίτων χωρών. Μάλιστα καθώς η ελληνική αγορά διαθέτει επαρκείς διασυνδέσεις, εξάγει περίπου το 30% της παραγωγής της. Επίσης η ελληνική αγορά διαθέτει ευέλικτη ενέργεια από σταθμούς φυσικού αέριου, ενώ προσθέτει γρήγορα και μεγάλη δυναμικότητα σε μπαταρίες και αντλησιοταμίευση. Δηλαδή τονίστηκε από ελληνικής πλευράς και έγινε δεκτό από την Κομισιόν ότι η ελληνική αγορά δεν δημιουργεί το πρόβλημα, αλλά αντίθετα συνεισφέρει στην επίλυσή του. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ