ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12.10
Νέες μόνιμες μειώσεις φόρων από το 2026 και μετά προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισήγησή του κατά την έναρξη τη συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου με θέμα τον νέο προϋπολογισμό.
Ο Πρωθυπουργός, αφού ανακοίνωσε ότι συνεχάρη τηλεφωνικά τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτη Φάμελλο, εξαπέλυσε πυρά κατά του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, λέγοντας ότι “οι τελευταίες θέσεις του θυμίζουν πολύ ΣΥΡΙΖΑ” και ότι, αν εφαρμοστούν οι προτάσεις του για παροχές, μεταξύ των οποίων η μείωση του ΦΠΑ, οι δαπάνες θα υπερβούν το όριο δαπανών της χώρας το οποίο έχει συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες. Κι αυτό, όπως είπε, θα έβαζε πάλι τη χώρα σε καθεστώς εποπτείας.
Ο πρωθυπουργός ανέδειξε τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού για το 2025, τονίζοντας ότι κάνει πράξη τις εξαγγελίες της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και, από το βήμα του υπουργικού συμβουλίου, σημειώνει ότι το 2027 θα βρει τη χώρα μας με λιγότερους φόρους
“Εφέτος, ο προϋπολογισμός έχει ένα ακόμα χαρακτηριστικό καθώς οι τιμές έχουν αυξηθεί. Ο προϋπολογισμός απαντά διπλά στην ακρίβεια. Μειώνει τα βάρη και αυξάνει τις αποδοχές”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και χαρακτήρισε ως μονόδρομο τις αυξήσεις των εισοδημάτων.
Ο πρωθυπουργός…πέταξε, ουσιαστικά, το γάντι στην αντιπολίτευση και, κυρίως, στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα του Νίκου Ανδρουλάκη.
“Πριν από λίγο είχα την ευκαιρία να τηλεφωνήσω και να συγχαρώ τον νέο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή του. Εύχομαι, αυτές οι νέες ισορροπίες στη Βουλή να αποβούν θετικές πρώτα και πάνω απ’ όλα για την ποιότητα του κοινοβουλευτικού διαλόγου. και βέβαια οι αναδιατάξεις στην αντιπολίτευση μεταφέρουν και βαρύτερα καθήκοντα στο ΠΑΣΟΚ, αναμένω σύντομα τη θεσμική μας συνάντηση με τον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος τώρα και ως αρχηγός της αντιπολίτευσης είναι πολιτειακός, είναι παράγων, κυρίως όμως θα περιμένω από εκείνον και το κόμμα του μία πιο υπεύθυνη στάση με βάση το νέο τους ρόλο”, επεσήμανε. “Επιμένω σε αυτό, διότι δυστυχώς οι τελευταίες θέσεις του θύμισαν πολύ ΣΥΡΙΖΑ. Με μία πολύ μεγάλη δημαγωγική ευκολία ζητάει να μειωθεί ο ΦΠΑ παραδείγματος χάρη κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι το οποίο θα στοίχιζε από μόνο του 3 δισ. ευρώ.
Και βέβαια να θυμίσω ότι και οι παροχές που υποσχέθηκε πηγαίνουν πέρα και πάνω από το ευρωπαϊκό όριο δαπανών, κάτι το οποίο θα έθετε αυτόματα, το τονίζω αυτόματα, τη χώρα σε διαδικασία επιτήρησης.
Αυτό λοιπόν το οποίο ζητούμε από την αντιπολίτευση προφανώς δεν είναι να συμφωνήσει σε όλα όσα κάνει η κυβέρνηση, δεν είναι αυτή η δουλειά της αντιπολίτευσης. Όμως αυτό το οποίο απαιτούνε οι καιροί είναι πρώτα και πάνω απ΄ όλα αλήθεια, σοβαρότητα, τεκμηρίωση, προτάσεις ουσίας κι όχι στιγμιαία και απροετοίμαστα θα έλεγα πυροτεχνήματα δημαγωγίας.
Κλείνω έτσι την εισαγωγή μου θεωρώντας ότι αυτές οι πρόσφατες μεταβολές στα έδρανα της Βουλής με ένα τρόπο μπορούν να γίνουν και μια ευκαιρία και για την κυβέρνηση και για την παράταξη και ίσως η καλύτερη δυνατή στιγμή για να προβληθεί η γνήσια κοινωνική προοδευτική αλλά και πατριωτική ταυτότητα των επιλογών μας και νομίζω και μία ακόμα αφορμή να σφυρηλατηθεί η ενότητά μας απέναντι σε οποιονδήποτε επιχειρήσει να αμφισβητήσει τελικά όσα οι ίδιοι οι πολίτες επέλεξαν να γίνουνε πράξη στη νέα Ελλάδα”, τόνισε.
Ο κ. Μητσοτάκης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, σημείωσε ότι οι προοπτικές του εφετινού προϋπολογισμού δίνουν το δικαίωμα να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και για το 2026 και για το 2027 σε μία πορεία σύνεσης και αποφασιστικότητας, που παρά τις δυσκολίες πάλι θα αποβεί, όπως ειπε, νικηφόρα για τη Νέα Δημοκρατία. “Αρκεί προφανώς να μείνουμε προσηλωμένοι στα καθήκοντά μας και να υλοποιούμε αυτά τα οποία οι πολίτες μας ζήτησαν με την ψήφο τους να κάνουμε και να παραμείνουμε συνεπείς γι΄ ακόμα μία φορά στη ρήση η οποία μας συνοδεύει από το 2019 “τα είπαμε και τα κάναμε””, επεσήμανε.
Πιο αναλυτικά, ο Πρωθυπουργός σημείωσε για τον προϋπολογισμό:
“Η σημαντική πρόοδος την οποία έχουμε κάνει ως προς τον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής: Για πρώτη φορά, πιστεύω αυτό το οποίο πάντα ακουγόταν ως ένα ξύλινο σύνθημα, “θα καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή”, μετατρέπεται σε χειροπιαστό αποτέλεσμα. Είναι μία, θα έλεγα, ουσιαστικά βαθιά κοινωνική μεταρρύθμιση, από αυτές που κάποιοι μας έλεγαν ότι στην Ελλάδα δεν μπορούν να γίνουν. Γίνονται, όμως.
*Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αναθεωρούμε δύο φορές μέσα στο 2024 τον προϋπολογισμό για να δίνουμε περισσότερους πόρους στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Με αυτόν τον τρόπο, θα στηρίξουμε και πάλι την κοινωνία με έκτακτη βοήθεια πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Και βέβαια, είναι τα αποτελέσματα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής τα οποία θα μας επιτρέψουν να συζητήσουμε από το 2026 και μετά ακόμα περισσότερες σταθερές και μόνιμες μειώσεις φόρων.*
Το ξέρουμε πολύ καλά ότι οι μέρες που έρχονται και η συζήτηση του προϋπολογισμού, σε καμία περίπτωση δεν προσφέρονται για μεγάλα λόγια, για πανηγυρισμούς, για όσα έχουμε πραγματικά πετύχει. Νομίζω ότι είναι ίσως μία ευκαιρία για το ξεκίνημα ενός νέου ουσιαστικού διαλόγου με τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, τόσο για τα καλά νέα τα οποία φέρνει ο προϋπολογισμός όσο και για τα καλύτερα τα οποία δρομολογούνται για τα επόμενα χρόνια. Με επίκεντρο βέβαια, και θα το ξαναπώ, μέχρι σήμερα το μοναδικό κοστολογημένο πρόγραμμα δράσης το οποίο διαθέτει η χώρα, αλλά και με τη σιγουριά που μόνο αυτή η κυβέρνηση εγγυάται.
Φέτος, ωστόσο, ο Προϋπολογισμός έχει ακόμα ένα χαρακτηριστικό. Καθώς οι τιμές σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί σωρευτικά επί μία τριετία, *ο Προϋπολογισμός αυτός απαντά στην ακρίβεια στηρίζοντας διπλά το εισόδημα: μειώνοντας από τη μία πλευρά βάρη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και αυξάνοντας από την άλλη τις αποδοχές, κάτι που ασφαλώς θέλει κάποιο χρόνο μέχρι που να επανέλθει η ισορροπία, όμως μόνο έτσι θα έρθει και η οριστική λύση. Όλα τα άλλα, δεν είναι παρά εύκολα ψέματα και αδιέξοδα συνθήματα.*
Ξέρω καλά, νομίζω το ξέρουμε όλοι, ότι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες παραμένουν αρκετά ακριβότερα από την εποχή της πανδημίας ή και πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας. Γι΄ αυτό και επιμένω ότι η τόνωση του διαθέσιμου εισοδήματος, της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών αποτελεί μονόδρομο. Για τον λόγο αυτό, ο Προϋπολογισμός, ενώ αφορά το 2025, ουσιαστικά έχει ορίζοντα το 2027, ώστε αυτές οι ανατιμήσεις να αντισταθμιστούν και στο εξής να διατηρούνται μόνο σε ισχύ οι σταθερές αυξήσεις κάθε χρόνο.
Πρόκειται, με άλλα λόγια, για την οικονομική τεκμηρίωση ενός πολιτικού οδικού χάρτη, ο οποίος κρατά την πατρίδα μας σε μια σταθερή τροχιά προόδου, επιδιώκοντας στο εξής να μεταφράζει τους θετικούς δείκτες της ανάπτυξης σε ένα χειροπιαστό κοινωνικό αποτέλεσμα. Πάντα, όμως, και θα επιμένουμε σε αυτό, με σύνεση και με μέτρο, που θα αποτρέπουν εκτροχιασμούς σαν και αυτούς που ζουν σήμερα ισχυρές χώρες που έχουν τεθεί σε καθεστώς επιτήρησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως η Γαλλία και η Ιταλία”.
Διαβάστε ακόμη:
* Κίνηση προς τα εμπρός, με όχημα την οικονομία για το Μέγαρο Μαξίμου
Πηγή: capital.gr