Ο ενδεχόμενος εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ, η πορεία του πληθωρισμού και η πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης θα καθορίσουν την ταχύτητα με την οποία τα επιτόκια του ευρώ θα αποκλιμακωθούν μέχρι και το 2% μέσα στο 2025.
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, από το βήμα του συνεδρίου του Bloomberg, ξεκαθάρισε δύο πράγματα: Πρώτον ότι η πρόθεση είναι να έχουμε την τέταρτη μείωση των επιτοκίων του ευρώ για το 2024 στις 12 Δεκεμβρίου. Τόνισε ότι είναι πολύ πιθανό η μείωση αυτή να είναι 0,25%, δηλαδή όσο και οι τρεις προηγούμενες, διαμορφώνοντας τη συνολική μείωση από τα μέσα του χρόνου στο 1%. Το δεύτερο που ξεκαθάρισε είναι ότι στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι να αποκλιμακώσει τα επιτόκια του ευρώ στο 2% μέχρι και το τέλος του 2025. Για την ακρίβεια, στόχος είναι τα επιτόκια και ο πληθωρισμός να φτάσουν μαζί ή περίπου μαζί στο 2% μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2025.
Εκείνο που δεν ανέφερε είναι η ταχύτητα με την οποία θα μειωθούν τα επιτόκια, ώστε να υποστηρίξουν εκτός από τη μείωση του πληθωρισμού και την ανάκαμψη της Ευρωζώνης, η ανάπτυξη της οποίας δείχνει να επιβραδύνεται όλο και περισσότερο όσο πλησιάζει το τέλος του χρόνου. Επίσημα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατήρησε στην αρχή της εβδομάδας την πρόβλεψή της για ρυθμό ανάπτυξης 0,8% φέτος και 1,3% για το 2026 (από 1,4% που προέβλεπε την άνοιξη), άλλα όλοι παραδέχονται ότι οι ρυθμοί αυτοί θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν.
Η επιβράδυνση της Ευρωζώνης
Στελέχη της ΕΚΤ αλλά και της Κομισιόν, παραδέχονται ότι, και αν ακόμη δεν είχαμε την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, η νομισματική πολιτική θα έπρεπε να επιταχύνει τον βηματισμό της. Τούτο, με δεδομένο ότι οι χώρες με υψηλό χρέος -Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, της Ελλάδας εξαιρουμένης- θα πρέπει να δανείζονται από τις αγορές τεράστια ποσά για να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους, πληρώνοντας επιτόκια υψηλότερα από την ετήσια ανάπτυξή τους. Η κατάσταση αυτή, η οποία συνεχίζεται εδώ και πολλούς μήνες, δεν είναι βιώσιμη στο διηνέκες.
Εκτός από τον δημόσιο δανεισμό, πρόβλημα θα αντιμετωπίσει και ο ιδιωτικός δανεισμός, καθώς οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν δάνεια τα οποία πήραν όταν τα επιτόκια του ευρώ ήταν μηδενικά ή αρνητικά. Το ακριβό χρήμα θα επιβραδύνει τη δραστηριότητά τους και μεσοπρόθεσμα θα έχει συνέπειες στο “δυνατό χαρτί” της Ευρωζώνης, την ισχυρή αγορά εργασίας.
Η διακυβέρνηση Τραμπ
Η κατάσταση μπορεί επιδεινωθεί σημαντικά με τη διακυβέρνηση του Ντόναλτ Τράμπ στις ΗΠΑ. Αν ο νέος Αμερικανός πρόεδρος πραγματοποιήσει την απειλή του για την επιβολή δασμών στις ευρωπαϊκές εισαγωγές, η νομισματική πολιτική θα πρέπει να επιταχύνει ακόμη περισσότερο, αφού μπορεί να οδηγήσουν σε ύφεση. Ωστόσο, είναι πιθανό η νέα οικονομική πολιτική από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού να μην έρθει από μόνη της αλλά σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες, όπως η στάση της Κίνας, αλλά και παράπλευρες απώλειες από τους δύο εν εξελίξει πολέμους στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.
Εκείνο που δεν φαίνεται να απασχολεί, προς το παρόν, την ΕΚΤ είναι οι κινήσεις της Federal Reserve στις ΗΠΑ, με δεδομένες τις πρώτες δηλώσεις του Αμερικανού κεντρικού τραπεζίτη κ. Τζερόμ Πάουελ. Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά την εκλογή Τρομπ, ο κ. Πάουελ ξεκαθάρισε ότι η τράπεζα θα συνεχίσει την πολιτική της με βάση τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών, δεν πρόκειται να δεχθεί εντολές από την κυβέρνηση της Ουάσιγκτον και επίσης δήλωσε σίγουρος για τη θέση του αφού, όπως είπε, ούτε ο κ. Τραμπ δεν μπορεί να τον μετακινήσει από αυτήν.
Διαβάστε ακόμη:
* Ο Πάουελ δεν φοβάται τον Τραμπ, αλλά δε μπορεί και να τον περιορίσει
Πηγή: capital.gr