Του Τάσου Δασόπουλου
Διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας, μεγάλη μείωση των κόκκινων δανείων, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και σημαντική μείωση του χρέους, θα διαπιστώνουν, μεταξύ άλλων, για την Ελλάδα, οι εκθέσεις που πρόκειται να δημοσιοποιήσει μέσα στην εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από άτομα που είναι σε γνώση των διαδικασιών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επαναλαμβάνει τις θετικές παρατηρήσεις που περιέλαβε και στις φθινοπωρινές της προβλέψεις: ότι δηλαδή τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αν αξιοποιηθούν σωστά, θα μπορέσουν να διατηρήσουν τους σχετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, οι οποίοι αναμένεται να φτάσουν το 2,2% για φέτος, το 2,3% για το 2025 και το 2,2% για το 2026. Οι στόχοι αυτοί, παραμένουν μεγαλύτεροι από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, συμβάλλοντας και στη σταδιακή σύγκλιση των εισοδημάτων.
Παράλληλα, στο δημοσιονομικό πεδίο, η Κομισιόν θα επισημαίνει τη μείωση του ύψους του χρέους κατά 45% του ΑΕΠ στο τέλος του 2023, από το 2020 όταν κορυφώθηκε λόγω των επιπλέον δαπανών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, φτάνοντας το 209% του ΑΕΠ. Θα επισημαίνει επίσης ότι η Ελλάδα καταφέρνει να πετυχαίνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που έφτασαν στο 1,9% του ΑΕΠ το 2023, με αύξηση στο 2,4% του ΑΕΠ φέτος και 2,4% το 2025.
Στο επίσης κρίσιμο τομέα των μεταρρυθμίσεων, η Κομισιόν θα παρατηρεί πρόοδο σε κρίσιμα θέματα όπως η ψηφιοποίηση του δημοσίου, η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, η μείωση των κόκκινων δανείων – τα οποία μετά τη λειτουργία των Ηρακλή ΙΙΙ θα μειωθούν από το 6,7% σήμερα στο 3% μέχρι και το τέλος του 2025, ποσοστό που βρίσκεται κοντά στο μέσο όρο της Ε.Ε.
Ωστόσο, στην ειδική έκθεση για την Ελλάδα, σε συνέχεια της αξιολόγησης που έγινε στις αρχές Οκτωβρίου, θα επισημαίνεται η καθυστέρηση στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και την ολοκλήρωση της εφαρμογής του νόμου για την εξωδικαστική διευθέτηση οφειλών. Ειδικότερα, θα επισημαίνονται οι καθυστερήσεις πλειστηριασμών που αντιμετωπίζουν οι servicers λόγω των δικαστικών εμπλοκών και η καθυστέρηση της δημιουργίας του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων. Το τελευταίο συνδέεται με την καθυστέρηση της εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών νοικοκυριών τα οποία θα καταφύγουν τελικά στην προσωπική πτώχευση.
Τα πάγια προβλήματα
Ωστόσο, στην έκθεση θα σημειώνονται και οι ακραίες δημοσιονομικές ανισορροπίες που εμφανίζει η Ελλάδα σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το χρέος, η Κομισιόν θα επισημαίνει ότι παρά τη μείωση του τα τελευταία χρόνια, παραμένει ακόμη το υψηλότερο εντός της Ευρώπης, φτάνοντας στο τέλος του 2023 στο 164,9% του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, θα επισημαίνεται ότι το ύψος του χρέους θα συνεχίσει να εγκυμονεί κινδύνους από μεγάλες διακυμάνσεις των αγορών.
Μια δεύτερη σημείωση θα αφορά το υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το οποίο είναι ακόμη πολύ υψηλότερο από το μέσο όρο της Ε.Ε. όπου το έλλειμμα δεν ξεπερνά κατά μέσο όρο το 0,3% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα της Ελλάδας που έφτασε το 6,5% του ΑΕΠ για το 2023 εκτός από τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό της χώρας.
Τέλος, αναμένεται να υπάρχει σημείωση για την ανάγκη αναμόρφωσης της αγοράς εργασίας, ώστε να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα η μείωση της ανεργίας, η οποία παρά τη μεγάλη μείωση της κατά σχεδόν 7 ποσοστιαίες μονάδες από το 2019, παραμένει η δεύτερη υψηλότερη εντός Ε.Ε. μετά αυτήν της Ισπανίας.
Πηγή: capital.gr