Τις επόμενες 24 ώρες οι Ρωσία ενδέχεται να πλήξει ξανά την Ουκρανία με τον νέο πύραυλό της, τον Oreshnik (σ.σ. στα ρωσικά σημαίνει «φουντουκιά»), κατά ρωσικές διαρροές.
🚨Update: Possible IRBM «Oreshnik» launch within the next 24hrs, after several long range strikes by NATO against Russia! Missile has been deployed and the Russian military is just awaiting orders from Putin to launch!pic.twitter.com/cykZq6jjTr
— US Civil Defense News (@CaptCoronado) November 24, 2024
Οι εν λόγω αναφορές έρχονται σε συνέχεια δήλωσης του Πούτιν ότι η Ρωσία διαθέτει και άλλους Oreshnik. Ο πρόεδρος της Ρωσίας προσέθεσε ότι η χώρα του θα προβεί σε μαζική παραγωγή αυτού το νέου υπερόπλου της.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Oreshnik μπορεί να πλήξει ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε ελάχιστο χρόνο.
Από τον τόπο εκτόξευσής του, το πεδίο βολής Καπούστιν Γιαρ στη νότια περιοχή Αστραχάν της Ρωσίας, ο Oreshnik μπορεί να φτάσει:
- Βαρσοβία σε 12 λεπτά.
- Βερολίνο σε 15 λεπτά.
- Παρίσι και Λονδίνο σε 20 λεπτά.
Τεχνικά χαρακτηριστικά του Oreshnik
Ο Oreshnik είναι ένας υπερηχητικός βαλλιστικός πύραυλος με ταχύτητα που φτάνει τα 10 Mach, δηλαδή περίπου 7.600 μίλια/ώρα (12.250 χλμ/ώρα). Η εμβέλειά του εκτιμάται σε περίπου 5.000 χιλιόμετρα (3.100 μίλια), επιτρέποντάς του να πλήξει στόχους σε μεγάλες αποστάσεις. Επιπλέον, διαθέτει ξεχωριστές κεφαλές που μπορούν να χτυπήσουν διαφορετικούς στόχους, καθιστώντας τον ιδιαίτερα απειλητικό.
Το Πεντάγωνο τόνισε ότι, αν και εκτοξεύθηκε με συμβατική κεφαλή, θα μπορούσε να φέρει πυρηνική. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημερώθηκαν μέσω των καναλιών Μείωσης Πυρηνικού Κινδύνου πριν από την εκτόξευση, αλλά το Πεντάγωνο αμφισβήτησε την επίσημη ρωσική εκδοχή, χαρακτηρίζοντας τον πύραυλο ως πειραματικό μέσου βεληνεκούς, σχετικό με τον RS-26 Rubezh.
Ο συγκεκριμένος πύραυλος, ο οποίος μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή, χρησιμοποιήθηκε σε επίθεση κατά της Ουκρανίας, με το Κίεβο να υποστηρίζει αρχικά ότι επρόκειτο για διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο. Το ΝΑΤΟ αντέδρασε δηλώνοντας ότι τέτοιου είδους όπλα δεν θα αλλάξουν την πορεία της σύγκρουσης ούτε θα μειώσουν τη δέσμευση των συμμάχων να υποστηρίξουν την Ουκρανία. Παράλληλα, κατήγγειλε τη Ρωσία για την τρομοκράτηση αμάχων και την προσπάθεια εκφοβισμού των χωρών που στηρίζουν την Ουκρανία.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε την εκτόξευση ως «σημαντική κλιμάκωση» της σύγκρουσης, ενώ επανέλαβε την προσεκτική προσέγγιση της Γερμανίας στη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, αποφεύγοντας τη διάθεση πυραύλων με μεγάλη εμβέλεια που θα μπορούσαν να πλήξουν ρωσικό έδαφος. Από την πλευρά της, η Κίνα ζήτησε αυτοσυγκράτηση και διάλογο για την αποκλιμάκωση της κρίσης.
Έκκληση Ζελένσκι στη Δύση: Διατηρήστε την πίεση
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι τονίζει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι η Ρωσία πρέπει να χάσει την ικανότητά της να χρηματοδοτεί τον πόλεμο κάθε εβδομάδα.
Σημειώνει ότι ανεξάρτητα από το πόσο εκτεταμένα καταφεύγει η Ρωσία σε εκβιασμούς, ο κόσμος πρέπει να παραμείνει αποφασιστικός. «Μόνο με τη διατήρηση της πίεσης μπορούμε να φέρουμε την αληθινή ειρήνη πιο κοντά» υπογραμμίζει ο Ουκρανός πρόεδρος.
Επίσης αναφέρθηκε στη βοήθεια που έχει λάβει η Ουκρανία από τους εταίρους της την τελευταία εβδομάδα.
«Η Δανία έχει διαθέσει περίπου 1 δισεκατομμύριο κορώνες και τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν για την υποστήριξη της αμυντικής μας βιομηχανίας. Η Νορβηγία ετοίμασε μια αρχική δόση σύμφωνα με το δανέζικο μοντέλο για να ενισχύσει την παραγωγή όπλων στην Ουκρανία. Ομοίως, η Σουηδία συμμετέχει στις προσπάθειες χρηματοδότησης στο πλαίσιο αυτού του μοντέλου».
This week brought several new defense aid packages for Ukraine. Denmark has allocated approximately 1 billion kroner, and the funds will be directed toward supporting our defense industry. Norway has prepared an initial tranche following the Danish model to bolster weapons… pic.twitter.com/xzthIyKFf2
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) November 24, 2024
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παράσχει πακέτο 275 εκατομμυρίων δολαρίων, προσέθεσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Επιπλέον, νέο πακέτο βοήθειας παρείχε η Γερμανία, αλλά και ο Καναδάς παρείχε αντιαεροπορικό σύστημα NASAMS.
Οι κυρώσεις είναι εξίσου ζωτικής σημασίας, όπως συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας. Υπογράμμισε ότι «αυτή την εβδομάδα, οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες, εξαιρετικά αποτελεσματικές κυρώσεις που στοχεύουν τον τραπεζικό τομέα της Ρωσίας».
«Αυτά τα μέτρα αποδυναμώνουν σημαντικά το καθεστώς του Πούτιν. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερα – η Ρωσία πρέπει να χάσει την ικανότητά της να χρηματοδοτεί τον πόλεμο κάθε εβδομάδα. Ανεξάρτητα από το πόσο εκτεταμένα καταφεύγει η Ρωσία σε εκβιασμούς, ο κόσμος πρέπει να παραμείνει αποφασιστικός. Μόνο με τη διατήρηση της πίεσης μπορούμε να φέρουμε την αληθινή ειρήνη πιο κοντά», κατέληξε.
Πηγή: in.gr