Αλλεπάλληλες αεροπορικές επιθέσεις στη Βηρυτό πραγματοποίησε χθες το μεσημέρι και το απόγευμα το Ισραήλ, εκδίδοντας μάλιστα για πρώτη φορά και εντολές εκκένωσης για τέσσερις περιοχές στο κέντρο της λιβανικής πρωτεύουσας. Την ίδια ώρα, ισραηλινοί στρατιώτες που επιχειρούν στον Nότιο Λίβανο έφταναν για πρώτη φορά μέχρι τον ποταμό Λιτάνι, 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα. «Δεν είναι ασυνήθιστο να εντείνεται η στρατιωτική δραστηριότητα πριν από την αναστολή των εχθροπραξιών, προκειμένου να επιτευχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι στρατιωτικοί στόχοι» σχολίασε εν θερμώ ο Aβι Μάγιερ, πρώην διευθυντής της «Jerusalem Post». Και είχε δίκιο: Αργά χθες, κατόπιν σύστασης του Μπενιαμίν Νετανιάχου, το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε με 10-1 ψήφους τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χεζμπολάχ για την οποία πίεζαν ΗΠΑ, ΕΕ και ΟΗΕ. Την επίσημη ανακοίνωση έκανε αμέσως μετά από τον Λευκό Οίκο ο Τζο Μπάιντεν, ευχαριστώντας τον Εμανουέλ Μακρόν για τη σύμπραξή του. Ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε πως η συμφωνία επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ στις 4 σήμερα τα ξημερώματα και είναι «σχεδιασμένη για μόνιμη παύση των εχθροπραξιών».
Εκφράζοντας ικανοποίηση για την αποτελεσματικότητα των ισραηλινών επιχειρήσεων στον Λίβανο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός είχε διαβεβαιώσει νωρίτερα σε διάγγελμά του πως πήγαν τη Χεζμπολάχ «δεκαετίες πίσω». «Αλλάζουμε την όψη της Μέσης Ανατολής» διαμήνυσε επισημαίνοντας πως η εκεχειρία (την οποία είχε ήδη εγκρίνει ο Λίβανος) θα επιτρέψει στο Ισραήλ να «επικεντρωθεί στην ιρανική απειλή», να «επανεξοπλίσει» τα στρατεύματά του και να «εντείνει την πίεση στη Χαμάς». Η συμφωνία βασίζεται στο Ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το οποίο είχε τερματιστεί ο προηγούμενος μεγάλος πόλεμος μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ το 2006. Προβλέπει πως εντός των επόμενων 60 ημερών τα ισραηλινά στρατεύματα που εισέβαλαν στον Νότιο Λίβανο τέλη Σεπτεμβρίου, μία εβδομάδα μετά την έναρξη εντατικής εκστρατείας αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον προπυργίων της Χεζμπολάχ στη χώρα, θα αποσυρθούν από την περιοχή· η Χεζμπολάχ θα βάλει από την πλευρά της τέλος στην ένοπλη παρουσία της νότια του ποταμού Λιτάνι και τη θέση τους εκεί, μαζί με τον έλεγχο της ασφάλειας, θα πάρει ο τακτικός στρατός του Λιβάνου, σε συνεργασία με την ειρηνευτική δύναμη του OHE, την Unifil.
Εφόσον εφαρμοστεί, η εκεχειρία θα βάλει τέλος στις εχθροπραξίες που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 3.823 ανθρώπους στον Λίβανο και έχουν αναγκάσει ένα εκατομμύριο άλλους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, επιτρέποντας, παράλληλα, σε 60.000 Ισραηλινούς να επιστρέψουν στις κατοικίες τους στο Βόρειο Ισραήλ. Οπως προειδοποίησαν ωστόσο πολλοί ισραηλινοί αξιωματούχοι και ο ίδιος ο Νετανιάχου, το Ισραήλ θα επιδείξει «μηδενική ανοχή» αν η Χεζμπολάχ παραβιάσει τη συμφωνία ή επιχειρήσει να εξοπλιστεί ξανά: βάσει συμφωνίας με τις ΗΠΑ, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διατηρούν «πλήρη ελευθερία στρατιωτικών κινήσεων». Το ευαίσθητο αυτό σημείο αυτό φέρεται να ήταν ένα από εκείνα που έκαναν τη συμφωνία να καθυστερήσει. Το ίδιο και η αρχική άρνηση του Ισραήλ να συμμετέχει η Γαλλία στον πενταμερή μηχανισμό, υπό την προεδρία των ΗΠΑ (μαζί με τη Unifil, τον λιβανικό και τον ισραηλινό στρατό), που θα αναλάβει την επιτήρηση της εκεχειρίας – άρνηση που τελικά κάμφθηκε, παρότι η Γαλλία επαναβεβαίωσε χθες, μαζί με πέντε από τις έξι ακόμα χώρες της G7 (πλην ΗΠΑ, που δεν αναγνωρίζουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο) ότι θα τηρήσει τις «αντίστοιχες» υποχρεώσεις της ως προς το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το ΔΠΔ σε βάρος του Νετανιάχου. Γαλλία και ΗΠΑ θα εργαστούν αμφότερες για να διασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός, διαβεβαίωσαν χθες το βράδυ Μπάιντεν και Μακρόν σε κοινή δήλωσή τους.
Εντός των ημερών, δήλωσε από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν, οι ΗΠΑ θα κάνουν άλλη μια προσπάθεια, με την Τουρκία, το Κατάρ και άλλους, για κατάπαυση του πυρός (και) στη Γάζα. Ομως τίποτα δεν είναι λιγότερο βέβαιο: ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριτς, διαβεβαίωσε προχθές πως το Ισραήλ πρέπει να «κατακτήσει» τη Γάζα και να μειώσει στο ήμισυ τον τοπικό παλαιστινιακό πληθυσμό μέσω μιας «εθελοντικής μετανάστευσης». Οι νεκροί στη Γάζα από την αρχή του πολέμου που πυροδότησε η Χαμάς με την τρομοκρατική της επίθεση στο Νότιο Ισραήλ πλησιάζουν πια τις 45.000.
Πηγή: tanea.gr