Νέα μελέτη σε 27 χώρες – μέλη της ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο αποτυπώνει τον κομβικό ρόλο των μη συνταγογραφούμενων θεραπειών στα έξοδα των ασθενών και τα κόστη της δημόσιας υγείας
Καίριος είναι ο ρόλος των μη συνταγογραφούμενων αντιμυκητιασικών και αντιιικών θεραπειών στην Ευρώπη, όπως αποκαλύπτουν νεότερα στοιχεία. Ειδικότερα, μια νέα μελέτη από την IQVIA, που καλύπτει τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, αναδεικνύει τον κρίσιμο ρόλο τους στις επιπτώσεις στην παραγωγικότητα, τα έξοδα εξωτερικών ασθενών και τις δαπάνες για συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Η Ένωση της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας Αυτοφροντίδας (AESGP) παρουσίασε τα ευρήματα, τα οποία υπογραμμίζουν τα οφέλη για την υγεία και την οικονομία από τη δυνατότητα αυτοθεραπείας για συνηθισμένα προβλήματα, όπως ο επιχείλιος έρπης, οι κολπικές μυκητιάσεις και το «πόδι του αθλητή», χωρίς την ανάγκη ιατρικής συνταγής.
Τα μη συνταγογραφούμενα αντιμικροβιακά φάρμακα, όπως τα αντιμυκητιασικά και τα αντιιικά, παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημόσια υγεία, παρέχοντας εύκολη πρόσβαση σε θεραπείες για κοινές παθήσεις όπως ο επιχείλιος έρπης, οι μυκητιάσεις και η δερματομυκητίαση. Αυτά τα φάρμακα επιτρέπουν την έγκαιρη αυτοθεραπεία, μειώνοντας την πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.
Η εικόνα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για τη χώρα μας, το συνολικό οικονομικό κόστος από τις παραπάνω παθήσεις ανέρχεται σε 87 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα συνολικά στοιχεία, η ελεύθερη πρόσβαση σε αντιμυκητιασικές και αντιιικές θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονόμηση κόστους έως 9,68 δισ. ευρώ ετησίως και πάνω από 50 δισ. ευρώ σε πενταετή βάση. Τα κόστη αυτά συνδέονται κυρίως με αυξημένες επισκέψεις σε γιατρούς (περίπου 59 εκατομμύρια επιπλέον επισκέψεις το χρόνο) και απώλειες παραγωγικότητας, καταδεικνύοντας τη σημασία των μη συνταγογραφούμενων θεραπειών στη μείωση της πίεσης στα συστήματα υγείας.
Οι μεγαλύτερες δαπάνες σχετίζονται με τις κολπικές μυκητιάσεις (20,4 δισ. ευρώ), τον επιχείλιο έρπητα (19 δισ. ευρώ) και τη δερματομυκητίαση (10,7 δισ. ευρώ). Οι δαπάνες κατανέμονται κυρίως σε δημόσιους φορείς (81%), ιδιώτες (14%) και ιδιωτικές ασφαλίσεις (5%). Επιπλέον, η έλλειψη εύκολης πρόσβασης μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένη θεραπεία, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα και αυξάνοντας τη χρήση αντιμυκητιασικών κατά 32% και αντιιικών κατά 58%. Προβλέπεται, μάλιστα, ότι αντί για μείωση της χρήσης, αύξηση κατανάλωσης φαρμάκων κατά 58% για τα αντιιικά και 32% για τα αντιμυκητιασικά.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την επανεξέταση της φαρμακευτικής νομοθεσίας, προτείνοντας όλα τα αντιμικροβιακά φάρμακα να διατίθενται μόνο με ιατρική συνταγή, συμπεριλαμβανομένων των αντιμυκητιασικών και αντιιικών. Όπως, όμως, συμπεραίνει η μελέτη, αυτή η μετατροπή των μη συνταγογραφούμενων αντιμικροβιακών σε φάρμακα που απαιτούν συνταγή αναμένεται να αυξήσει το κόστος για τα συστήματα υγείας και την κοινωνία, ενώ παράλληλα δεν μειώνει τη χρήση των φαρμάκων. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη προσεκτικής εξέτασης των επιπτώσεων πριν την εφαρμογή τέτοιων πολιτικών.
Πηγή: ygeiamou.gr