Μερικές συνηθισμένες (αλλά παραγνωρισμένες) αιτίες που εξηγούν γιατί δεν επιθυμείτε το σεξ όπως παλιά

Μερικές συνηθισμένες (αλλά παραγνωρισμένες) αιτίες που εξηγούν γιατί δεν επιθυμείτε το σεξ όπως παλιά

Υπάρχουν πολλά σχετικά με τη σεξουαλική επιθυμία που δεν τα αναγνωρίζουμε.

Υπάρχουν αρκετά θέματα με τη σεξουαλική επιθυμία που δεν τα γνωρίζουμε, όπως τονίζει η ψυχοθεραπεύτρια και σύμβουλος σεξουαλικής υγείας Caitlin Cantor, σε πρόσφατο άρθρο της στο Psychology Today. Ως αποτέλεσμα, δεν έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες για τη λίμπιντο μας με την πάροδο του χρόνου. Περιμένουμε να επιθυμούμε το σεξ όπως πάντα, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στη ζωή μας. Μας κάνουν να πιστεύουμε ότι πρέπει πάντα να θέλουμε να κάνουμε σεξ με τον σύντροφό μας και, αν δεν το κάνουμε, κάτι δεν πάει καλά με εμάς ή τη σχέση. Στην πραγματικότητα, η λίμπιντο μας δεν είναι τόσο απλή.

Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένεις από τον εαυτό σου να θέλει σεξ όλη την ώρα ή απλώς επειδή ο σύντροφός σου έχει διάθεση. Το ενδιαφέρον σας για το σεξ επηρεάζεται από αυτό που συμβαίνει στη ζωή σας και στο σώμα σας.

Θα υπάρξουν στιγμές στη ζωή σας που δεν σκέφτεστε καθόλου το σεξ (εκτός κι αν κάποιος το ξεκινήσει). Θα υπάρξουν στιγμές που το σεξ είναι πιο σημαντικό για εσάς από άλλες φορές. Μερικές φορές, το σεξ θα είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε. Άλλες φορές, μπορεί να θέλετε συχνά σεξ. Ακριβώς όπως η πείνα σας για φαγητό κυμαίνεται, το ίδιο και η επιθυμία σας για σεξ.

Υπάρχουν περισσότερα από ένα είδη επιθυμίας. Οι περισσότεροι άνθρωποι μαθαίνουν για την αυθόρμητη επιθυμία, που είναι ο τύπος που απεικονίζεται στα μέσα ενημέρωσης. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται την επιθυμία αυθόρμητα – σκέφτονται το σεξ τυχαία και το επιθυμούν.

Μερικοί άνθρωποι νιώθουν την επιθυμία των άλλων και ύστερα ανταποκρίνονται. Νιώθουν επιθυμία μόλις αρχίσουν να νιώθουν οικεία ή ως απάντηση σε σεξουαλικά ερεθίσματα. Για παράδειγμα, αρχίζουν να φιλιούνται και νιώθουν επιθυμία για περισσότερα. Ή διαβάζουν κάτι πικάντικο και ενεργοποιούνται σεξουαλικά.

Στις μακροχρόνιες σχέσεις, η ανταποκρινόμενη επιθυμία είναι πιο κοινή από την αυθόρμητη επιθυμία. Και τα δύο είδη επιθυμίας είναι φυσιολογικά και καλά. Μερικοί άνθρωποι θα αισθάνονται πάντα ένα είδος επιθυμίας και άλλων η επιθυμία θα κυμαίνεται.

Οι άνθρωποι συχνά ανησυχούν όταν η επιθυμία τους ή η επιθυμία του συντρόφου τους δεν είναι αυθόρμητη ή αλλάζει από αυθόρμητη σε ανταποκρινόμενη. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα κακό με τον τρόπο που αλλάζει η λίμπιντο ή τα διαφορετικά είδη επιθυμίας. Αν παρατηρήσετε ότι το ενδιαφέρον σας για το σεξ έχει αλλάξει, είναι πάντα καλή ιδέα να ελέγχεστε από γιατρό, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η λίμπιντο σας να ανταποκρίνεται στη φάση της ζωής σας.

Ακολουθεί μια λίστα με συνηθισμένους λόγους που μπορεί να μην επιθυμείτε το σεξ όπως παλιά:

Αρνητική εικόνα σώματος. Εάν δεν αισθάνεστε καλά με το σώμα σας, είναι φυσιολογικό να μειώνεται το ενδιαφέρον σας για το σεξ. Δεν αισθάνεστε σέξι, δεν θέλετε οι άλλοι να σας βλέπουν γυμνούς και μπορεί να μην αισθάνεστε ότι σας αξίζει η ευχαρίστηση.

Ανησυχία. Η ανησυχία απασχολεί το μυαλό σας και σας κρατά μακριά από την παρούσα στιγμή. Δεν συνδέεστε με το σώμα σας. Όταν το μυαλό σας κινείται γρήγορα και είστε αποσυνδεδεμένοι, δεν υπάρχει χώρος για να εμφανιστεί επιθυμία. Πρέπει να μάθετε να βγαίνετε από το κεφάλι σας και να μπορείτε να μπαίνετε μέσα στο σώμα σας για να αφεθείτε στις αισθήσεις και να είστε παρόντες.

Κατάθλιψη. Όταν ένα άτομο έχει κατάθλιψη, η ικανότητα να απολαμβάνει πράγματα μειώνεται, μαζί με το ενδιαφέρον να τα κάνει. Αυτό ισχύει και για τη λίμπιντο.

Το να κάνετε παιδιά. Πριν, το μόνο που έπρεπε να σκεφτείς ήταν τον εαυτό σου και τον σύντροφό σου. Υπάρχουν πολλά περισσότερα στο πιάτο σας μετά την απόκτηση παιδιών. Υπάρχει περισσότερο άγχος, περισσότερα να κάνετε, περισσότερα να θυμάστε και περισσότερα για να ανησυχείτε. Το σεξ συχνά παίρνει πάει πιο πίσω. Τα ζευγάρια με παιδιά πρέπει συχνά να δίνουν προτεραιότητα στην οικειότητα σκόπιμα.

Σεξουαλικός πόνος. Το σεξ δεν πρέπει να πονά. Εάν συμβαίνει, είναι σημαντικό να δείτε το γιατρό σας. Είναι φυσιολογικό να μην επιθυμείτε σεξ εάν είναι επώδυνο.

Παραμελώντας τις δικές σας ανάγκες. Εάν κάνετε σεξ για την ευχαρίστηση του συντρόφου σας και όχι για τη δική σας, θα φύγει γρήγορα. Είναι σημαντικό να ζητάτε αυτό που χρειάζεστε για να απολαύσετε το σεξ. Είναι δύσκολο να θέλεις κάτι που δεν σου αρέσει.

Πίεση. Εάν αισθάνεστε πίεση να κάνετε σεξ, γίνεται λιγότερο ελκυστικό, όχι περισσότερο. Μερικές φορές, η πίεση προέρχεται από έναν σύντροφο και μερικές φορές, ασκούμε πίεση στον εαυτό μας. Η πίεση είναι δολοφόνος της λίμπιντο: Μας προκαλεί άγχος και επηρεάζει την αυτοεκτίμηση.

Άνεση. Είναι σύνηθες σε μια ευτυχισμένη σχέση να επιστρέφετε σπίτι μετά τη δουλειά, να νιώθετε άνετα και να απολαμβάνετε τηλεόραση μαζί πριν κοιμηθείτε. Το να νιώθεις ασφάλεια και άνεση με τον σύντροφο και τον καλύτερο σου φίλο είναι φανταστικό. Ωστόσο, είναι εύκολο για μια νύχτα να γίνει ένας μήνας και μετά ένας χρόνος, και πριν το καταλάβετε, δεν μπορείτε να θυμηθείτε την τελευταία φορά που κάνατε σεξ.

Μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Εάν περιμένετε να επιθυμείτε το σεξ αυθόρμητα, αλλά δεν είναι αυτό το είδος της επιθυμίας που έχετε (επί του παρόντος ή μόνιμα), θα περιμένετε πολύ καιρό για να αρχίσετε να το έχετε. Στις μακροχρόνιες σχέσεις, οι άνθρωποι πρέπει συχνά να δίνουν προτεραιότητα στο σεξ, να το προγραμματίζουν και να καλλιεργούν την επιθυμία.

Οι αλλαγές στη λίμπιντο δεν αποτελούν πρόβλημα. Σημασία έχει το πώς ανταποκρίνεστε στις αλλαγές. Εάν το σεξ είναι σημαντικό για εσάς, μπορείτε να καλλιεργήσετε την επιθυμία ώστε να συνεχίσετε να καλλιεργείτε τη σεξουαλική σας ζωή και να την διατηρείτε ζωντανή.

 

Πηγή: allyou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ