Με την παγκόσμια οικονομία να ταλανίζεται από αυξημένη αβεβαιότητα, η Ελλάδα χρειάζεται να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες επαναβιομηχανοποίησης της, προκειμένου να θωρακίσει τη μακροχρόνια ανάπτυξή της.
ΕΕΝΕ: H επαναβιομηχανοποίηση πυξίδα για την αντιμετώπιση του παραγωγικού ελλείματος
Προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται να κινητοποιηθούν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση οι παραγωγικές δυνάμεις τόπου, και να ληφθούν μέτρα που να στηρίζουν ουσιαστικά τον επιχειρηματικό κόσμο και θα φέρουν απτά αποτελέσματα σε σχετικά σύντομο διάστημα.
ΟΤ FORUM: Πώς θα θεραπευθούν οι διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας
Πρόκειται για κοινή διαπίστωση οικονομικών αναλυτών και παραγόντων της αγοράς, οι οποίοι θεωρούν πως είναι η κατάλληλη στιγμή να προχωρήσουν με ακόμη ταχύτερο ρυθμό οι αλλαγές που χρειάζεται η ελληνική οικονομία.
H χώρα μπορεί να χτίσει μια οικονομία που θα πετυχαίνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης επί πολλά χρόνια
«Θεραπεύοντας τις διαρθρωτικές αδυναμίες και εφαρμόζοντας «έξυπνες» πολιτικές στο πεδίο, η χώρα μπορεί να χτίσει μια οικονομία που θα πετυχαίνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης επί πολλά χρόνια», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Για τις παρεμβάσεις και τα μέτρα που απαιτούνται για να πάρει μπροστά η παραγωγική μηχανή θα μιλήσει στο ΟΤ FORUM: «Ένα νέο παραγωγικό πρότυπο – «”Ελλάδα 2030″» ο Πρόεδρος της Ε.ΕΝ.Ε, Κρίστιαν Χατζημηνάς στο debate που θα έχει με τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο στην πρώτη ημέρα του συνεδρίου.
Χατζημηνάς: Η Ελλάδα πρέπει να επαναβιομηχανοποιηθεί
«Η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει τον ρυθμό επαναβιομηχανοποίησής της, γιατί υστερεί έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ε.ΕΝ.Ε, Κρίστιαν Χατζημηνάς, κατά τη διάρκεια της 8ης Οικονομικής Διάσκεψής της, σημειώνοντας πως αν εφαρμοστούν τουλάχιστον τα τρία από τα τέσσερα μέτρα που προτείνει η Ε.ΕΝ.Ε θα υπάρξει ουσιαστική βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, προς όφελος της ανάπτυξης και της εργασίας.
«Η Ελλάδα πρέπει να επαναβιομηχανοποιηθεί, γιατί υστερεί έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της»
Ο κ. Χατζημηνάς είπε ακόμη ότι «η αύξηση της παραγωγικότητας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τις αυξήσεις μισθών, τονίζοντας ότι «η χαμηλή παραγωγικότητα είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στην Ευρώπη».
«Η Ελλάδα πρέπει να επαναβιομηχανοποιηθεί, γιατί υστερεί έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της», σημείωσε ο ίδιος ενώ πρόσθεσε ότι στη διαδικασία επαναβιομηχανοποίησης εμπλέκονται μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ή εταιρείες, ακόμα κι από τον κλάδο της εστίασης, που λειτουργούν σε ένα υψηλής τεχνολογίας περιβάλλον παραγωγής.
Το μη μισθολογικό κόστος και ο οριακός συντελεστής
«Αυτό που προτείνουμε είναι να μπει οριακός φορολογικός συντελεστής έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανεκπαιδεύσουμε σωστά όλο το εργατικό δυναμικό μας. Να αυξήσουμε τους μισθούς, αλλά να μην καταβάλλουμε το μη μισθολογικό κόστος, το οποίο, είναι τριπλάσιο του μισθού. Αυτός είναι ένας τρόπος να ξεκινήσουμε μια επανάσταση», επεσήμανε.
Οι τέσσερις προτάσεις της ΕΕΝΕ είναι οι εξής:
- Μηδενικό Οριακό Μη Μισθολογικό Κόστος: Προτείνεται η μείωση του οριακού μη μισθολογικού κόστους σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, που επενδύουν στην απόκτηση ή την αναβάθμιση ψηφιακών και άλλων δεξιοτήτων μέσω αντίστοιχης πιστοποίησης, και ως απόρροια αυτού οι εργοδότες θα αυξάνουν τους μισθούς.
- Μειωμένη Οριακή Φορολόγηση Επιχειρήσεων: Προτείνεται ένα σχήμα μειωμένης οριακής φορολόγησης για επιχειρήσεις προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της αναπτυξιακής τους δυναμικής. Αυτή η στρατηγική σκοπεύει στη διευκόλυνση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και στην ενθάρρυνση νέων επενδύσεων, προάγοντας έτσι τη βιώσιμη ανάπτυξη.
- Σταδιακή Κατάργηση Προκαταβολής Φόρου: Η πρόταση για μία προγραμματισμένη, σταδιακή κατάργηση της προκαταβολή φόρου, για τα επόμενα δέκα και πλέον χρόνια, στοχεύει στην αύξηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και την τόνωση των νέων επενδύσεων. Αυτή η ενέργεια αναμένεται να ενισχύσει τη συνολική οικονομική ανάπτυξη και να υποστηρίξει την επιχειρηματικότητα.
- Σταδιακή Επιτάχυνση Αποσβέσεων για Επενδύσεις σε Εξοπλισμό: Προτείνεται η μείωση του χρόνου απόσβεσης επενδύσεων που γίνονται σε παραγωγικό εξοπλισμό, προσφέροντας ισχυρά κίνητρα για περαιτέρω επενδύσεις που θα ενισχύσουν τη παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.
Πηγή: ot.gr