Ίσως θα περίμενε κανείς ότι όταν αρχίζουμε να μοιραζόμαστε τη ζωή μας, και το σπίτι μας, με έναν άντρα, μοιραζόμαστε και τις δουλειές του νοικοκυριού και ο χρόνος που αφιερώνουμε σε αυτές λιγοστεύει, σωστά; Λάθος: σύμφωνα με μια αμερικανική μελέτη, του Ινστιτούτου Πολιτικών Έμφυλης Ισότητας (Gender Equity Policy Institute) όσες είμαστε σε ετεροφυλοφιλική σχέση ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο σε οικιακές εργασίες από τις singles.
Από την άλλη, ο αντίστοιχος χρόνος για τους άντρες παραμένει περίπου ο ίδιος ακόμα και αν αλλάζει το οικογενειακό στάτους τους – και, σε κάθε περίπτωση, είναι μικρότερος από εκείνον των γυναικών. Ενδεικτικά, οι μητέρες με απολυτήριο λυκείου ή χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου ξοδεύουν 19 ώρες την εβδομάδα στην καθαριότητα του σπιτιού και τη φροντίδα των παιδιών, ενώ οι άντρες παρόμοιας μόρφωσης μόλις 7 ώρες την εβδομάδα. Το γεγονός ότι σε ομόφυλα ζευγάρια η κατανομή των υποχρεώσεων του νοικοκυριού είναι πιο ισότιμη επιβεβαιώνει ότι τα έμφυλα στερεότυπα και οι διακρίσεις καλά κρατούν.
Στο παρελθόν, ακόμα και αν οι γυναίκες ήταν περισσότερο προσκολλημένες σε παραδοσιακούς ρόλους, η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας ίσως ευαγγελιζόταν ένα καλύτερο μέλλον, όπου ρομπότ θα αναλάμβαναν να μαγειρέψουν και να σιδερώσουν, ώστε εκείνες να έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο, π.χ., για την αυτοφροντίδα ή τα χόμπι τους. Αυτό που άλλαξε τελικά ήταν να γεμίσουμε τα σπίτια μας με περισσότερα αντικείμενα που πρέπει να καθαρίσουμε, να σκουπίσουμε, να ξεσκονίσουμε, να γυαλίσουμε, να σιδερώσουμε, να στεγνώσουμε και να διπλώσουμε, σύμφωνα με ένα νέο, ενδιαφέρον άρθρο του «The Atlantic» με τίτλο «Put Down the Vacuum».
Ούτε τα social media έκαναν την κατάσταση ευκολότερη. Μπορεί να προτείνουν hacks, π.χ., για την ταχύτερη αφαίρεση ενός δύσκολου λεκέ από τα ρούχα, ταυτόχρονα όμως μας παρακινούν να αγοράσουμε ακόμα περισσότερα λευκά πουκάμισα (που μετά θα έχουμε να πλύνουμε, να απλώσουμε, να σιδερώσουμε και να διπλώσουμε) και να καθαρίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη σχολαστικότητα κάθε γωνιά του σπιτιού μας. Ειδικά μετά την πανδημία, δεν χρειάζεται να είμαστε μικροβιοφοβικές για να τρίβουμε μετά μανίας τα πατώματα. Μπορεί στο επόμενο τετραγωνικό εκατοστό να παραμονεύει ο νεότερος νέος κορονοϊός.
Τα social media μπορεί να προτείνουν hacks, π.χ., για την ταχύτερη αφαίρεση ενός δύσκολου λεκέ από τα ρούχα, ταυτόχρονα όμως μας παρακινούν να αγοράσουμε ακόμα περισσότερα λευκά πουκάμισα (που μετά θα έχουμε να πλύνουμε και να σιδερώσουμε).
To ζητούμενο της άρσης των στερεοτύπων αφορά και τις δύο πλευρές. Δεν αρκεί να σταματήσουν οι άντρες να αντιμετωπίζουν την μπουγάδα σαν απειλή προς τον ανδρισμό τους. Είναι σημαντικό και οι γυναίκες να αποδεχτούμε ότι το σπίτι μας δεν χρειάζεται να αστράφτει από καθαριότητα 24/7 ή το νοικοκυριό μας να είναι οργανωμένο σύμφωνα με όλες τις αρχές της Mari Kondο (για να είμαστε ειλικρινείς, ακόμα κι εκείνη σήκωσε τα χέρια ψηλά από τότε που έγινε μητέρα).
Ίσως πρέπει να παραδειγματιστούμε, τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση, από την πιο κουλ αντρική στάση, όπως τουλάχιστον την ανέδειξε ένα πείραμα όπου οι ερευνητές ζήτησαν από εθελοντές να τους ξεναγήσουν, μέσα από ένα βίντεο, στο σπίτι τους. Ενώ σχεδόν όλες οι γυναίκες απολογήθηκαν επειδή τα δωμάτια δεν ήταν σε «τέλεια κατάσταση», «οι άντρες, καθώς περνούσαν από τα ίδια δωμάτια, δεν έκαναν καμία απολύτως αναφορά στην ακαταστασία τους» όπως σχολίασε η ειδικός Jeanne Arnold.
Οι ερευνητές ζήτησαν από εθελοντές να τους ξεναγήσουν, μέσα από ένα βίντεο, στο σπίτι τους. Ενώ σχεδόν όλες οι γυναίκες απολογήθηκαν επειδή τα δωμάτια δεν ήταν σε «τέλεια κατάσταση», «οι άντρες, καθώς περνούσαν από τα ίδια δωμάτια, δεν έκαναν καμία απολύτως αναφορά στην ακαταστασία τους».
Αν και σύμφωνα με ένα άλλο πείραμα, των κοινωνιολόγων Sarah Thébaud, Leah Ruppanner και Sabino Kornrich, όταν πρόκειται για την ακαταστασία άλλων σπιτιών, οι άντρες δεν υστερούν σε παρατηρητικότητα – ή, ίσως, σε αυστηρότητα. Αφού κλήθηκαν οι εθελοντές του να βαθμολογήσουν διάφορα σπίτια με κριτήρια την κατάσταση του νοικοκυριού, τα επίπεδα αξιολόγησης ήταν περίπου τα ίδια ανεξαρτήτως του φύλου τους.
Ακόμα πιο ενδιαφέρον ήταν ένα δεύτερο πείραμα που έκαναν, όπου οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν χώρους που υποτίθεται ότι διατίθενται προς ενοικίαση σε πλατφόρμες τύπου Airbnb. Κάποιοι από αυτούς είχαν ως οικοδεσπότη τον «John» και άλλοι την «Jennifer». Οι χώροι που ενοικίαζε η «Jennifer» αξιολογήθηκαν πιο αυστηρά.
Μπορεί καθώς αλλάζουν οι γενιές να αυξάνεται ο χρόνος που αφιερώνουν οι άντρες στα παιδιά και το σπίτι και να μειώνεται το έμφυλο χάσμα, αλλά έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. Ειδικά όσο εκείνοι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι τους αξίζει μια μεγάλη αναγνώριση που έπλυναν τα πιάτα ενώ οι γυναίκες εξακολουθούμε να αυτομαστιγωνόμαστε με τύψεις γιατί δεν προλάβαμε να σκουπίσουμε τον πάγκο της κουζίνας.
Μερικές από τις συμβουλές του αμερικανικού άρθρου; Να συνειδητοποιήσουμε ότι οι αψεγάδιαστες εικόνες στο Instagram δεν είναι μέτρο σύγκρισης, αν δεν έχεις μια στρατιά από βοηθητικό προσωπικό και τα καλύτερα εργαλεία ρετούς: για την ακρίβεια, μπορεί να μην ανταποκρίνονται καν στην πραγματικότητα. Να αντιληφθούμε ότι επιδιώκοντας μια πιο ισότιμη κατανομή των υποχρεώσεων όχι μόνο προστατεύουμε τον εαυτό μας από το στρες και τις τύψεις που δεν μας αναλογούν αλλά,κυρίως, δείχνουμε έμπρακτα στα παιδιά μας ότι μια δραστηριότητα όπως το πλύσιμο των πιάτων δεν έχει φύλο. Και την επόμενη φορά που θα παρεκκλίνει το βλέμμα μας στο σκονισμένο ράφι του σαλονιού, μόλις καθίσουμε στο τέλος της ημέρας να χαλαρώσουμε στον καναπέ, να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να το αγνοήσει.
Γιατί όταν κάνουμε σχέση οι γυναίκες καταλήγουμε να ξοδεύουμε ακόμα περισσότερο χρόνο στο νοικοκυριό; appeared first on | Ό,τι έχει σημασία για τις γυναίκες.
Πηγή: marieclaire.gr