Είναι επικίνδυνο να μπαίνει φρένο στο φτάρνισμα;

Είναι επικίνδυνο να μπαίνει φρένο στο φτάρνισμα;

Οταν νιώσεις αυτό το ιδιαίτερο γαργαλητό στο εσωτερικό της μύτης, ξέρεις ότι δεν υπάρχει επιστροφή. Το φτάρνισμα όμως έρχεται συχνά σε άβολες στιγμές: Μέσα στο ασανσέρ ή στο λεωφορείο, καθώς συνομιλούμε στο γραφείο ή στο εστιατόριο. Οπως και να έχει, ακόμη κι αν θέλουμε να το σταματήσουμε για να μη μεταδώσουμε τυχόν μικρόβια, η προσπάθεια αυτή μπορεί εν τέλει να μας προκαλέσει περισσότερο κακό από ό,τι θα φανταζόμασταν.

«Ενώ το φτάρνισμα παίζει σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση των λοιμώξεων, είναι επίσης απαραίτητο για την απομάκρυνση των ερεθιστικών ουσιών, των αλλεργιογόνων και άλλων ξένων υπολειμμάτων από τα ιγμόρεια» λέει ο ειδικός σε θέματα αλλεργίας και κλινικής ανοσολογίας της παγκοσμίου φήμης κλινικής Cleveland, Dr. DeVon Preston. «Αν δεν φταρνιζόμασταν, το σώμα μας θα μπορούσε να επιτρέψει δυνητικά βλαβερές ουσίες στα ιγμόρεια ή στους πνεύμονές μας».

Υπό το πρίσμα αυτό ο ίδιος αναλύει γιατί δεν πρέπει να επιχειρούμε να εμποδίσουμε το φυσιολογικό αυτό αντανακλαστικό του οργανισμού μας αλλά και τι πρέπει να κάνουμε αντ’ αυτού. Και ξεκινά παραθέτοντας το εξής δεδομένο, που ομολογουμένως προκαλεί έκπληξη: Οταν φταρνιζόμαστε, ο αέρας εκτοξεύεται με ταχύτητα 112 χλμ. την ώρα. Εξ ου και η συγκράτησή του μπορεί να είναι επιβλαβής.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τον Dr. Preston, μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα, όπως βλάβη στο τύμπανο του αφτιού από την πίεση που δημιουργείται. Επιπρόσθετα, «η ώθηση μολυσμένης βλέννας στην ευσταχιανή σάλπιγγα θα μπορούσε να προκαλέσει μόλυνση του μέσου ωτός» εξηγεί. Και η λίστα με τις επιπτώσεις δεν σταματά εδώ, καθώς η διάτρηση τυμπάνου που δύναται να προκληθεί από κάποια λοίμωξη (ωτίτιδα), κάποιες φορές χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση.

Αντίστοιχα, ένα… καταπιεσμένο φτάρνισμα μπορεί να προκαλέσει την επαναπροώθηση της βλέννας και των ερεθιστικών ουσιών που βρίσκονται  στα ιγμόρεια, με αποτέλεσμα την εκδήλωση πόνου, συμφόρησης ή ακόμη και λοίμωξης στην περιοχή. Η συγκράτησή του όμως μπορεί να αυξήσει προσωρινά και την ενδοφθάλμια πίεση (την πίεση δηλαδή μέσα στα μάτια). Και ενώ αυτό συνήθως δεν είναι επικίνδυνο για τους περισσότερους ανθρώπους, δύναται να προκαλέσει προβλήματα σε άτομα με ορισμένες οφθαλμικές παθήσεις, όπως το γλαύκωμα.

Μάλιστα, σε ακραίες περιπτώσεις, η βίαιη συγκράτηση του φταρνίσματος μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ρήξη των αιμοφόρων αγγείων στο κεφάλι ή στον λαιμό. «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν κρατάτε το φτάρνισμα, η πίεση που κανονικά θα απελευθερωνόταν από τη μύτη και το στόμα σας παγιδεύεται στο αναπνευστικό σύστημα». Είναι αξιοσημείωτο πάντως πως δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος από την εμπόδιση της εκδήλωσής του.

 

Στρατηγικές που το κατευνάζουν. Το να σταματήσει κανείς το φτάρνισμα μπορεί να είναι πρόκληση, ειδικά αν προκαλείται από ερεθιστικούς παράγοντες όπως η σκόνη, η γύρη ή το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων. Υπάρχουν όμως ορισμένες στρατηγικές που το κατευνάζουν.

n Αποφύγετε τους εκλυτικούς παράγοντες: Εντοπίστε και αποφύγετε τα ερεθίσματα που σας προκαλούν φτάρνισμα, όπως αλλεργιογόνα ή έντονες οσμές.

n Αλλάξτε περιβάλλον: Εάν είστε εκτεθειμένοι σε ένα εκλυτικό αίτιο, προσπαθήστε να αλλάξετε περιβάλλον, αλλάζοντας δωμάτιο ή βγαίνοντας έξω για καθαρό αέρα.

n Χρησιμοποιήστε ρινικά σπρέι: Τα ρινικά σπρέι, όπως τα σπρέι φυσιολογικού ορού, μπορούν να σας βοηθήσουν να ενυδατώσετε τις ρινικές διόδους μειώνοντας έτσι τον ερεθισμό και ενδεχομένως τη συχνότητα του φταρνίσματος.

n Αντι-ισταμινικά: Τα αντι-ισταμινικά φάρμακα βοηθούν στη μείωση του φταρνίσματος που προκαλείται από αλλεργίες. Εμποδίζουν την απελευθέρωση της ισταμίνης, μιας χημικής ουσίας που πυροδοτεί αλλεργικές αντιδράσεις.

n Μείνετε ενυδατωμένοι: Πίνετε άφθονα υγρά για να διατηρήσετε τις ρινικές διόδους ενυδατωμένες, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ερεθισμού και του φταρνίσματος.

n Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα: Η προσθήκη υγρασίας στον αέρα με έναν υγραντήρα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της ξηρότητας στις ρινικές διόδους, μειώνοντας την πιθανότητα φταρνίσματος.

n Δοκιμάστε τεχνικές αναπνοής: Οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής ή τεχνικές όπως η αναπνοή με σφιγμένα χείλη, η λήψη αργών βαθιών αναπνοών ή ακόμη και το σιγοτραγούδισμα μπορούν να μετριάσουν την αντανακλαστική αντίδραση του σώματος στους ερεθιστικούς παράγοντες και να μειώσουν την ανάγκη για φτάρνισμα.

Και βέβαια δεν πρέπει κανείς να ξεχνά, όπως υπενθυμίζει ο ειδικός, ότι είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια ενός φταρνίσματος να κάνουμε χρήση ενός χαρτομάντιλου ή να φταρνιζόμαστε στον αγκώνα μας, καθώς έτσι εμποδίζουμε την εξάπλωση αναπνευστικών ασθενειών. Επίσης, «φροντίστε να πλένετε καλά τα χέρια σας και να σκουπίζετε τις κοντινές επιφάνειες» καταλήγει.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ