Σενάριο και για ευρωπαίους στρατιώτες!

Ευθύνες για πολλούς θανάτους

Τουλάχιστον 145 drones, εναέριες βόμβες και πυραύλους εξαπέλυσε χθες μέσα σε μερικές ώρες εναντίον της Ουκρανίας η Ρωσία, τραυματίζοντας δεκάδες ανθρώπους στο Χάρκοβο και την Οδησσό. Από την πλευρά του, το Κίεβο πραγματοποίησε σύμφωνα με τις πληροφορίες την τέταρτη κατά σειρά επίθεσή του με δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στη ρωσική επικράτεια, και πιο συγκεκριμένα στην περιφέρεια του Κουρσκ –το πράσινο φως που πήρε από την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο για αυτές τις επιθέσεις ώθησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να δοκιμάσει την περασμένη Πέμπτη εναντίον του Ντνίπρο τον «Ορέσνικ», έναν νέο ρωσικό βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς. Εκτάκτως συνεδριάζει σήμερα για το θέμα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ουκρανίας. Οι υπουργοί Αμυνας της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας συναντήθηκαν χθες στο Βερολίνο προκειμένου να συζητήσουν μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας και της συνεργασίας της Ευρώπης. Στον πόλεμο στην Ουκρανία αναμένεται να επικεντρωθούν σήμερα και οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, που συναντώνται από χθες κοντά στη Ρώμη.

Νέο στάδιο κλιμάκωσης

Και ενώ ο πόλεμος βιώνει ένα νέο στάδιο κλιμάκωσης, η εφημερίδα «Le Monde» πληροφορήθηκε από «συγκλίνουσες πηγές» πως οι συζητήσεις για την αποστολή δυτικών στρατευμάτων και ιδιωτικών εταιρειών άμυνας στην Ουκρανία έχουν επανενεργοποιηθεί.

Η συζήτηση για την αποστολή «στρατευμάτων» στην Ουκρανία που είχε ξεκινήσει θορυβωδώς ο Εμανουέλ Μακρόν τον περασμένο Φεβρουάριο είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, με επικεφαλής τη Γερμανία. Ωστόσο, το σενάριο αυτό φέρεται να μην εγκαταλείφθηκε οριστικά. Η γαλλική εφημερίδα μιλάει για ευαίσθητες και στο μεγαλύτερο μέρος τους διαβαθμισμένες συζητήσεις που ξεκίνησαν εκ νέου λόγω (και) της υπαρκτής πιθανότητας να αποσύρουν οι ΗΠΑ τη στήριξή τους στο Κίεβο μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της, αναβίωσαν τις τελευταίες εβδομάδες με την επίσκεψη του βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ στη Γαλλία. «Διεξάγονται επί του παρόντος συζητήσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας σχετικά με την αμυντική συνεργασία, ιδίως με σκοπό τη δημιουργία ενός σκληρού πυρήνα συμμάχων στην Ευρώπη, με επίκεντρο την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια με την ευρεία έννοια» δήλωσε βρετανική στρατιωτική πηγή στον «Monde». Δήλωση που συνάδει με όσα είπε στο BBC ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Λονδίνο, όταν διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» όσον αφορά τη στήριξη της Ουκρανίας.

Στον γαλλικό στρατό

Σύμφωνα πάντα με τον «Monde», στους κόλπους των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων υπάρχει «όλο και λιγότερη λεκτική αυτοσυγκράτηση» σχετικά με τον ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν οι γάλλοι στρατιώτες στην Ουκρανία, ιδίως μετά την παύση των εχθροπραξιών. Πριν από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαιτεί «εγγυήσεις ασφαλείας» από τους συμμάχους του. «Αυτό το ζήτημα των εγγυήσεων ασφαλείας που προσφέρονται από έναν συνασπισμό του ΝΑΤΟ ή από ad hoc συνασπισμούς – και επομένως μια μορφή συνεισφοράς της χώρας μας – βρίσκεται στο τραπέζι» δήλωσε στον Τύπο την περασμένη Πέμπτη ο στρατηγός Πιερ Σιλ, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του γαλλικού στρατού. Οι γαλλικοί και βρετανικοί προβληματισμοί για το θέμα αυτό απηχούν τις λίγες δημόσιες λεπτομέρειες που έχουν διαρρεύσει για τις προθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία, πέρα από τη διακηρυγμένη επιθυμία του να διευθετηθεί ο πόλεμος «μέσα σε 24 ώρες». Στις 6 Νοεμβρίου, τρία μέλη της ομάδας του εκλεγμένου προέδρου περιέγραψαν στη «Wall Street Journal» ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο, μετά την κατάπαυση του πυρός, η γραμμή του μετώπου θα μπορούσε να σφραγιστεί από μια στρατιωτικοποιημένη ζώνη, με την υποστήριξη μιας ειρηνευτικής δύναμης παρατηρητών – η οποία θα ήταν αμιγώς ευρωπαϊκή. Πολλές πηγές συμφώνησαν, μιλώντας στον «Monde, πως το διακύβευμα του σταδίου του πολέμου που τώρα ξεκινάει είναι να καταφέρουν οι Ευρωπαίοι να φτάσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δυναμικά, στο πλευρό της Ουκρανίας, χωρίς να εξαρτώνται αποκλειστικά από το ρωσοαμερικανικό «παιχνίδι». Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο χαιρέτισε χθες το γεγονός ότι το επιτελείο του Τραμπ μιλάει για «ειρήνη» και «ειρηνευτικό σχέδιο» για την Ουκρανία, σχολιάζοντας πόσο διαφέρει η στάση του από εκείνη της κυβέρνησης Μπάιντεν που επιδιώκει, στα μάτια της Μόσχας πάντα, να κλιμακώσει τη σύγκρουση.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μην κοιτάτε πάνω

Μην κοιτάτε πάνω

Στις 14 Ιουλίου του 2021, η Ινκα Ορτ και ο σύζυγός της Ραλφ ταξίδεψαν από τη…