Συναγερμός στην Ουκρανία – Επίκειται νέο πλήγμα με Oreshnik τα επόμενα 24ωρα, λένε ρωσικές πηγές

Συναγερμός στην Ουκρανία – Επίκειται νέο πλήγμα με Oreshnik τα επόμενα 24ωρα, λένε ρωσικές πηγές

Τις επόμενες 24 ώρες οι Ρωσία ενδέχεται να πλήξει ξανά την Ουκρανία με τον νέο πύραυλό της, τον Oreshnik (σ.σ. στα ρωσικά σημαίνει «φουντουκιά»), κατά ρωσικές διαρροές.

Οι εν λόγω αναφορές έρχονται σε συνέχεια δήλωσης του Πούτιν ότι η Ρωσία διαθέτει και άλλους Oreshnik. Ο πρόεδρος της Ρωσίας προσέθεσε ότι η χώρα του θα προβεί σε μαζική παραγωγή αυτού το νέου υπερόπλου της.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Oreshnik μπορεί να πλήξει ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε ελάχιστο χρόνο.

Από τον τόπο εκτόξευσής του, το πεδίο βολής Καπούστιν Γιαρ στη νότια περιοχή Αστραχάν της Ρωσίας, ο Oreshnik μπορεί να φτάσει:

googletag.cmd.push(function() );
  • Βαρσοβία σε 12 λεπτά.
  • Βερολίνο σε 15 λεπτά.
  • Παρίσι και Λονδίνο σε 20 λεπτά.

Τεχνικά χαρακτηριστικά του Oreshnik

Ο Oreshnik είναι ένας υπερηχητικός βαλλιστικός πύραυλος με ταχύτητα που φτάνει τα 10 Mach, δηλαδή περίπου 7.600 μίλια/ώρα (12.250 χλμ/ώρα). Η εμβέλειά του εκτιμάται σε περίπου 5.000 χιλιόμετρα (3.100 μίλια), επιτρέποντάς του να πλήξει στόχους σε μεγάλες αποστάσεις. Επιπλέον, διαθέτει ξεχωριστές κεφαλές που μπορούν να χτυπήσουν διαφορετικούς στόχους, καθιστώντας τον ιδιαίτερα απειλητικό.

Το Πεντάγωνο τόνισε ότι, αν και εκτοξεύθηκε με συμβατική κεφαλή, θα μπορούσε να φέρει πυρηνική. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημερώθηκαν μέσω των καναλιών Μείωσης Πυρηνικού Κινδύνου πριν από την εκτόξευση, αλλά το Πεντάγωνο αμφισβήτησε την επίσημη ρωσική εκδοχή, χαρακτηρίζοντας τον πύραυλο ως πειραματικό μέσου βεληνεκούς, σχετικό με τον RS-26 Rubezh.

Ο συγκεκριμένος πύραυλος, ο οποίος μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή, χρησιμοποιήθηκε σε επίθεση κατά της Ουκρανίας, με το Κίεβο να υποστηρίζει αρχικά ότι επρόκειτο για διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο. Το ΝΑΤΟ αντέδρασε δηλώνοντας ότι τέτοιου είδους όπλα δεν θα αλλάξουν την πορεία της σύγκρουσης ούτε θα μειώσουν τη δέσμευση των συμμάχων να υποστηρίξουν την Ουκρανία. Παράλληλα, κατήγγειλε τη Ρωσία για την τρομοκράτηση αμάχων και την προσπάθεια εκφοβισμού των χωρών που στηρίζουν την Ουκρανία.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε την εκτόξευση ως «σημαντική κλιμάκωση» της σύγκρουσης, ενώ επανέλαβε την προσεκτική προσέγγιση της Γερμανίας στη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, αποφεύγοντας τη διάθεση πυραύλων με μεγάλη εμβέλεια που θα μπορούσαν να πλήξουν ρωσικό έδαφος. Από την πλευρά της, η Κίνα ζήτησε αυτοσυγκράτηση και διάλογο για την αποκλιμάκωση της κρίσης.



Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ