Λιγότερο είναι το προσωπικό των φορέων που εποπτεύει το Υπουργείου Υγείας και συνεπώς του ΕΣΥ τα τελευταία δύο χρόνια σύμφωνα με τα δεδομένα του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή
Ένα… γηρασμένο υγειονομικό σύστημα δείχνουν τα επίσημα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2025 που κατατέθηκε στη Βουλή. Από τις προσλήψεις και αποχωρήσεις για όλους τους υπαλλήλους και φορείς του Υπουργείου Υγείας προκύπτει αρνητικό ισοζύγιο, με τις συνταξιοδοτήσεις ή αποχωρήσεις για άλλους λόγους να είναι περισσότερες σε σχέση με τους μόνιμους διορισμούς.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που περιέχονται στον προϋπολογισμό του 2025, από τις αρχές του 2023 μέχρι και τις 30.9.2024 έχουν καταγραφεί 5.800 αποχωρήσεις από το Υπουργείο Υγείας (3.176 το 2023 και 2.624 το 2024). Την ίδια περίοδο έχουν πραγματοποιηθεί 4.140 προσλήψεις (1.050 το 2023 και 3.090 το 2024). Παρατηρείται, επομένως, μια μείωση του προσωπικού κατά 1.660 άτομα.
Τα παραπάνω νούμερα αφορούν σε υπαλλήλους του Υπουργείου Υγείας, μισθοδοτούμενων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Περιλαμβάνουν, επομένως, και υπαλλήλους του Υπουργείου Υγείας, καθώς και άλλων φορέων του Υπουργείου. Ένα μεγάλο ποσοστό των αποχωρήσεων και των προσλήψεων, βέβαια, αφορά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), δηλαδή σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη στελέχωση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Υγείας είναι ανάμεσα στα τέσσερα πρώτα Υπουργεία με τις περισσότερες αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται στον προϋπολογισμό, το 2023 αποχώρησαν συνολικά 14.621 τακτικοί υπάλληλοι, εκ των οποίων το 33% από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, το 22% από το Υπουργείο Υγείας και από 24% από τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη συνολικά.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το πρόβλημα στελέχωσης του ΕΣΥ, λόγω μικρού ενδιαφέροντος από νέους γιατρούς και νοσηλευτές, είναι μόνιμο για την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), το 2023 στα νοσοκομεία τοποθετήθηκαν μόλις 150 άτομα επικουρικό προσωπικό (συνολικά για όλες τις κατηγορίες, δηλαδή γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό). Παράλληλα, παρατηρείται ισχνό ενδιαφέρον σε προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού, με αποτέλεσμα πολλές προκηρύξεις να αποβαίνουν άγονες.
Το Υπουργείο Υγείας, πάντως, προγραμματίζει περισσότερες από 4.000 προσλήψεις για το διάστημα που μένει έως το τέλος του 2024 και κυρίως για το 2025, όπως έχει γράψει το ygeiamou.gr. Πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών και άλλων υπαλλήλων όπως τραυματιοφορείς – η σημαντική έλλειψη των οποίων έχει σημειωθεί και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό – είναι άμεση προτεραιότητα. Η ηγεσία του Υπουργείου «ποντάρει» και στα νέα οικονομικά και θεσμικά κίνητρα για άγονες περιοχές που καθιερώνει. Μέσω των ισχυρών «μπόνους» θεωρεί πως θέσεις σε συγκεκριμένες περιοχές και για συγκεκριμένες ειδικότητες που δεν είχαν ενδιαφέρον από νέους γιατρούς πλέον αποκτούν.
Διαβάστε επίσης:
Δήμος Αθηναίων: Ενισχύονται με προσλήψεις τα δημοτικά ιατρεία
Ενισχύονται με 1.375 προσλήψεις οι Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Μισθοί – ΕΣΥ: Από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη – Δείτε τις αποδοχές των γιατρών
Πηγή: ygeiamou.gr