Μια νέα θεραπεία για τις αναπνευστικές κρίσεις άσθματος και ΧΑΠ φαίνεται πιο αποτελεσματική από την τρέχουσα θεραπεία σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Lancet Respiratory Medicine
YGEIAMOU.GR TEAM
Για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια, μία νέα θεραπεία για τις κρίσεις άσθματος χαρακτηρίζεται ως «game-changer» από γιατρούς και ασθενείς.
Όπως αναφέρει το Sky News, το φάρμακο μπενραλιζουμάμπη, που στοχεύει ειδικά τα λευκά αιμοσφαίρια που προκαλούν φλεγμονές στους πνεύμονες, αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματικό σε κλινικές δοκιμές, ξεπερνώντας κατά πολύ τις παραδοσιακές θεραπείες με στεροειδή.
Η αναπνευστική έξαρση που αντιμετωπίζει η ένεση μπενραλιζουμάμπης ονομάζεται «ηωσινοφιλική παρόξυνση» με συμπτώματα όπως συριγμό, βήχα και σφίξιμο στο στήθος που οφείλονται σε φλεγμονή που προκύπτει από υψηλές ποσότητες ηωσινοφίλων (ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων). Οι ηωσινόφιλες παροξύνσεις αποτελούν το 30% των εξάρσεων της ΧΑΠ (χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας) και σχεδόν το 50% των κρίσεων άσθματος. Μπορούν να γίνουν συχνότερες καθώς η νόσος εξελίσσεται, οδηγώντας σε ορισμένες περιπτώσεις σε μη αναστρέψιμη βλάβη των πνευμόνων.
Ερευνητές του King’s College London διαπίστωσαν ότι ασθενείς που έλαβαν την ένεση πενραλιζουμάμπης κατά τη διάρκεια μιας κρίσης παρουσίασαν σημαντική μείωση των συμπτωμάτων, όπως η δύσπνοια και ο συριγμός, μέσα σε τέσσερις εβδομάδες. Επιπλέον, σημειώθηκε αξιοσημείωτη βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Respiratory Medicine.
Η επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια Μόνα Μπαφαδέλ, δήλωσε: «Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να αποτελέσει ένα σημείο καμπής για τους ανθρώπους που ζουν με άσθμα και ΧΑΠ. Ελπίζουμε ότι θα αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι κρίσεις στο μέλλον, βελτιώνοντας την υγεία περισσότερων από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπων παγκοσμίως».
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κίνδυνοι και περιορισμοί των παραδοσιακών θεραπειών
Μέχρι σήμερα, οι θεραπείες με στρεροειδή ήταν η κύρια επιλογή για την αντιμετώπιση κρίσεων άσθματος, μειώνοντας τις φλεγμονές στους πνεύμονες. Ωστόσο, δεν είναι πάντα αποτελεσματικές, γεγονός που οδηγεί τους ασθενείς σε επαναλαμβανόμενες νοσηλείες. Επιπλέον, η μακροχρόνια χρήση τους συνδέεται με σοβαρές παρενέργειες, όπως η οστεοπόρωση και ο διαβήτης.
Η μπενραλιζουμάμπη, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χαμηλότερες δόσεις για τη διαχείριση συμπτωμάτων, βρέθηκε ότι προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα σε υψηλότερη δόση κατά τη διάρκεια κρίσεων.
Μαρτυρίες ασθενών και ελπίδες για το μέλλον
Ο Σέραζ Χουσεΐν, 36 ετών, που πάσχει από ηωσινοφιλικές παροξύνσεις άσθματος για περισσότερα από 13 χρόνια, περιέγραψε την αλλαγή στη ζωή του ως «εκπληκτική». «Η καθημερινότητά μου είχε αλλάξει πλήρως, με συνεχείς κρίσεις και μολύνσεις στο στήθος. Μετά τη θεραπεία, ένιωσα ότι βρήκα ξανά τη ζωή μου», είπε.
Από την πλευρά της, η δρ Σαμάνθα Γουόκερ από τον οργανισμό Asthma + Lung UK δήλωσε: «Είναι ευχάριστα νέα για τους ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα. Αλλά είναι απογοητευτικό που χρειάστηκαν 50 χρόνια για να φτάσουμε σε μια τέτοια ανακάλυψη, γεγονός που υπογραμμίζει την ανεπαρκή χρηματοδότηση της έρευνας για την αναπνευστική υγεία».
Ένα νέο κεφάλαιο στη θεραπεία του άσθματος και της ΧΑΠ
Με περισσότερους από 44.000 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από ΧΑΠ και άσθμα μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ανακάλυψη φέρνει ελπίδα σε εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως. Παρόλο που η θεραπεία προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη για περαιτέρω επενδύσεις στην έρευνα και τη βελτίωση της πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες.
Διαβάστε επίσης:
Άσθμα: Τα συμπτώματα – Η θεραπεία που ανακουφίζει
Κλιματική αλλαγή: Αυξάνει τον κίνδυνο για τους πνεύμονες – Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι
Έφηβοι: Το πρότυπο διατροφής που περιορίζει το άσθμα
Πηγή: ygeiamou.gr