Αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις των όρων της εκεχειρίας

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Τον ιδιαίτερα εύθραυστο χαρακτήρα της εκεχειρίας που τέθηκε σε ισχύ τα ξημερώματα της Τετάρτης, κατόπιν μαραθώνιων προσπαθειών από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, ήρθαν να επιβεβαιώσουν οι κατηγορίες που αντάλλαξαν χθες Ισραήλ και Χεζμπολάχ για παραβιάσεις των συμφωνηθέντων. Το Ισραήλ, το οποίο επέβαλε χθες εκ νέου 14ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας, μεταξύ 5 το απόγευμα και 7 το πρωί, στον Νότιο Λίβανο, και δεν επιτρέπει σε κανέναν να πλησιάσει σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τα σύνορά του, ανακοίνωσε ότι άνοιξε πυρ εναντίον «υπόπτων» που έφταναν οδικώς σε διάφορες περιοχές της νότιας ζώνης του Λιβάνου και ότι έπληξε από αέρος εγκατάσταση που χρησιμοποιούνταν από τη Χεζμπολάχ για την αποθήκευση ρουκετών μεσαίου βεληνεκούς.

Βουλευτής της Χεζμπολάχ, από την πλευρά του, κατηγόρησε το Ισραήλ πως άνοιξε πυρ εναντίον αμάχων που επέστρεφαν στα χωριά τους κατά μήκος των συνόρων. Παράλληλα, η Χεζμπολάχ διακήρυξε ότι οι μαχητές της «παραμένουν πλήρως εξοπλισμένοι ώστε να αντιμετωπίσουν τους σκοπούς και τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού» και ότι οι δυνάμεις της θα παρακολουθούν την αποχώρηση του Ισραήλ από τον Λίβανο «με τα χέρια στη σκανδάλη».

Διάρκεια 60 ημερών

Η συμφωνία εκεχειρίας έχει διάρκεια 60 ημερών και προβλέπει πως μέσα σε αυτό το διάστημα ο ισραηλινός στρατός θα αποχωρήσει σταδιακά από τον Νότιο Λίβανο, η Χεζμπολάχ θα αποσυρθεί από την ίδια περιοχή, ανάμεσα στον ποταμό Λιτάνι και την Μπλε Γραμμή που οριοθετεί τα σύνορα με το Ισραήλ, και τη θέση τους, μαζί με τον έλεγχο, θα πάρει ο λιβανικός τακτικός στρατός, με υποστήριξη από τους κυανόκρανους του ΟΗΕ. Ηταν ένας σπάνιος διπλωματικός άθλος σε μια ρημαγμένη από τους πολέμους περιοχή.

Χαρακτηριστικό των αμφιβολιών που επιμένουν όσον αφορά την εφαρμογή της εκεχειρίας ωστόσο είναι πως οι 60.000 κάτοικοι του Βόρειου Ισραήλ που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω της Χεζμπολάχ δεν έχουν προς το παρόν λάβει πράσινο φως ώστε να επιστρέψουν.

Η προσπάθεια για τη Γάζα

Ανακοινώνοντας, την Τρίτη, τη συμφωνία, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως εντός των ημερών οι ΗΠΑ θα κάνουν άλλη μια προσπάθεια, με την Τουρκία, το Κατάρ και άλλους, για κατάπαυση του πυρός (και) στη Γάζα. Σύμφωνα με τους «Times of Israel», μια αιγυπτιακή αντιπροσωπεία αναμενόταν χθες στο Τελ Αβίβ με αυτόν τον στόχο. Μιλώντας πάντως στους «New York Times», αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την εκτίμηση πως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου περιμένει να αναλάβει καθήκοντα ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ, «πριν προσαρμόσει τη στάση του στις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς». Από την πλευρά του, ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντεον Σάαρ, δήλωσε χθες πεπεισμένος πως οι ΗΠΑ θα τιμωρήσουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε σε βάρος του ισραηλινού πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού Αμυνάς του, Γιόαβ Γκάλαντ. Μιλώντας στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον τσέχο ομόλογό του, ο Γκάλαντ είπε πως το ΔΠΔ «δεν έχει δικαιολογία» για αυτό που έπραξε, και επισήμανε πως το Ισραήλ θα τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα όταν «επιτύχει τους στόχους του».

Κι ενώ η απόφαση του ΔΠΔ συνεχίζει να προκαλεί αμηχανία μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων του Ισραήλ και το τελευταίο ετοιμάζεται να την εφεσιβάλει, εκπρόσωπος του Δικαστηρίου φάνηκε να προτείνει χθες μια διέξοδο σημειώνοντας, σε συνέντευξή του, πως τα εντάλματα θα μπορούσαν να ανακληθούν εάν το Διεθνές Δικαστήριο πειστεί ότι θα ξεκινήσει ενδελεχής έρευνα στο Ισραήλ.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ