Σε αυξημένα επίπεδα διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα και τον Νοέμβριο σύμφωνα με τη νέα μέτρηση της Eurostat, με τις πληθωριστικές πιέσεις να ενισχύονται γενικότερα στην ευρωζώνη αλλά στο μέτρο που αναμενόταν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) στην ευρωζώνη έτρεξε τον Νοέμβριο με ετήσιο ρυθμό 2,3%, όπως προέβλεπε και η μέση εκτίμηση των αναλυτών, επιταχύνοντας από το 2% του Οκτωβρίου.
Σε μηνιαίο επίπεδο, ωστόσο, ο ΔΤΚ εμφάνισε πτώση κατά 0,3% μετά την αύξηση 0,3% της περασμένης μέτρησης.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Eurostat ο ΔΤΚ υποχώρησε οριακά στο 3% ετησίως από το 3,1% του περασμένου μήνα (σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα εγχώρια πρότυπα της ΕΛΣΤΑΤ είχε διαμορφωθεί στο 2,4% ετησίως).
Στη μηνιαία σύγκριση ωστόσο, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα εμφάνισε σημαντική υποχώρηση με τις τιμές να είναι μειωμένες κατά 1,1% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο (η δεύτερη μεγαλύτερη στην ευρωζώνη μετά την Μάλτα με -3%).
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις διατηρήθηκαν αμετάβλητες, με το πιο στενό μέτρο του ΔΤΚ που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων να διαψεύδει την πρόβλεψη για οριακή επιτάχυνση.
Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη έτρεξε τον Νοέμβριο με 2,7% ετησίως όπως και τον Οκτώβριο, έναντι εκτίμησης για 2,8%.
Στη μηνιαία σύγκριση δε, ο δομικός ΔΤΚ εμφάνισε σημαντική υποχώρηση κατά -0,6%, μετά το +0,2% του Οκτωβρίου.
Στα επιμέρους στοιχεία της μέτρησης, η πλέον σημαντική συνιστώσα των υπηρεσιών συνέχισε να έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον συνολικό πληθωρισμό, αλλά επιβραδύνοντας στο 3,9% από το 4% του Οκτωβρίου.
Παρομοίως, η κατηγορία τρόφιμα – αλκοόλ – καπνικά επιβράδυνε οριακά στο 2,8% ετησίως από το 2,9%, ενώ τα μη ενεργειακά αγαθά αντίθετα είδαν τις τιμές τους να αυξάνονται με ρυθμό 0,7% ετησίως από το 0,5%.
Στον κλάδο της ενέργειας συνεχίστηκε η πτώση των τιμών αλλά με έντονα μειωμένο ρυθμό, κατά -1,1% ετησίως μετά το -4,6% του Οκτωβρίου.
Στις κατά τόπους ευρωπαϊκές μετρήσεις, ο υψηλότερος ρυθμός πληθωρισμού παρατηρήθηκε στο Βέλγιο με 5% ετησίως, με την Κροατία στο 4%, ενώ σε Ολλανδία και Εσθονία έτρεξε με 3,8%.
Αντίθετα, ο ΔΤΚ στην Ιρλανδία μετρήθηκε σε μόλις 0,5% ετησίως, με τις Λιθουανία και Λουξεμβούργο στο 1,1%.
Στη μηνιαία σύγκριση, όπως προαναφέρθηκε η μεγαλύτερη μείωση ήταν στην Μάλτα με -3% και ακολούθως στην Ελλάδα με -1,1%, με την Ολλανδία και την Πορτογαλία στο -1%.
Πηγή: capital.gr