Κλιματική αλλαγή: Προκαλεί δυσβάσταχτους καύσωνες και οδηγεί σε εκατομμύρια πρόωρους θανάτους

Κλιματική αλλαγή: Προκαλεί δυσβάσταχτους καύσωνες και οδηγεί σε εκατομμύρια πρόωρους θανάτους

Οι επιπτώσεις από την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πλέον μετρήσιμες και επικίνδυνες, κοστίζοντας εκατομμύρια ζωές σε βάθος μόλις δύο δεκαετιών 

ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ

Όλο και πιο ανησυχητικές είναι οι νεότερες αναλύσεις δεδομένων σχετικά με το πραγματικό αποτύπωμα της αλλαγής των καιρικών συνθηκών λόγω της κλιματικής αλλαγής, σε τέτοιο μέγεθος που δεν έχει βιώσει η ανθρωπότητα ποτέ στο παρελθόν.

Ειδικότερα, τουλάχιστον 24 κύματα καύσωνα τα οποία δεν θα μπορούσαν να είχαν σημειωθεί χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση στο κλίμα, έχουν πλήξει περιοχές σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η αξιολόγηση αυτή αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη του πώς η ανθρωπογενής υπερθέρμανση της Γης εντείνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι πρωτοφανείς αυτοί καύσωνες προκάλεσαν σημαντικές απώλειες ζωών σε Βόρεια Αμερική, Ευρώπη και Ασία. Επιστημονικές αναλύσεις δείχνουν ότι η πρόκλησή τους θα ήταν σχεδόν αδύνατη, χωρίς την επιπλέον θερμότητα που παγιδεύεται από τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων νεογέννητων, δεν θα είχαν πεθάνει πρόωρα χωρίς την επιπλέον θερμότητα που προκαλείται από ανθρώπινες δραστηριότητες.

Συνολικά, οι μελέτες που εξετάζουν τον ρόλο της κλιματικής κρίσης σε καταστροφές που θεωρούνται πλέον αφύσικες αποκαλύπτουν ότι 550 καύσωνες, πλημμύρες, καταιγίδες, ξηρασίες και πυρκαγιές έχουν γίνει σημαντικά πιο έντονες ή πιο συχνές λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης. Παρ’ όλα αυτά, αυτή η καταγραφή αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό μέρος της πραγματικής ζημίας, καθώς τα περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα παραμένουν χωρίς επιστημονική ανάλυση.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από τη νέα βάση δεδομένων με εκατοντάδες μελέτες που αναλύουν τον ρόλο της παγκόσμιας θέρμανσης στα ακραία καιρικά φαινόμενα καταρτίστηκε από την ιστοσελίδα Carbon Brief και δημοσίευσε ο Guardian. Πρόκειται για τη μόνη ολοκληρωμένη αξιολόγηση και αποδεικνύει συντριπτικά ότι η κλιματική έκτακτη ανάγκη είναι εδώ σήμερα, αφαιρώντας ζωές σε όλες τις γωνιές του κόσμου.

Οι μελέτες εξέτασαν τις επιπτώσεις που προκύπτουν από την αύξηση της θερμοκρασίας κατά περίπου 1,3C μέχρι σήμερα. Η προοπτική των 2,5C έως 3,0C, όπου οδεύει ο κόσμος, είναι επομένως καταστροφική, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Γι’ αυτό, καλούν τις χώρες που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα Cop29 στο Αζερμπαϊτζάν να προχωρήσουν σε μεγάλες και γρήγορες μειώσεις στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ζητούν επίσης χρηματοδότηση για την προστασία των κοινοτήτων που αντιμετωπίζουν τις αναπόφευκτες πλέον επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

«Ο αυξανόμενος ρόλος της κλιματικής αλλαγής στην ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων είναι σίγουρα ανησυχητικός», δήλωσε η Δρ Joyce Kimutai από το Imperial College του Λονδίνου, στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέλος της ομάδας World Weather Attribution και σύμβουλος της αντιπροσωπείας Cop29 της Κένυας. «Και αν αυτό συνεχιστεί, θα είναι πραγματικά δύσκολο για όλους. Η κλιματική κρίση δεν κάνει διακρίσεις στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει τους ανθρώπους. Χτυπάει κάθε μέρος του κόσμου» συμπλήρωσε.

Τα αδύνατα που έγιναν δυνατά και κοστίζουν ανθρώπινες ζωές

Εντυπωσιακά είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που θα ήταν σχεδόν αδύνατο να συμβούν χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση. Η καύση ορυκτών καυσίμων έχει αλλάξει τόσο δραματικά το κλίμα που οι καύσωνες πλήττουν τις κοινότητες με σοβαρότητα και συχνότητα πρωτοφανή στην ανθρώπινη ιστορία των τελευταίων 5.000 ετών. Οι πόλεις, τα νοσοκομεία, οι δρόμοι και τα αγροκτήματα είναι απροετοίμαστα για αυτόν τον νέο, ολοένα πιο επικίνδυνο κόσμο, καθώς οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συνεχίζουν να αυξάνονται.

Χαρακτηριστικά είναι και τα αναδυόμενα στοιχεία: Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ένα στα τρία νεογέννητα μωρά – δηλαδή περίπου 10.000 μωρά ετησίως- που πέθαναν εξαιτίας της ζέστης θα είχε επιβιώσει αν η παγκόσμια θερμοκρασία δεν είχε αυξηθεί πέρα από τα φυσιολογικά όρια. Η μελέτη αξιολόγησε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος από το 2001 έως το 2019.

Μια διαφορετική μελέτη για τους θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη, από το 1991-2018 στις 43 χώρες που αξιολογήθηκαν, διαπίστωσε ότι κατά προσέγγιση εκτιμώνται σε περισσότερους από 100.000 ετησίως. Για τις δύο δεκαετίες, αυτό συνεπάγεται φόρο αίματος εκατομμυρίων ζωών εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.

Παρόλα αυτά, μέρη του κόσμου έχουν μελετηθεί ελάχιστα από τους επιστήμονες, όπως σημεία εκτός της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Κίνας, με αποτέλεσμα οι πραγματικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης να μην έχουν αναφερθεί επαρκώς.

Διαβάστε επίσης:

Κλιματική αλλαγή – Ελλάδα: Το αποτύπωμά της στην υγεία – Δύο νέες μελέτες

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Στερεί μια ζωή κάθε 5 δευτερόλεπτα

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Για ποιους ασθενείς αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ