Η κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε σήμερα (26/11) τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τον Λίβανο και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Τζο Μπάιντεν, τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα παράσχουν την απαραίτητη βοήθεια για να τη διασφαλίσουν.
Αρχικά, ο Μπάιντεν είπε ότι «το Ισραήλ δεν ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο, ούτε ο λαός του Λιβάνου». «Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος με τη Χεζμπολάχ, περισσότεροι από 70.000 Ισραηλινοί αναγκάστηκαν να ζήσουν ως πρόσφυγες στις χώρες τους και πάνω από 300.000 Λιβανέζοι αναγκάστηκαν επίσης να ζήσουν ως πρόσφυγες στη χώρα τους», τόνισε.
«Οι μάχες στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου θα τελειώσουν», εξήγησε και συμπλήρωσε πως «η συμφωνία εκεχειρίας προαναγγέλλει νέα αρχή για τον Λίβανο».
Αναλύοντας περαιτέρω το σχέδιο της εκεχειρίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι τις επόμενες 60 ημέρες ο λιβανέζικος στρατός και οι κρατικές δυνάμεις ασφαλείας θα αναπτυχθούν και θα πάρουν τον έλεγχο της επικράτειάς τους για άλλη μια φορά. «Δεν θα επιτραπεί η ανοικοδόμηση των υποδομών της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο», συμπλήρωσε. «Και τις επόμενες 60 ημέρες το Ισραήλ θα αποσύρει σταδιακά τις δυνάμεις του».
Παράλληλα, είπε πως «ό,τι έχει απομείνει από τη Χεζμπολάχ και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις δεν θα επιτραπεί να απειλήσει ξανά την ασφάλεια».
Ο Αμερικανός πολιτικός είπε επίσης πως η χώρα του, με την υποστήριξη της Γαλλίας και άλλων συμμάχων, «έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν με το Ισραήλ και τον Λίβανο για να διασφαλίσουν ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί».
«Όπως ο λαός του Λιβάνου αξίζει ένα μέλλον ασφάλειας και ευημερίας, το ίδιο αξίζει και ο λαός της Γάζας», είπε στη συνέχεια. «Οι άνθρωποι της Γάζας έχουν περάσει την κόλαση. Ο κόσμος τους καταστράφηκε. Πάρα πολλοί άμαχοι στη Γάζα έχουν υποφέρει πάρα πολύ. Η Χαμάς αρνείται επί μήνες και μήνες να διαπραγματευτεί μια κατάπαυση του πυρός και μια συμφωνία ομήρων»
Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε, δε, πως οι ΗΠΑ θα δώσουν μια ώθηση «τις επόμενες ημέρες», προκειμένου να επιτευχθεί εκεχειρία και ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.
Νωρίτερα, ο ισραηλινός ομόλογός του, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προειδοποίησε τη Χεζμπολάχ πως σε περίπτωση που δεν σεβαστεί τους όρους της εκεχειρίας τότε το Ισραήλ θα εξαπολύσει αμέσως νέες επιθέσεις εναντίον της.
«Θα επιβάλουμε τη συμφωνία (σ.σ. την εφαρμογή της) και θα απαντήσουμε σθεναρά σε οποιαδήποτε παραβίαση. Μαζί, θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη», τόνισε. «Διατηρούμε πλήρη ελευθερία στρατιωτικών κινήσεων. Εάν η Χεζμπολάχ παραβιάσει τη συμφωνία ή επιχειρήσει να εξοπλιστεί ξανά, θα χτυπήσουμε αποφασιστικά», συνέχισε.
Εκφράζοντας ικανοποίηση για την αποτελεσματικότητα των στρατιωτικών επιχειρήσεων στον Λίβανο, ο Νετανιάχου υποστήριξε πως έφεραν τη Χεζμπολάχ «δεκαετίες πίσω», διαβεβαιώνοντας πως οι εκτοπισμένοι κάτοικοι παραμεθόριων κοινοτήτων στο βόρειο Ισραήλ θα επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.
«Αλλάζουμε την όψη της Μέσης Ανατολής», διεμήνυσε ο Νετανιάχου, εξηγώντας πως τρεις ήταν οι λόγοι για να επιδιωχθεί κατάπαυση του πυρός: να επικεντρωθεί το Ισραήλ στην ιρανική απειλή, να αναπληρωθούν τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να επιτραπεί στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) να έχουν μια περίοδο ανάπαυλας, και τέλος να απομονωθεί η παλαιστινιακή Χαμάς – η άνευ προηγούμενου επίθεση της οποίας, τον Οκτώβριο του 2023 αποτέλεσε έναυσμα για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.
Η λιβανέζικη Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν και είναι σύμμαχος της παλαιστινιακής Χαμάς, είναι πολύ πιο αδύναμη σήμερα από ό,τι ήταν πριν από την έναρξη των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον Λίβανο, υπογράμμισε ο Νετανιάχου. «Την έχουμε γυρίσει δεκαετίες πίσω… Εξοντώσαμε τους κορυφαίους ηγέτες της, καταστρέψαμε τους περισσότερους από τους πύραυλους της, εξουδετερώσαμε χιλιάδες μαχητές και αφανίσαμε τρομοκρατικές υποδομές που υπήρχαν για χρόνια κοντά στα σύνορα μας», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.
Παράλληλα, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στη Συρία, λέγοντας πως το καθεστώς Άσαντ «παίζει με τη φωτιά».
Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα στη Συρία από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη γειτονική του χώρα, πριν από 13 χρόνια, βάζοντας συνήθως στο στόχαστρο δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν και θέσεις του συριακού στρατού. Έχει τονίσει επανειλημμένως ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν – το οποίο υποστηρίζει την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ – να ενισχύσει την παρουσία του στη χώρα.
Πηγή: in.gr