Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους GLP-1 αγωνιστές

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Οι αγωνιστές του υποδοχέα 1 του γλυκαγόνου (GLP-1), τα πλέον αποτελεσματικά φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, έχουν τρομακτική διεισδυτικότητα στη αγορά αφού μόλις μέσα σε λίγα χρόνια ένας στους οκτώ ενηλίκους στις ΗΠΑ έχει δοκιμάσει σεμαγλουτίδη ή κάποιο άλλο φάρμακο από την κατηγορία του. Τυχαιοποιημένες μελέτες απέδειξαν την αποτελεσματικότητά τους στη μείωση του πλεονάζοντος σωματικού βάρους σε διαβητικούς και μη διαβητικούς ασθενείς παρέχοντας ταυτόχρονα καρδιοπροστασία. Ωστόσο, όπως ισχύει για κάθε φάρμακο, η χρήση τους μπορεί να συνοδευθεί και με κάποιες παρενέργειες που οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν. Σε μια πρόσφατη ανασκόπηση που εξέτασε μελέτες και των τριών φαρμάκων τύπου GLP-1 – σεμαγλουτίδη (Ozempic), λιραγλουτίδη (Saxenda) και τιρζεπατίδη (Mounjaro) – η ναυτία αναφέρθηκε περίπου από το 40% των χρηστών. Η διάρροια, η δυσκοιλιότητα και ο εμετός επηρέασαν επίσης το ¼ των ασθενών με σεμαγλουτίδη. Περίπου το 7% των ασθενών  θα διακόψουν τη φαρμακευτική αγωγή λόγω αυτών των συμπτωμάτων. Φαίνεται ότι η προσεκτική τιτλοποίηση της δόσης βοηθά τους ασθενείς να αποφύγουν τις δυσάρεστες επιπτώσεις. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι τα φάρμακα αυτά σε πολύ μικρό ποσοστό ασθενών (0,2%) αύξησαν τον κίνδυνο για παγκρεατίτιδα. Σοβαρές γαστρεντερικές επιπλοκές που σχετίζονταν με τη χοληδόχο κύστη καταγράφηκαν σε λιγότερο από το 1% των ασθενών.

Μια άλλη μελέτη που εξέτασε δεδομένα από το 2018 έως το 2022 δεν βρήκε σύνδεση ή αιτιατή σχέση μεταξύ αυτοκτονικών σκέψεων ή αυτοτραυματικών συμπεριφορών και χρήσης των GLP-1. Επίσης, μια  πρόσφατη μελέτη με 135.000 συμμετέχοντες δεν βρήκε να υφίσταται κίνδυνος σοβαρών προβλημάτων όρασης.

Πρόσφατα, ο FDA περιέλαβε μία προειδοποίηση στις ετικέτες της σεμαγλουτίδης, της λιραγλουτίδης και της τιρζεπατίδης για τον κίνδυνο εισρόφησης  κατά την αναισθησία των χειρουργικών επεμβάσεων. Τα φάρμακα GLP-1 καθυστερούν την εκκένωση του στομάχου, οπότε ακόμα και αν ο ασθενής έχει νηστέψει πριν από τη χειρουργική επέμβαση, όπως συνήθως, κάποια τροφή ή υγρό μπορεί να παραμείνει στο στομάχι. Για τον λόγο αυτόν έχουν εκδοθεί κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση αυτών των φαρμάκων κατά τη διάρκεια της περιεγχειρητικής περιόδου.

Σε κάθε περίπτωση τα οφέλη από τη χρήση των GLP-1 αγωνιστών υπερτερούν των κινδύνων. Η ενημέρωση και εκπαίδευση των ασθενών είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αν ο ασθενής κατανοεί τις πιθανές παρενέργειες, είναι πιο πιθανό να διατηρήσει τη συμμόρφωση μακροπρόθεσμα.

Ο Κώστας Τσιούφης είναι καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ – Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ