Φορέας ακινήτων, οφειλές δημοσίου και απονομή…

Ο ελληνικός προϋπολογισμός περνάει τις εξετάσεις της Κομισιόν

Του Τάσου Δασόπουλου 

Χρόνια προβλήματα, τα οποία έλκουν την καταγωγή τους από την εποχή των μνημονίων, επισημαίνει για άλλη μια φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 5η εξαμηνιαία “μεταμνημονιακή” αξιολόγηση, για την οικονομία, παρότι τελικά τη χαρακτηρίζει ως θετική. 

Σε ό,τι αφορά τον μηδενισμό των ληξιπρόθεσμών οφειλών του δημοσίου, ένα θέμα στο οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει ιδιαίτερη σημασία, σημειώνονται καθυστερήσεις σε δύο επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά τις οφειλές σε προμηθευτές, επισημαίνεται το πρόβλημα των δημόσιων νοσοκομείων. Όπως τονίζεται, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μειώθηκαν στα 178 εκατ. ευρώ τον περασμένο Ιούλιο (η αξιολόγηση έγινε στην αρχές Οκτωβρίου και αυτά ήταν τα διαθέσιμα στοιχεία) από 480 εκατ. ευρώ που ήταν τον περασμένο Ιανουάριο, ωστόσο η Επιτροπή δείχνει να αμφιβάλει αν το αποτέλεσμα είναι μόνιμο ή συγκυριακό.

Συγκεκριμένα, επισημαίνει τη σύσταση κεντρικού φορέα προμηθειών για τα δημόσια νοσοκομεία (ΕΚΑΠΥ), ωστόσο τονίζει και το γεγονός ότι συγκυριακά οι οφειλές των νοσοκομείων μειώνονται στα μέσα του έτους για αυξηθούν ξανά στο τέλος του χρόνου. Καταλήγει, δε, στο ότι η νέα συμφωνία με τις ελληνικές αρχές, είναι να μειώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα 150 ευρώ στο τέλος του χρόνου. 

Παράλληλα, επισημαίνεται η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στους ΟΤΑ θα έφτασε στα μέσα του χρόνου τα 174 εκατ. ευρώ από 104 εκατ. ευρώ που ήταν τον περασμένο Ιανουάριο. Ως λύση προαναγγέλλει μια έκτακτη επιδότηση 90 εκατ. ευρώ για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να μειωθεί το υπόλοιπο των οφειλών. 

Οι ληξιπρόθεσμες συντάξεις

Σε ό,τι αφορά στις καθυστερούμενες συντάξεις, η έκθεση της Κομισιόν σημειώνει πρόοδο για το υπόλοιπο των καθυστερούμενων κύριων συντάξεων, αλλά πρόβλημα στην απονομή επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ.

Ειδικότερα, τονίζεται το γεγονός ότι ενώ το υπόλοιπο των καθυστερούμενων κύριων συντάξεων έχει σχεδόν μηδενιστεί, το υπόλοιπο για επικουρικές και εφάπαξ αυξήθηκε από τον Ιανουάριο στον Ιούλιο κατά 50 εκατ. ευρώ (φτάνοντας το Ιούλιο τα 200 εκατ. ευρώ από 150 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο), ενώ οι καθυστερούμενες συντάξεις στο δημόσιο αυξάνονται από τα τέλη του 2023. Όλα αυτά ενώ είχε συμφωνηθεί ότι οι ληξιπρόθεσμες συντάξεις θα είχαν απονεμηθεί μέχρι και το τέλος του χρόνου. Ως προοπτική, η έκθεση δίνει μια δέσμευση του υπουργείου εργασίας που θα επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε να μειωθούν σημαντικά και ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις. 

Η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων 

Στον επίσης κρίσιμο τομέα της εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων, η Επιτροπή επισημαίνει μεν τη μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) στο 6,9% τον περασμένο Ιούνιο, με την χρήση του προγράμματος “Ηρακλής”, αλλά επισημαίνει και καθυστερήσεις στην εκκαθάριση τους.

Ειδικότερα σημειώνεται άλλη μια φορά η καθυστέρηση στη σύσταση και λειτουργία του νέου φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, για τα σπίτια νοικοκυριών τα οποία σκοπεύουν να προχωρήσουν σε προσωπική πτώχευση.

Ωστόσο, στις αρχές Σεπτεμβρίου, υπήρξε δευτερεύουσα νομοθεσίας που ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, διαδικασίες μεταβίβασης της κύριας κατοικίας των οφειλετών, μεταχείριση συντήρηση και άλλα συναφή έξοδα, ο μηχανισμός επιμερισμού κατά την επαναγορά και το ποσό του οι μελλοντικοί δικαιούχοι θα λαμβάνουν απευθείας από το κράτος. Μέχρι να τεθεί σε λειτουργία ο νέος φορέας, έχει τεθεί σε εφαρμογή σύστημα το οποίο θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα ευάλωτα νοικοκυριά για την προστασία της πρωτοβάθμιας κατοικίας. Ωστόσο, η υιοθέτηση του προσωρινού καθεστώτος εξακολουθεί να είναι πολύ περιορισμένη μέχρι στιγμής, με μόνο 184 οφειλέτες εισέρχονται στο καθεστώς και άλλοι 94 υπό αξιολόγηση έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2024.

Επίσης, τονίζεται ότι συνεχίζονται οι καθυστερήσεις σε πλειστηριασμούς λόγω της συσσώρευσης υποθέσεων την περίοδο των κλειστών δικαστηρίων λόγω του κορονοϊού και των αργών διαδικασιών του δικαστικού συστήματος. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ