25 Νοεμβρίου – Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
Κάθε 10 λεπτά, μια γυναίκα σκοτώνεται. #NoExcuse. Να ενωθούμε για να τερματίσουμε τη βία κατά των γυναικών. Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών παραμένει μια από τις πιο διαδεδομένες και διάχυτες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία από στενό σύντροφο, σεξουαλική βία από μη σύντροφο ή και τα δύο, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή της.
Για τουλάχιστον 51.100 γυναίκες το 2023, ο κύκλος της βίας με βάση το φύλο τελείωσε με μια τελική και βάναυση πράξη – τη δολοφονία τους από συντρόφους και μέλη της οικογένειας. Αυτό σημαίνει ότι μια γυναίκα σκοτωνόταν κάθε 10 λεπτά.
Αυτή η μάστιγα έχει ενταθεί σε διάφορα περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένου του χώρου εργασίας και των διαδικτυακών χώρων, και έχει επιδεινωθεί από τις συγκρούσεις και την κλιματική αλλαγή.
Η λύση βρίσκεται στις σθεναρές απαντήσεις, στην ανάληψη ευθύνης από τους δράστες και στην επιτάχυνση της δράσης μέσω εθνικών στρατηγικών με καλούς πόρους και αυξημένης χρηματοδότησης των κινημάτων για τα δικαιώματα των γυναικών.
Λάβε μέρος στις 16 ημέρες ακτιβισμού
Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών θα σηματοδοτήσει την έναρξη της εκστρατείας UNiTE (25 Νοεμβρίου – 10 Δεκεμβρίου) — μια πρωτοβουλία 16 ημερών ακτιβισμού που ολοκληρώνεται την ημέρα που γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (10 Δεκεμβρίου).
Αυτή η καμπάνια του 2024 «Κάθε 10 λεπτά, μια γυναίκα σκοτώνεται. #NoExcuse. Να ενωθούμε για να τερματίσουμε τη βία κατά των γυναικών» επικεντρώνει την προσοχή στην ανησυχητική κλιμάκωση της βίας κατά των γυναικών για να αναζωογονήσει τις δεσμεύσεις, να ζητήσει λογοδοσία και δράση από τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων.
Τι θεωρείται βία κατά των γυναικών
Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών (VAWG) παραμένει σε μεγάλο βαθμό μη καταγγελθείσα λόγω της ατιμωρησίας, της σιωπής, του στιγματισμού και της ντροπής που τη περιβάλλει.
Μπορεί να εκδηλωθεί με σωματικές, σεξουαλικές και ψυχολογικές μορφές, που περιλαμβάνει:
βία από οικείο σύντροφο (κτυπήματα, ψυχολογική κακοποίηση, συζυγικός βιασμός, γυναικοκτονία)·
σεξουαλική βία και παρενόχληση (βιασμός, εξαναγκαστικές σεξουαλικές πράξεις, ανεπιθύμητες σεξουαλικές ενέργειες, σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, εξαναγκαστικός γάμος, παρενόχληση στον δρόμο, καταδίωξη, παρενόχληση στον κυβερνοχώρο)·
εμπορία ανθρώπων (σκλαβιά, σεξουαλική εκμετάλλευση).
ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων
και γάμος παιδιών.
Στη Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών που εκδόθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1993, ορίζει τη βία κατά των γυναικών ως «κάθε πράξη βίας με βάση το φύλο που οδηγεί σε ή είναι πιθανό να οδηγήσει σε σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή ταλαιπωρία των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων απειλών για τέτοιες πράξεις, εξαναγκασμού ή αυθαίρετης στέρησης της ελευθερίας, είτε συμβαίνουν στη δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή».
Αυτό επηρεάζει τις γυναίκες σε όλα τα στάδια της ζωής τους, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, της απασχόλησης και των ευκαιριών.
Ορισμένες γυναίκες και κορίτσια, όπως εκείνες που βρίσκονται σε ευάλωτες καταστάσεις ή ανθρωπιστικές κρίσεις, μετανάστες, LGTBI, αυτόχθονες πληθυσμοί ή άτομα με αναπηρίες, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Η βία κατά των γυναικών εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο για την επίτευξη της ισότητας, της ανάπτυξης, της ειρήνης καθώς και για την εκπλήρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών. Συνολικά, η υπόσχεση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) –να μην αφήσουμε κανέναν πίσω– δεν μπορεί να εκπληρωθεί χωρίς να τεθεί τέλος στη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών.
Το ήξερες;
Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι 736 εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία. Τα κορίτσια διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο βίας – 1 στα 4 έφηβα κορίτσια κακοποιούνται από τους συντρόφους τους.
Το 16% έως 58% των γυναικών παγκοσμίως βιώνουν βία λόγω φύλου που διευκολύνεται από την τεχνολογία. Η γενιά Z και οι Millennials επηρεάζονται περισσότερο.
Το 70% των γυναικών σε σύγκρουση, πόλεμο και ανθρωπιστική κρίση βιώνουν βία λόγω φύλου.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων έχει αυξηθεί κατά 15% σε σύγκριση με τα δεδομένα πριν από οκτώ χρόνια.
Διάβασε περισσότερα: International Day for the Elimination of Violence against Women | United Nations
Πηγή: allyou.gr