Πώς μοιάζει η αποτελεσματική πειθαρχία σε μωρά και νήπια, σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο Susan Heitler

Πώς μοιάζει η αποτελεσματική πειθαρχία σε μωρά και νήπια, σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο Susan Heitler

Πώς να αντιμετωπίσετε μικρά παιδιά που συμπεριφέρονται άσχημα, κλαίνε και πολύ συχνά εξοργίζονται, χρησιμοποιώντας την πρόληψη και την απόσπαση

Όπως διαβάζουμε σε άρθρο της Susan Heitler, Ph.D., κλινική ψυχολόγος, στο Psychology Today, τα μωρά και τα νήπια μπορεί να είναι αξιαγάπητα με τους περισσότερους τρόπους, αλλά εξακολουθούν να μπορούν να κάνουν πράγματα που είναι προκλητικά. Ωστόσο, είναι καλύτερο να αποφύγετε απειλές, τιμωρίες ή ακόμα και να θυμώσετε. Η τιμωρία μπορεί να γεννήσει αρνητικές αντιδράσεις όπως δυσαρέσκεια και φόβο. Αντίθετα, οι τεχνικές θετικής ανατροφής γεννούν αυτοπεποίθηση και ενσυναίσθηση για τους άλλους. Οι αποτελεσματικοί αισιόδοξοι τρόποι χειρισμού των μικρών παιδιών διατηρούν επίσης θετικό τον τόνο του νοικοκυριού, μειώνοντας την πιθανότητα προβλημάτων γάμου.

Ακόμη και όταν πετούν το φαγητό τους στο πάτωμα, γράφουν με χρωματιστούς μαρκαδόρους σε λευκούς τοίχους ή κλαψουρίζουν μέχρι να είστε έτοιμοι να ουρλιάξετε, η τιμωρία γενικά είναι περιττή και συχνά αποδεικνύεται αντιπαραγωγική, τόσο για το μωρό όσο και για τους γονείς. Η υπερβολική τιμωρία διδάσκει στο παιδί σας να σας φοβάται και ότι ο κόσμος είναι ένα τρομακτικό μέρος. Το να βγαίνετε εκτός εαυτού εύκολα αυξάνει τα επίπεδα του άγχους σας και μειώνει την αυτοπεποίθηση του μικρού σας παιδιού. Η σκληρή ομιλία ή η αύξηση της έντασης της φωνής σας για να εδραιώσετε την άποψή σας εκπαιδεύει το παιδί σας να σας αγνοεί όταν μιλάτε με κανονική ένταση.

Τι μένει λοιπόν;

Ας ξεκινήσουμε επαναπροσδιορίζοντας τη λέξη πειθαρχία. Η πειθαρχία δεν χρειάζεται να ταυτίζεται με την τιμωρία. Ένας καλύτερος ορισμός πειθαρχίας είναι η τέχνη να κάνεις τα παιδιά να κάνουν αυτό που πρέπει και όχι να κάνουν αυτό που δεν θα έπρεπε να κάνουν. Αυτή δεν είναι η αρχική μου διατύπωση, αλλά σίγουρα είναι χρήσιμη.

Ένας άλλος ορισμός πειθαρχίας είναι η αποσαφήνιση του ποιες συμπεριφορές είναι εντός ορίων και ποιες είναι εκτός ορίων. Η διευκρίνιση έρχεται κυρίως με την επανάληψη απλών κανόνων όπως «Απαγορεύεται το χτύπημα» και, όπως ο διαιτητής στα αθλήματα, η διακοπή της δράσης όταν υπάρχει οποιαδήποτε παράβαση.

Την επόμενη φορά που το μωρό ή το μικρό παιδί σας κάνει κάτι λάθος, δηλαδή κάτι που δεν σας αρέσει ή που δεν είναι ασφαλές, υπάρχουν δύο πολύ καλύτερες επιλογές από τις απειλές, την τιμωρία ή τον θυμό. Η Susan Heitler έμαθε το μυστικό από τον Durrani Sahib, έναν σοφό μυστικιστή Σούφι τον οποίο επισκεφτήκαμε πριν από πολλά χρόνια με τον σύζυγό μου στα βουνά των ΒΔ επαρχιών στο Πακιστάν. Ενώ οι αρχές έρχονται από μακριά, ισχύουν για την ανατροφή των παιδιών σε όλο τον κόσμο.

Πρόληψη και Απόσπαση

Ακολουθεί ένα παράδειγμα. Το μικρό παιδί σας και εσείς έχετε πάει να επισκεφτείτε το νέο σπίτι του φίλου σας. Το μικρό παιδί παίρνει ένα εύθραυστο γυάλινο βάζο από το τραπεζάκι του φίλου σας. Τι κάνετε;

ΠΡΟΛΗΨΗ «Καλύτερα να του πάρω αυτό το βάζο πριν το ρίξει».

ΑΠΟΣΠΑΣΗ «Δεν θέλω να κλαίει, οπότε θα του αποσπάσω την προσοχή καθώς το αφαιρώ».

Πάρτε το βάζο με το ένα χέρι και βάλτε το άλλο στο χέρι του μικρού παιδιού λέγοντας: «Κοίτα εδώ… τι είναι αυτό που βρήκα κάτω από τον καναπέ;» Μαζί κάθεστε στο πάτωμα για να κοιτάξετε κάτω από τον καναπέ. « Ωπ! Έφυγε. Δεν μπορώ να βρω τίποτα εδώ κάτω. Μπορείς εσύ;» … Η αποστολή εκπληρώθηκε!

Ένα κλειδί για την εφαρμογή του νέου ορισμού πειθαρχίας είναι να θυμάστε ότι η λέξη πειθαρχία σχετίζεται με τη λέξη μαθητής. Το μωρό σας είναι ο αγαπημένος σας μαθητής. Θα φωνάζατε σε έναν μαθητή; Ή θα φροντίζατε απαλά το πρόβλημα, διδάσκοντας σταδιακά καλύτερους τρόπους.

Ένα δεύτερο κλειδί, που περιλαμβάνει στοιχεία τόσο πρόληψης όσο και απόσπασης της προσοχής, είναι να απομακρύνετε ένα παιδί από μια κατάσταση που δεν μπορεί να χειριστεί. Ή, να αφαιρέσετε την κατάσταση από το παιδί. Αν τα αδέρφια τσακώνονται, για παράδειγμα, καλέστε τα στην κουζίνα για σνακ. Ή πάρτε το παιχνίδι για το οποίο μάλωναν (πρόληψη) και φέρτε τους μια εναλλακτική (απόσπαση της προσοχής).

Το τρίτο κλειδί για τη χρήση της πρόληψης και της απόσπασης της προσοχής είναι η παρακολούθηση της πείνας και της κόπωσης. Τα παιδιά συνήθως αντιμετωπίζουν προβλήματα όταν είναι κουρασμένα ή πεινασμένα. Η πρόληψη, με συχνά μικρά γεύματα ή θρεπτικά σνακ, κάνει τεράστια διαφορά.

Τέταρτον, στήστε μια «ήσυχη καρέκλα». Μόλις το μωρό σας μεγαλώσει αρκετά για να μπουσουλήσει και σίγουρα μέχρι να περπατήσει, όποτε ακούτε τον ήχο ευερεθιστότητας ή αναστάτωσης, εφαρμόστε την πρόληψη μεγαλύτερων προβλημάτων, ανακοινώνοντας «Ώρα για ήσυχη καρέκλα».

Βεβαιωθείτε ότι ο τόνος σας δείχνει ότι η καρέκλα είναι για το παιδί, για να χωρίσει τον εαυτό του από μια κατάσταση που δεν μπορεί να διαχειριστεί και να ηρεμήσει, όχι μια τιμωρία. Η ιδανική τοποθέτηση είναι συνήθως κοντά σε εσάς, και ταυτόχρονα σε απόσταση ώστε ο χώρος να είναι χαλαρωτικός.

Η απόσπαση της προσοχής παίζει και εδώ ρόλο. Δίπλα στην ήσυχη καρέκλα φροντίστε να έχετε ένα ράφι ή ένα τραπέζι με βιβλία και παιχνίδια για ήσυχα παιχνίδια. Τα παιδιά που παίζουν αποσπούν την προσοχή τους από την προηγούμενη αναστάτωση τους. Το να του μάθετε να αυτοκαταπραΰνεται με αυτόν τον τρόπο είναι σημαντική προετοιμασία για να γίνεται ολοένα και πιο συναισθηματικά σταθερό, δηλαδή «ώριμο».

Το πιο σημαντικό όσον αφορά την πειθαρχία των μωρών και των νηπίων είναι να βεβαιωθείτε ότι εσείς και ο σύντροφός σας είστε και οι δύο στην ίδια σελίδα όσον αφορά την αποχή από την τιμωρία. Συζητήστε μαζί για το πώς να χρησιμοποιήσετε την πρόληψη και την απόσπαση της προσοχής αντί για θυμό και τιμωρία για να κρατήσετε το μικρό σας σε καλό δρόμο. Ακονίστε τις δεξιότητές σας μαζί στην πρόληψη και την απόσπαση της προσοχής και η ομάδα σας θα είναι η νικήτρια.

Το έπαθλο; Οι ευγενικές σας αντιδράσεις πρόληψης και απόσπασης της προσοχής είναι πιθανό να έχουν ως αποτέλεσμα να μεγαλώσετε ένα χαρούμενο μωρό με βάση για να γίνει ένας ενήλικας που έχει υψηλή αυτοπεποίθηση και υψηλή ικανότητα να ανταποκρίνεται στους άλλους με ενσυναίσθηση.

Το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να τραυματίσετε την αυτοπεποίθηση ενός παιδιού.

Η Susan Heitler, Ph.D., κλινική ψυχολόγος, έχει συγγράψει πολλά βιβλία, αναρτήσεις ιστολογίου, άρθρα, podcast και βίντεο σχετικά με τη διαδικασία της ψυχοθεραπείας, τις δεξιότητες για την επιτυχία του γάμου και τις τεχνικές για την άρση αρνητικών συναισθηματικών καταστάσεων. Για να εξερευνήσετε περισσότερες από τις ιδέες της Dr. Heitler, δείτε τον ιστότοπό της στο TherapyHelp.com.

Πηγή

 

Πηγή: allyou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ