Θα ανοίξουν οι Βρετανοί τον δρόμο στην ευθανασία;

Θα ανοίξουν οι Βρετανοί τον δρόμο στην ευθανασία;

Οι βουλευτές στη Βρετανία έχουν για πρώτη φορά την ευκαιρία να συζητήσουν και να ψηφίσουν επί πρότασης νόμου που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο ώστε άνθρωποι που πάσχουν από ανίατες ασθένειες με πολύ περιορισμένο προσδόκιμο ζωής να έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν να τερματίσουν τη ζωή τους. Το νομοσχέδιο για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία περιλαμβάνει αυστηρές δικλίδες ασφαλείας, αλλά η συζήτηση διχάζει πολιτικούς, την κοινή γνώμη όσο και την επιστημονική κοινότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Υγείας έχει ταχθεί κατά των προωθούμενων αλλαγών. Οι υποστηρικτές της πρότασης θεωρούν ότι το νομοσχέδιο προσφέρει την επιλογή σε όσους έχουν αμετάκλητα αποφασίσει, ίσως και λόγω φοβερής ταλαιπωρίας χωρίς προοπτική επιβίωσης, να θέσουν τέρμα στη ζωή τους και κρίνουν ότι προβλέπονται αυστηρές δικλίδες ασφαλείας σε σχέση με πολλές άλλες χώρες όπου επιτρέπεται η ευθανασία. Οι πολέμιοι, αντίθετα, εκφράζουν φόβους για τυχόν ενθάρρυνση της κατάχρησης του μέτρου, κάνοντας αναφορές στην αύξηση των θανάτων με ευθανασία που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια σε χώρες όπου η διαδικασία είναι νόμιμη.

Με βάση τις προτεινόμενες αλλαγές, χρήση του δικαιώματος της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας θα μπορούν να κάνουν άτομα άνω των 18 ετών που παρακολουθούνται από γιατρό τουλάχιστον για έναν χρόνο, έχουν πλήρη νοητική διαύγεια για την επιλογή που θα πρέπει να εκφράσουν με σαφήνεια, χωρίς καταναγκασμό ή πίεση, και περιμένουν για τουλάχιστον έξι μήνες κάνοντας διαδοχικές δηλώσεις για να εκφράσουν την επιθυμία τους και ενώ θα υπόκεινται σε ειδικές αξιολογήσεις.

Οι πρώην πρωθυπουργοί

Τρεις Συντηρητικοί πρώην πρωθυπουργοί, η Λιζ Τρας, ο Μπόρις Τζόνσον και η Τερέζα Μέι, και ο πρώην πρωθυπουργός των Εργατικών Γκόρντον Μπράουν έχουν τοποθετηθεί αρνητικά. Αντίθετα ο πρώην πρωθυπουργός των Τόρις Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι έχει αλλάξει γνώμη για το θέμα από την ψηφοφορία του 2015 και υποστηρίζει το νομοσχέδιο. Και ενώ κανένας από τους πρώην πρωθυπουργούς δεν είναι βουλευτής οπότε και δεν μετέχει στη σημερινή ψηφοφορία, εκτιμάται ότι οι απόψεις τους μπορεί να επηρεάσουν μέλη του Κοινοβουλίου.

Για να γίνει νόμος, η πρόταση θα πρέπει κατ’ αρχάς να εξασφαλίσει την έγκριση των βουλευτών κατά τη σημερινή πρώτη συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Η ψηφοφορία είναι ελεύθερη και κάθε βουλευτής μπορεί να ψηφίσει κατά συνείδηση χωρίς να τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας. Κατ’ επέκταση πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα ψηφίσουν οι 411 βουλευτές του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος. Οι Συντηρητικοί (121) εμφανίζονται διχασμένοι, ενώ οι 72 Φιλελεύθεροι Δημοκράτες φαίνεται να τοποθετούνται υπέρ παρά την αντίθεση του επικεφαλής τους Εντ Ντέιβιντ. Αν η πλειοψηφία εγκρίνει το νομοσχέδιο, θα ακολουθήσει συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή των Λόρδων, το 2025.

Ο Κιρ Στάρμερ

Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ στηρίζει την αλλαγή του νόμου και στην ίδια γραμμή κινούνται η υπουργός Εργασίας Λιζ Κένταλ και ο υπουργός Ενέργειας Εντ Μίλιμπαν. Διακομματική ομάδα επτά βουλευτών που έχουν εργαστεί στο NHS καλούν με επιστολή τους τους συναδέλφους τους να υποστηρίξουν τις προτάσεις. Ωστόσο, αρκετοί βουλευτές έχουν ταχθεί απέναντι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Υγείας Γουές Στρίτινγκ, που θεωρεί ότι δεν υπάρχει ο μηχανισμός που θα μπορούσε να υποστηρίζει με επάρκεια την υποβοηθούμενη αυτοκτονία καθώς και ότι το κόστος εφαρμογής των απαραίτητων αλλαγών θα μπορούσε να οδηγήσει σε περικοπές σε άλλες υπηρεσίες του NHS.

Η υπουργός Δικαιοσύνης Σαμπάνα Μαχμούντ αντιτίθεται επίσης στις προτάσεις, όπως και οι βουλευτές με τη μεγαλύτερη θητεία στο Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου, η Ντάιαν Αμποτ των Εργατικών και ο Συντηρητικός σερ Εντουαρντ Λέι.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσωπεία

Προσωπεία

Καλίν Τζορτζέσκου Ανακαταμέτρηση των ψήφων Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας έδωσε εντολή για ανακαταμέτρηση των ψήφων…