Ο καθηγητής θα μιλήσει για την πανδημία, τις εμπειρίες που αποκόμισε από τη διαχείρισή της σε διάφορες χώρες καθώς και όσα θα μπορούσαμε να διδαχθούμε από αυτήν
YGEIAMOU.GR TEAM
*Γράφει η Βασιλική Χρυσοστομίδου
Επίτιμος Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Αλεξανδρούπολη αναγορεύεται σήμερα, 27 Νοεμβρίου 2024, ο Καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος. Η σχετική τελετή πρόκειται να λάβει χώρα στις 19.00, στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.
Το ερευνητικό έργο του Καθηγητή Πολιτικής της Υγείας στο Λονδίνο, εστιάζει σε συστήματα και πολιτικές υγείας, με έμφαση στη δημόσια υγεία, τη χρηματοδότηση, την προσβασιμότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας. Υπενθυμίζεται, ότι έχει διατελέσει Υπουργός Επικρατείας, βουλευτής και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης σε διεθνείς οργανισμούς την περίοδο της πανδημίας.
Στην αποψινή τελετή αναγόρευσής του, θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρύτανης του ΔΠΘ, Καθηγητής Φώτιος Μάρης. Θα ακολουθήσει ομιλία του Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητή Θεόδωρου Κωνσταντινίδη και παρουσίαση του έργου του τιμώμενου από τον Καθηγητή Στυλιανό Παναγούτσο. Την επίσημη ανάγνωση του Ψηφίσματος και της Αναγόρευσης, θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής, Καθηγητής Κωνσταντίνος Βαδικόλιας.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ομιλία του τιμώμενου Καθηγητή Μόσιαλου θα έχει θέμα: «Η πανδημία ως μάθημα: Προοπτικές για ένα ασφαλέστερο αύριο».
Συγκεκριμένα, ο κ.Μόσιαλος θα μιλήσει σχετικά με την πανδημία, τις εμπειρίες που αποκόμισε από τη διαχείριση αυτής στις διάφορες χώρες καθώς και όσα θα μπορούσαμε να διδαχθούμε, με στόχο τη δημιουργία ασφαλέστερων και αποτελεσματικότερων συστημάτων υγείας. Αναμένεται, ακόμη, να αναδείξει την ανάγκη να θεσπιστεί μία εθνική πολιτική, η οποία θα εδράζεται σε αξιόπιστα δεδομένα υγείας, έτσι ώστε να σχεδιάζονται βελτιωμένα συστήματα υγείας.
Επίσης, στην ομιλία του Καθηγητή θα συμπεριληφθεί η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στις υπηρεσίες υγείας αλλά και η αξία ίδρυσης και ανάπτυξης Βιοτραπεζών.
Ειδικότερα, θα μιλήσει για τη σημασία της ΤΝ σε ό,τι αφορά τη βελτίωση των διαγνώσεων, της θεραπείας και της πρόληψης ασθενειών. Επιπλέον, θα παρουσιάσει εφαρμογές της ΤΝ στη διαχείριση μεγάλων δεδομένων (big data), στη βελτιστοποίηση των κλινικών διαδικασιών όπως και στη διαμόρφωση εξατομικευμένων θεραπευτικών παρεμβάσεων.
Σχετικά με τη δημιουργία Βιοτραπεζών, ο κ.Μόσιαλος θα σταθεί στη συμβολή που μπορεί να έχουν στην προαγωγή της βιοϊατρικής έρευνας και της εξατομικευμένης ιατρικής, επειδή εκεί συλλέγονται, αποθηκεύονται και αναλύονται βιολογικά δείγματα και δεδομένα, από τα οποία αντλείται η δυνατότητα ανάπτυξης νέων θεραπευτικών πρωτοκόλλων και καινοτόμων μεθόδων πρόληψης.
Ο ίδιος, θα τονίσει τη σημασία να υπάρχει ένα ενιαίο και ολοκληρωμένο κανονιστικό πλαίσιο, μέσω του οποίου θα διασφαλίζεται η ορθή διαχείριση και προστασία των δεδομένων υγείας αλλά και η συμμόρφωση με τις αρχές της βιοηθικής και της ιδιωτικότητας.
Ο κ.Μόσιαλος πρόκειται να υπογραμμίσει την ανάγκη να δημιουργηθεί μία κοινή βάση δεδομένων, που θα αξιοποιηθεί τόσο από τον ιδιωτικό, όσο και από το δημόσιο τομέα, αφού θα δίνει τη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ τους σε θέματα φροντίδας και περίθαλψης. Η εφαρμογή μίας τέτοιας βάσης δεδομένων, θα συνδράμει καθοριστικά τη διαμόρφωση ενός πιο αποτελεσματικού συστήματος υγείας.
Δεν θα παραλείψει, τέλος, να κάνει λόγο για τη σημασία, που έχουν για την ανεύρεση λύσεων στα παγκόσμια προβλήματα υγείας, οι διεθνείς συνεργασίες.
Ειδήσεις σήμερα:
Γαστρεντερίτιδα: Πού οφείλεται η έξαρση κρουσμάτων στη χώρα μας – 5 περιοχές στο μικροσκόπιο του ΕΟΔΥ
Μείωση προσωπικού σε 4 Υπουργεία: Γιατί αποχωρούν κατά χιλιάδες από το Υγείας
Γεωργιάδης: Πρωταθλήτρια η Θεσσαλονίκη στα κλεισμένα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία
Πηγή: ygeiamou.gr