Τα μηνύματα Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη στην Τουρκία και η διεύρυνση της…

Τα μηνύματα Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη στην Τουρκία και η διεύρυνση της...

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Στο ταραγμένο σκηνικό στην Ανατολική Μεσόγειο, Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τον βηματισμό τους, διευρύνουν τη…βεντάλια της συνεργασίας και της ευθυγράμμισης τους σε τομείς πέρα από την εξωτερική πολιτική και εκπέμπουν πολλαπλά μηνύματα, με αποδέκτη την ηγεσία της Τουρκίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Χριστοδουλίδης, στις παρεμβάσεις τους στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας-Κύπρου, ανέδειξαν την ενίσχυση του γεωπολιτικού αποτυπώματος των δύο χωρών σε μία από τις πλέον ευαίσθητες περιοχές του παγκόσμιου χάρτη. “Είμαστε πυλώνες ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας”, ήταν η κοινή συνισταμένη των δηλώσεων που πραγματοποίησαν οι δύο ηγέτες, οι οποίοι στις διευρυμένες συνομιλίες στην Λευκωσία και σε γεωπολιτικό περιβάλλον έθεσαν επί τάπητος:

– Τις εξελίξεις στα μέτωπα της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής.

– Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, μετά την κινητικότητα σε επίπεδο γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και το άτυπο δείπνο των κυρίων Χριστοδουλίδη και Τατάρ τον περασμένο Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη.

Σήματα προς την Άγκυρα

Καταμεσής των προσπαθειών, με στόχο τη σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, οι κύριοι Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης τόνισαν ότι τα κατοχικά τετελεσμένα ουδέποτε πρόκειται να γίνουν αποδεκτά. “Υπάρχει μια ευνοϊκή δυναμική για την επανέναρξη των συνομιλιών, ύστερα από μια μακρά περίοδο ακινησίας, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες Λευκωσίας και Αθήνας. Έχουμε κάποιες ενδείξεις προόδου.

Σταθερή επιδίωξή μας μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, πάντα με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Να θυμίσω ότι η Ελλάδα θα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διετία 2025-2026. Είναι μια ακόμη ευκαιρία να έλθουν στο διεθνές προσκήνιο τα εθνικά δίκαια της διαιρεμένης ευρωπαϊκής Κύπρου.

Στο πλαίσιο αυτό, επιβεβαιώσαμε την απόλυτη ευθυγράμμιση των δύο κυβερνήσεων. Δε θα δεχτούμε νομιμοποίηση των τετελεσμένων, ούτε φυσικά τη διαιώνιση ενός δράματος, το οποίο διαρκεί πια 50 χρόνια”, σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. “Το στάτους κβο δεν αποτελεί το μέλλον του κυπριακού λαού, δεν είναι βιώσιμο και ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επανένωση του τελευταίου διαιρεμένου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί την υπ’ αριθμό ένα προτεραιότητά μας”, ανέφερε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Χαρακτηριστικό είναι και το απόσπασμα του κοινού ανακοινωθέντος της Διακυβερνητικής Συνόδου. Εκεί που Αθήνα και Λευκωσία εκφράζουν την προσδοκία ότι η Τουρκία θα συμβάλει ουσιαστικά στην επανέναρξη και διεξαγωγή των συνομιλιών, εντός του συμφωνημένου πλαισίου, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος και στα ευρωτουρκικά, σύμφωνα και με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης και 18ης Οκτωβρίου.

Με το βλέμμα στραμμένο στο επόμενο ορόσημο του ελληνοτουρκικού διαλόγου, τη σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας τους πρώτους μήνες του 2025, ο κ. Μητσοτάκης θέλησε μέσα από τις χθεσινές τοποθετήσεις του στην Λευκωσία να εκπέμψει μηνύματα τόσο προς την ηγεσία του εξ’ ανατολών γείτονα, όσο και στο εσωτερικό της χώρας. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι η βελτίωση του κλίματος ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα δε συνεπάγεται αυτόματα και τη μεταβολή των θέσεων της Τουρκίας, με τις εκπεφρασμένες σε όλους τους τόνους…κόκκινες εθνικές γραμμές να βρίσκονται στην προμετωπίδα και τον κ. Μητσοτάκη να διαμηνύει ότι η Ελλάδα παραμένει ακλόνητη σε θέματα κυριαρχίας και τήρησης του Διεθνούς Δικαίου και του Δίκαιου της Θάλασσας.

“Όποιος είναι ισχυρός και διαθέτει επιχειρήματα δεν πρέπει να διστάζει να τα καταθέτει σε έναν ειλικρινή διάλογο. Για αυτό και αντιμετωπίζουμε με αυτοπεποίθηση τα ήρεμα νερά στα ελληνοτουρκικά, στην προοπτική αυτή, να ανοίξουν και ήρεμοι ορίζοντες για την ευρύτερη περιοχή”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Το αποτύπωμα

Εάν κάτι, πέρα από τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, κυριαρχούσε στις συζητήσεις στη Λευκωσία, αυτό ήταν οι νέες προοπτικές που ανοίγονται για Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία μέσα από την προώθηση μίας σειράς συμφωνιών, οι οποίες ισχυροποιούν το αποτύπωμα της συνεργασίας. Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Χριστοδουλίδης ανέδειξαν τα σημαντικά βήματα των δύο οικονομιών, προέταξαν το…κλειδί της δημοσιονομικής ισορροπίας και πλέον οι δύο πρωτεύουσες, μετά και τη δεύτερη Διακυβερνητική Σύνοδο, βαδίζουν σε…δρόμο με κοινό βηματισμό σε τομείς όπως η ενέργεια, η Παιδεία, η Υγεία, η εργασία και η κοινωνική πολιτική.

“Η Σύνοδος εστίασε ιδιαίτερα στη συνεργασία για τη βελτίωση της καθημερινότητας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών των δύο χωρών”, ανέφερε το Κοινό Ανακοινωθέν, ενώ, μεταξύ άλλων:

-Στον τομέα της Παιδείας κυριαρχεί η υπογραφή του νέου προγράμματος συνεργασίας 2023-2027 και η κύρωση της Συμφωνίας για την Αμοιβαία Ακαδημαϊκή Αναγνώριση Πανεπιστημιακών Τίτλων.

-Στον τομέα της Υγείας κυριαρχεί η υπογραφή των συμφωνιών που αφορούν στις διασταυρούμενες μεταμοσχεύσεις νεφρών και στις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων. Παράλληλα, συμφωνήθηκε η επιτάχυνση των ενεργειών για την υλοποίηση της δράσης που αφορά στη συνεργασία στην αγορά φαρμάκων.

-Στον τομέα της ενέργειας συζητήθηκε η σημαντική πρόοδος που συντελέστηκε για την προώθηση υλοποίησης του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης. “Είναι ένα έργο στρατηγικής σημασίας, το οποίο θα άρει την ενεργειακή απομόνωση της Μεγαλονήσου κι ένα έργο το οποίο απολαμβάνει και ισχυρής ευρωπαϊκής στήριξης”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ