Του Δημήτρη Γκάτσιου
Σε μία κρίσιμη συγκυρία γεωπολιτικής ρευστότητας, σε σημεία-κλειδιά του παγκόσμιου χάρτη, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, φτάνει στην ελληνική πρωτεύουσα για διευρυμένες συνομιλίες με την ηγεσία της χώρας.
Τη στιγμή που μαίνονται τα μέτωπα σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή και λίγες εβδομάδες πριν την ορκιστεί πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Ντόναλντ Τραμπ, ο επί 14 συναπτά έτη επικεφαλής συνεργατικών κυβερνήσεων στην Ολλανδία και νέος επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, σε μία από τις πλέον δύσκολες συγκυρίες για τη Δύση, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο κ. Ρούτε έρχεται στην Αθήνα, μετά το τετ α τετ στο Παλμ Μπιτς, στη Φλόριντα, με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ και αφού χθες συναντήθηκε στην Τουρκία με τον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέτοντας επί τάπητος:
-Τη συλλογική ασφάλεια της Συμμαχίας.
-Την απειλή της τρομοκρατίας.
-Το μέτωπο Ουκρανίας-Ρωσίας.
-Την κρίση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Διευρυμένες συνομιλίες
Το momentum της παρουσίας του Μαρκ Ρούτε στην ελληνική πρωτεύουσα θεωρείται κρίσιμο, καθώς άπασες οι εξελίξεις διαμορφώνονται από τους δύο εν εξελίξει πολέμους, εκ των οποίων ο ένας μαίνεται πολύ κοντά στα ανατολικά εδάφη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Η Αθήνα, με αναβαθμισμένο το γεωπολιτικό αποτύπωμά της στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και αναγνωρισμένη από συμμάχους και συνομιλητές ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας συμμετέχει ενεργά στις διεργασίες και τις συζητήσεις τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και σε επίπεδο ΝΑΤΟ, διατηρώντας, μάλιστα, διαχρονικά τον όρο δαπάνης άνω του 2% του ΑΕΠ για στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Κάτι που αναμένεται να εξάρει ο νέος γενικός γραμματέας στις τοποθετήσεις του. Σε χρόνο παράλληλο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει…κρούσει πολλάκις το καμπανάκι προς τις Βρυξέλλες όσον αφορά στην ατζέντα της ανταγωνιστικότητας. “Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να…ξυπνήσουμε από τη γεωπολιτική μας αφέλεια και να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε πρόσθετους πόρους για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις, είτε πρόκειται για ζητήματα ανταγωνιστικότητας είτε για ζητήματα ευρωπαϊκής άμυνας. Ελπίζω ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου θα κάνουμε αυτή τη συζήτηση με τη σοβαρότητα και τον επείγοντα χαρακτήρα που απαιτούν αυτοί οι καιροί”, σημειώνει ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει αναφερθεί πολλές φορές στην ανάγκη της μεγαλύτερης επένδυσης στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, με την ελληνική πρωτεύουσα να αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι απέχουμε ακόμα πολύ από μία συζήτηση για κοινούς ευρωπαϊκούς πόρους για την άμυνα. Η Αθήνα, σε πρώτη φάση, προτάσσει παρεμβάσεις, που μπορούν να δώσουν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο σε εκείνες τις χώρες που επιλέγουν να επενδύουν σημαντικά ποσά στην άμυνα. “Η χώρα μας επενδύει σχεδόν 3% του ΑΕΠ στην άμυνα. Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να συζητήσουμε, παρότι συμφωνήσαμε σχετικά πρόσφατα στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, ένα ποσό από αυτές τις αμυντικές δαπάνες να εξαιρείται από τους υπολογισμούς των οροφών των δαπανών. Είναι μία πρόταση, στην οποία θα εξακολουθώ να επιμένω. Δεν χρειάζεται αυτή η πρόταση πρόσθετα ευρωπαϊκά χρήματα, χρειάζεται απλά να δούμε με λίγο διαφορετική ματιά τον τρόπο με τον οποίον υπολογίζουμε τους δημοσιονομικούς κανόνες από εδώ και στο εξής”, είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός, στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής των “27” στη Βουδαπέστη.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μαρκ Ρούτε είναι παλαιοί γνώριμοι, με σημείο αναφοράς τις πολλαπλές συναντήσεις μέσα στα χρόνια που πέρασαν εντός των ευρωπαϊκών συμβουλίων. Παρά τις διαφωνίες του παρελθόντος, με αιχμή τα ζητήματα της οικονομίας (η Ολλανδία αποτελεί μέλος της αποκαλούμενης και ομάδας των φειδωλών χωρών εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας) κρίσιμα έτερα ζητήματα, όπως η ανάγκη της αμυντικής αυτονομίας ή η διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού κράτησαν κοντά τον πρωθυπουργό και τον πρώην ομόλογό του της Ολλανδίας. Σε κάθε περίπτωση, η ισχυροποίηση των δεσμών εντός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αποτελεί κλειδί για τη συνέχεια της πορείας, ιδιαίτερα σε μία συγκυρία γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων, ιδιαίτερα στα ανατολικά της Ευρώπης. Και με αυτά τα δεδομένα, η Αθήνα θα έχει να διαδραματίσει το δικό της ρόλο. “Ενδεχόμενη ειρήνη μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν μπορεί να είναι το αποτέλεσμα συνθηκολόγησης της Ουκρανίας. Βεβαίως, το να μιλάμε για μια ουκρανική νίκη μπορεί να ακούγεται πολύ αισιόδοξο, αλλά είναι σαφές ότι πρέπει τουλάχιστον να δώσουμε στην Ουκρανία τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να μην χάσει περισσότερα εδάφη. Αν κάποιος θέλει να είναι ρεαλιστής, αυτό ακριβώς προσπαθούμε να πετύχουμε αυτή τη στιγμή…Αυτή τη στιγμή η υποχρέωσή μας είναι να βοηθήσουμε την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Φυσικά, μπορούμε να παράσχουμε υλική υποστήριξη, όλοι το έχουμε κάνει, αλλά το να στείλουμε στρατεύματα είναι προφανώς κάτι που αποκλείεται”, έχει σημειώσει ο κ. Μητσοτάκης.
Πηγή: capital.gr