Έκρηξη νέων Airbnb στην Αθήνα για να προλάβουν το μπλόκο

"Θησαυρό" στα ακίνητα αναζητούν οι τράπεζες

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Και ενώ η αγορά αναμένει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού (πιθανότατα σήμερα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση), με το οποίο θα ρυθμίζεται το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων, έκρηξη καταγράφεται στον αριθμό των νέων ΑΜΑ (Αριθμός Μητρώου Ακινήτων) στην Αθήνα και ειδικά στις περιοχές του κέντρου, όπου από τη νέα χρονιά μπαίνει “κόφτης” στα Airbnb.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η άνοδος το τελευταίο διάστημα αγγίζει το 15% στις συγκεκριμένες περιοχές. Οι ιδιοκτήτες που επιθυμούν να εντάξουν τα ακίνητά τους στην αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων σπεύδουν, καθώς η προθεσμία για την καταχώρησή τους στο Μητρώο ΑΑΔΕ και την απόκτηση Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως από την 1η Ιανουαρίου 2025, θα ισχύσουν περιορισμοί στις βραχυχρόνιες μισθώσεις και δεν θα επιτρέπεται η εγγραφή ακινήτων στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής για τουλάχιστον έναν χρόνο. Οι ιδιοκτήτες που επιθυμούν να μισθώσουν τα ακίνητά τους το 2025, πρέπει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέχρι το τέλος του 2024.

Από την Πρωτοχρονιά του 2025 και για έναν χρόνο, το Μητρώο Ακινήτων δεν θα δέχεται νέες καταχωρίσεις ακινήτων στις εξής Δημοτικές Περιοχές του Δήμου Αθηναίων:

* 1ο Δημοτικό Διαμέρισμα: Πλάκα, Κολωνάκι, Κουκάκι, Σύνταγμα, Ομόνοια, Μοναστηράκι, Εξάρχεια, Ιλίσια, Νεάπολη

* 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα: Μετς, Νέος Κόσμος, Άγιος Αρτέμιος, Παγκράτι

* 3ο Δημοτικό Διαμέρισμα: Βοτανικός, Μεταξουργείο, Γκάζι, Πετράλωνα, Ρουφ

Όπως σημειώνουν στο Capital.gr επιχειρηματίες από το χώρο των βραχυχρόνιων
μισθώσεων, πολλοί ιδιοκτήτες τρέχουν να αποκτήσουν ΑΜΑ, ώστε να το έχουν και να αποφύγουν το “μπλόκο”, ακόμη κι αν δεν έχουν αποφασίσει να διαθέσουν το ακίνητό τους σε κάποια πλατφόρμα. Το ίδιο ισχύει και για ιδιοκτήτες που βρίσκονται για παράδειγμα σε διαδικασία ανακαίνισης.

Οι πληροφορίες λένε πως στην Αθήνα υπάρχουν σήμερα κατά προσέγγιση 11 χιλιάδες ακίνητα που διατίθενται πως βραχυχρόνια μίσθωση. Θεωρείται όμως πως με τον “κόφτη” από τη νέα χρόνια, θα μπει φρένο και στις επενδύσεις. Όπως τονίζουν, πρόκειται για ένα οριζόντιο μέτρο που δεν λαμβάνει υπόψη την αλλαγή χρήσης ακινήτων κατά τη διάρκεια μίσθωσης, ενώ προτείνουν ο ΑΜΑ να συνδεθεί με τον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου. 

Τονίζεται πως τα καταλύματα που διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση θα
επιβαρύνονται με Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση (ΤΑΚΚ). Το ΤΑΚΚ επιβάλλεται ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα, κατά τους μήνες Απρίλιο έως Οκτώβριο και για τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι 8 ευρώ. Αν τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μονοκατοικίες άνω των ογδόντα (80) τ.μ., επιβάλλεται τέλος ανθεκτικότητας 15 ευρώ. Κατά τους μήνες Νοέμβριο έως Μάρτιο, το τέλος ανθεκτικότητας είναι 2 ευρώ και 4 ευρώ αντίστοιχα. Το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση βαρύνει τον διαμένοντα, που έκανε χρήση του δωματίου ή του διαμερίσματος.

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Airdna

Εντωμεταξύ, άνοδο των ενεργών καταχωρήσεων καταγράφει η τελευταία πανευρωπαϊκή έκθεση της εταιρείας AirDNA, με στοιχεία από τις πλατφόρμες Airbnb και VRBO.

Τον Οκτώβριο, η Ελλάδα κατέγραψε αύξηση στις πληρότητες που έφτασε το 6,7% σε σύγκριση με πέρσι. Τα στοιχεία για τη χώρα μας δείχνουν άνοδο στην ζήτηση και τις καταχωρήσεις.

Την ίδια ώρα η Αθήνα βρίσκεται πολύ ψηλά στην πέμπτη θέση όσον αφορά τη μεταβολή της ζήτησης σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά για το Δεκέμβριο.

Τι αλλάζει στο πλαίσιο λειτουργίας των Airbnb

Σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο τα ακίνητα που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση πρέπει να έχουν ένα πλαίσιο λειτουργικών προδιαγραφών και προδιαγραφών ασφαλείας για το οποίο παράλληλα θεσπίζεται ο έλεγχος της τήρησης των προδιαγραφών καθώς και οι αντίστοιχες κυρώσεις.

α) Να διαθέτουν ασφάλιση έναντι αστικής ευθύνης για ζημιές ή ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν,

β) Να διαθέτουν υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, πυροσβεστήρες και ανιχνευτές καπνού, ρελέ διακοπής ή ρελέ αντιηλεκτροπληξιακό και ενδείξεις σήμανσης διαφυγής,

γ) Να διαθέτουν πιστοποιητικό μυοκτονίας και απεντόμωσης, φαρμακείο με είδη πρώτων βοηθειών καθώς και οδηγό με τηλέφωνα πρώτης ανάγκης,

δ) Να αποτελούν χώρους με κύρια χρήση κατοικίας και να διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό.

Σημειώνεται πως ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (Stama Greece) με επιστολή του από το Μάιο είχε προτείνει μεταξύ άλλων την υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης για όλα τα ακίνητα που εντάσσονται στα μητρώα ακινήτων, να υπάρχει η υποχρεωτικότητα της παρουσίας πυροσβεστήρα, να υπάρχει υποχρεωτικά ένδειξη σήμανσης για διαφυγή από το κατάλυμα και φαρμακείο και κουτί Α’ Βοηθειών.

Η περίπτωση της Βαρκελώνης

Να επανεξετάσει την προσέγγισή της κατά των βραχυχρόνιων μισθώσεων “καλεί” την πόλη της Βαρκελώνης η Airbnb στη συμπλήρωση της 10ης επετείου της αυστηρής πολιτικής της για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. 

Όπως σημειώνει η Airbnb, οι πολιτικές που υιοθετήθηκαν από την πόλη δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα της στέγασης και του υπερτουρισμού σύμφωνα με νέα ανάλυση. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, το 2014, η Βαρκελώνη εισήγαγε αναστολή στις άδειες τουριστικών καταλυμάτων, περιορίζοντας σημαντικά την ικανότητα των πολιτών να διαμοιράζονται τα σπίτια τους.  Οι υποστηρικτές αυτής της πολιτικής ισχυρίστηκαν ότι η αυστηροποίηση ήταν απαραίτητη για την αντιμετώπιση των ζητημάτων στέγασης και υπερτουρισμού. Ωστόσο, δέκα χρόνια αργότερα, τα επίσημα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι ενώ ο αριθμός των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει μειωθεί, τα προβλήματα που σχετίζονται με τη στέγαση και τον υπερτουρισμό είναι πιο έντονα από ποτέ.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ